26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Slovenci bolj (digitalno) ogroženi, kot si mislimo

2 min read

Varnostno podjetje Kaspersky Lab je na dogodku European Cyber Security Weekend med drugim predstavilo tudi analizo informacijskih groženjah. Rezultati za tretje četrtletje 2016 kažejo, da se je v Evropi tretjina uporabnikov srečala z varnostnim incidentom v povezavi z lokalnim omrežjem ali izmenljivimi mediji, 15 odstotkov pa se jih je soočilo s spletnimi grožnjami. Po statističnih podatkih oblačne storitve Kaspersky Security Network za obdobje od julija do septembra 2016 je po številu uporabnikov, ki so se soočili z lokalnimi grožnjami, na prvem mestu Ukrajina (57,9 odstotka uporabnikov). Sledijo ji Izrael (38, 5 odstotka), Srbija in Grčija (vsaka z 37,6 odstotka) in Južna Afrika (36 odstotkov). A tudi Slovenija je dobila svojo “nehvaležno” zmago. Najvišje število spletnih varnostnih incidentov se je dogodilo prav slovenskim uporabnikom (23,9 odstotka). Sledijo Ukrajina (21,8 odstotka) ter Španija in Grčija. Nizozemska, Južna Afrika, Združeno Kraljestvo in Češka republika beležijo nižjo raven ogroženosti, saj se s spletnimi varnostnimi grožnjami sooči le med 7 in 10 odstotkov uporabnikov.
kaspersky-lab-cyber-security-weekend-1
Izsiljevalskim škodljivim kodam ni videti konca
Največji trn v peti posameznikom in podjetjem je brez dvoma izsiljevalska programska oprema, saj povzroča veliko škodo domačim in poslovnim uporabnikom. V 2015 in začetku 2016 je Kaspersky Lab zabeležil več kot dva milijona kibernetskih incidentov z izsiljevalsko programsko opremo, a bolj skrbi podatek, da se je v primerjavi z istim obdobjem 2014–2015 število napadov z izsiljevalsko programsko opremo na poslovne uporabnike povečalo kar za šestkrat. Strokovnjaki Kasperksy Laba žal pričakujejo, da bo izsiljevalske programske opreme v prihodnje le še več, celo toliko, da v svetu zlonamerne programske opreme preseže razširjenost bančnih trojancev. Razloge za to gre iskati predvsem v dejstvu, da precej žrtev napadalcem plača visoko odkupnino za svoje podatke, s tem denarjem pa se industrija kiberkriminala le še bolj razvija.
kaspersky-lab-cyber-security-weekend-2
V pomoč podjetjem pri zmanjševanju tveganja za okužbo z izsiljevalsko programsko opremo je Kaspersky Lab poleg posebnih funkcij v svojih ključnih varnostnih rešitvah dodatno razvil brezplačno orodje: Anti-Ransomware Tool for Business. Poleg tega je Kaspersky Lab skupaj z Europolom, nizozemsko policijo ter podjetjem Intel Security združil moči na projektu No More Ransom. Nosilci projekta preko spletnega portala www.nomoreransom.org osveščajo javnost o nevarnostih izsiljevalske programske opreme in pomagajo žrtvam obnoviti podatke brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.