19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Previdno z Airbnb plačili

3 min read

Svetovno znana platforma za posredovanje nepremičnin med uporabniki iz celega sveta Airbnb zasluženo uživa veliko priljubljenost, a je žal pristala tudi lovišče žrtev s strani internetnih kriminalcev. Na SI-CERT opozarjajo, da prejemajo številne prijave uporabnikov, oškodovani so na ta način v povprečju izgubili več kot 1000 evrov.
airbnb
Prevara se vedno začne na portalu Airbnb, kjer uporabnik naleti na oglas za odlično stanovanje po izjemno nizki ceni. Lastnik mu predlaga, da komunikacijo iz portala Airbnb preselita na elektronsko pošto, kjer se dogovorita vse potrebno glede rezervacije in plačila. Iz e-naslova safe@airbnb-payment.com prejme pošto z navodili za plačilo namestitve in seveda čimprej plača (elektronski naslov safe@airbnb-payments.com ni uradni naslov Airbnbja, portal posnema samo v imenu, izmislili so si ga kar goljufi sami, ki z njim tudi upravljajo). Še malo pred tem prijazen lastnik se neha odzivati na sporočila in uporabnik se zave, da je šlo nekaj hudo narobe. Obrne se tudi na Airbnb, a tam naleti na hladen odziv: “Naleteli ste na prevaro, a ker ste kot uporabnik kršili pogoje uporabe, za nastalo situacijo ne odgovarjamo.”
ponarejeno-sporocilo-iz-airbnb
Na spletni strani Airbnb mrgoli goljufov, ki samo izkoriščajo dobro ime platforme. Tam ustvarjajo lažne profile in oglašujejo stanovanja, ki ne obstajajo; poceni, prostorna, moderna in na odlični lokaciji; lepe fotografije pa poiščejo kar na spletu. Ravno ta neverjetna ponudba je argument, ki pri lovcih na najboljše ponudbo prevečkrat premaga vsako skepso. Ko goljufi vzpostavijo stik z žrtvami, komunikacijo iz spletne strani speljejo na svoj elektronski naslov in žrtev prepričajo, da denar nakaže na njihov TRR račun. Komunikacija in plačevanje zunaj portala obenem pomenita neupoštevanje Airbnb pravil in pogojev rabe, zaradi česar žrtve niso upravičene do nadomestila v primeru oškodovanja. Lažne profile, ki objavljajo goljufive oglase, sicer spletni administratorji vsakodnevno odstranjujejo. A kaj ko je dovolj že en sam dan, da se na njihove limanice ujame vsaj nekaj žrtev.

Računi, na katere žrtve nakažejo denar, so odprti s ponarejenimi osebnimi izkaznicami ali pa v lasti denarnih mul. Denarne mule prejeta sredstva hitro dvignejo in po neki drugi denarni poti nakažejo naprej goljufom. Največkrat gre za nakazilo preko plačilnega sistema Western Union, ki ne omogoča sledenja denarnim transakcijam in na ta način se sled za denarjem hitro izgubi.  Od tako nakazanega denarja se lahko žrtve kar poslovijo.
lazno-stanovanje
“Niti svetovno priznana spletna platforma ni zagovotilo za varnost, če kot uporabniki ne upoštevamo varnih pogojev rabe. Ob ponudbi tipa ‘predobro, da bi lahko bilo res’ naj se takoj oglasi rdeč alarm! Na Airbnb platformi se dnevno pojavljajo podobne neverjetne ponudbe, ki jih administratorji sicer redno odstranjujejo, podobne oglase lahko najdemo tudi na slovenskih spletnih oglasnikih. Da se vam ne bo treba prihodnjič držati za denarnico, izbirajte samo uveljavljene ponudnike, ki so na portalu registrirani že dalj časa, njihovo verodostojnost pa potrjujejo tudi številne pozitivne izkušnje drugih uporabnikov. In preberite že enkrat navodila in pogoje uporabe,” pravi Marta Štefanič, vodja programa ozaveščanja Varni na internetu v organizaciji SI-CERT.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.