20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Milijoni za odkupnine

2 min read

Vas zanima, koliko denarja zaslužijo, pardon, izsilijo spletni napadalci od svojih žrtev? Na milijone – v poljubni svetovni valuti. A jim organi pregona ob pomoči varnostnih strokovnjakov počasi stopajo na prste. Iniciativi No More Ransom, ki je zaživela julija letos, so se dodatno pridružili organi pregona iz 13 držav. Projekt je namenjen skupnemu boju organov pregona in partnerjev iz zasebnega sektorja proti izsiljevalski programski opremi. Zahvaljujoč tej iniciativi je v dveh mesecih več kot 2.500 žrtev napada z izsiljevalsko programsko opremo dešifriralo podatke in se tako izognilo plačilu odkupnin v skupni vrednosti več kot 900 tisoč evrov.
kriptirani-podatki-2
Novo pridružene države v projektu No More Ransom so: Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kolumbija, Francija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Portugalska, Španija, Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Prihodnji meseci obetajo pridružitev programu še več partnerjev tako na strani organov pregona kot organizacij iz zasebnega sektorja. Sodelovanje bo privedlo do širše dostopnosti več brezplačnih dešifrirnih orodij in tako pomagalo žrtvam pri dešifriranju njihovih naprav in odklepanju informacij. Hkrati bo to prizadelo kibernetske kriminalce tam, kjer jih najbolj boli: pri njihovih prihodkih.
kriptirani-podatki
Projekt No More Ransom, ki so ga 25. julija 2016 predstavili nizozemska policija, Europol, Intel Security in Kaspersky Lab, podpirata organizacija Eurojust in Evropska komisija. To izkazuje zaskrbljenost Evropske unije nad naraščajočimi grožnjami izsiljevalske programske opreme. Iniciativa predstavlja novo raven sodelovanja med organi pregona in zasebnim sektorjem v skupnem boju proti izsiljevalski programski opremi. Namen spletnega portala www.nomoreransom.org je žrtvam napadov z izsiljevalskimi virusi ponuditi pomoč. Uporabniki lahko na portalu najdejo informacije o tem, kaj ta zlonamerna programska oprema je, kako deluje in, najpomembneje, kako se lahko zaščitijo. Omenjeni spletni portal trenutno ponuja pet dešifrirnih orodij. Od predstavitve portala letos poleti je bilo dodano orodje WildfireDecryptor, dve dešifrirani orodji pa sta bili posodobljeni: RannohDecryptor (posodobitev z dešifriranim ključem za izsiljevalsko programsko opremo MarsJoke oz. Polyglot) in RakhniDecryptor (posodobitev z dešifriranim ključem za izsiljevalsko programsko opremo Chimera).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.