27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Samsung Galaxy S24 Ultra

7 min read

Tokrat sem med srečneži, ki smo Samsungov najnovejši premijski lahko preizkusili med prvimi. Prvi vtis? Tokratna generacija po zaslugi nadgradnje z umetno inteligenco prinaša izdelek, za katerega se zdi, da je več generacij novejši od svojega predhodnika. In to je več kot le dobro.

Kaj: premijski pametni telefon

Najnovejši pametni telefon Samsung, katerega največja odlika je vgrajena umetna inteligenca.

Umestitev: višji cenovni razred

S ceno, ki se začne pri 1.449 evrih, sodi med dražje, a tudi (naj)boljše pametne telefone na trgu ta hip.


Mere in teža

Proizvajalčeve številke pravijo naslednje: 79 x 162,3 x 8,6 mm in 232 gramov. Laični preizkus s postavljanjem na in ob predhodnika (Galaxy S23 Ultra) pa razkrije, da sta dimenzijsko skoraj identična. Le gumbi ob desnem robu so malce zamaknjeni, pa ne toliko, da ne bi mogli uporabiti »lanskega« ovitka – ampak v tem razredu se to ne spodobi.

Zaslon

Zaslon je pasme Dynamic AMOLED 2X s pridevnikom dinamični. Njegova diagonala meri razkošnih 6,8 palca, sliko pa prikazuje v ločljivosti 1440 x 3120 pik (QHD+) ob osveževanju med 1 in 120 Hz. Samsung se je za razliko od predhodnikov odločil za »neukrivljen« zaslon, kar osebno pozdravljam, saj sem večkrat neposrečeno tapnil ob rob. Razveseljuje dejstvo, da je novi zaslon zelo svetel in posledično manj občutljiv na svetlobo v okolici. Tudi na sončen zimski dan z »nadležno« svetlobo prikazuje fantastično sliko, odsevov je manj kot pri predhodnikih. Zaščiten je nadpovprečno dobro, za kar skrbi prevleka v obliki stekla Corning Gorilla Armor.

Mimogrede, ali ste vedeli, da se je Samsungov zastavonoša med mobilniki z ukrivljenim zaslonom hvalil že od modela Galaxy S7?

Platforma

Tu presenečenj ni, saj jih ne sme biti. Pod zaslonom je vgrajen najzmogljivejši mobilni procesor ta hip – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 z dodatkom Galaxy v imenu, kar pomeni, da je Qualcomm pripravil različico prav za korejskega proizvajalca. Razlika od ostalih? To, da posamezno jedro osemjedrnika lahko doseže navitih 3,39 GHz, kar »nezaznavno« pohitri izvajanje mobilnih aplikacij. Odzivnost je zagotovljena, 12 GB delovnega pomnilnika v vseh različicah poskrbi, da telefon zlahka opravi vse, kar mu naložimo, ob nakupu tako le izberemo, kako veliko hrambo podatkov si želimo – 256 GB, 512 GB ali celo 1 TB.

Najpomembnejša nadgradnja pri sami mobilni platformi je povečana zmogljivost nevronske procesne enote (NPE), katere naloga je pospeševanje nalog, ki jih izvajajo algoritmi umetne inteligence.

Telefon se seveda zna povezati v omrežja 5G, hvalim tudi implementacijo funkcionalnosti eSIM.


Kamere

Kamer je pri tem modelu v izobilju – pet. To se zdi dobra novica. Slaba pa je ta, da so z izjemo ene identične kot pri predhodniku, zato bistveno boljših fotografij ne gre pričakovati. Glavna kamera, ultra široka kamera, telefoto kamera in selfi kamera so tako ostale enake, le »druga« telefoto kamera je bila deležna dviga ločljivosti senzorja (iz 10 na 50 MP).

Priznam, na fotografskem področju sem pričakoval več, predvsem po strojni plati, dobil pa še eno potrditev več, kak(šn)o razliko dela programska oprema. Glavna kamera ločljivosti 200 MP dela lepe fotografije, ki jih lahko še izboljša programska oprema (in ji to v večini primerov tudi uspe). Na te »fotošop« trike se telefon najbolj očitno zanaša v načinih Super HDR in nočna fotografija, pa še tu razkorak do predhodnika ni velik.

Ne razumite me napak, fotografije so lepe, a konkurenca za isto ceno lahko dostavi boljše.


Zvok

Zvoku tokrat zaradi časovnih omejitev testiranja nisem posvečal veliko pozornosti. Vgrajena stereo zvočnika zagotovo dobro opravljata svoje delo, kar sem potrdil s par klici in ogledi video posnetkov. Brez pripomb.

Baterija

Že po prvem dnevu pohajanja po zimski krajini in fotografiranja mi je bilo jasno, da bo avtonomija delovanja baterije tokrat občutno daljša kot pri predhodniku. Za to je poleg same zmogljivosti 5000 mAh najverjetneje spet zaslužna programska oprema, ki »zavira« osveževanje zaslona, ko ta ni »polni« uporabi, pa tudi 4-nanometrska litografija procesorja verjetno nekaj prispeva k njegovi relativni varčnosti.

V Samsungu očitno še vedno niso osvojili tehnologije (ultra) hitrega polnjenja, saj telefon podpira zgolj polnjenje z najvišjo močjo 45W. Da to vendarle ni tako dramatično kot se sliši, naj napišem, sem telefon na 65W-polnilec svojega prenosnika (ker telefonu polnilec pač ni priložen) priklopil ob 10 % napolnjenosti baterije in po pol ure preveril, kakšno raven napolnjenosti je baterija dosegla. Vas zanima? 72 %. Kar sovpada s tovarniškimi podatki, da v pol ure pridobi 65 % kapacitete.

Pohvalno pa telefon podpira možnost brezžičnega polnjenja (15W) kot tudi možnost brezžičnega polnjena drugih naprav (4,5W).

Programska oprema

Sveži Android 14 in Samsungova preobleka One UI 6.1 bosta takoj domača vsem, ki že uporabljajo Samsung telefone, vsi ostali pa si ga zlahka prilagodimo lastnemu okusu. Tisti, ki so »doma« v Samsungovem ekosistemu, bodo cenili tudi cel kup namenskih aplikacij za to in ono nalogo, vsem ostalim pa bodo predstavljale nepotrebno navlako.

Največji adut telefona Galaxy S24 Ultra pa je vse, česar se dotakne umetna inteligenca. In ta seznam je res dolg! Večina uporabnikov se bo verjetno navduševala nad funkcijo »Iskanje z obkroževanjem« (v izvirniku Circle to Search), ki pohitri eno od opravil, ki ga uporabniki telefonov najpogosteje uporabljamo – iščemo informacije. Ob fotografiranju predmetov lahko telefon prepozna predmet in nam da na izbiro seznam prodajnih mest, specifikacije izdelka, opis itd. Če fotografiramo v naravi, nas lahko pričaka informacija o tej ali oni rastlini ipd.


Seveda mora telefon imeti vzpostavljeno povezavo v internet, da o tem, kaj vidi, »povpraša strica Googla« oziroma njegove algoritme.

Osebno vidim ogromno prednost tudi v funkciji sprotnega prevajanja (Live Translate), telefon podpira celo dvosmerno glasovno in besedilno prevajanje telefonskih klicev. No, v primeru moje in prijateljeve »nepopolne« angleščine oziroma italijanščine tudi kdaj pošteno nasmeje, a se pod črto izkaže kot precej suveren tolmač (Interpreter) – s to funkcijo boste lažje pomagali turistom, ki vas v domačem ali tujem kraju ustavijo s prošnjo po informacijah.


Precej posrečeno deluje funkcija izboljševanja fotografij, hvalim njen prikaz prej/potem.

Eden izmed adutov je tudi »sodelovanje« programske opreme s pisalom. Zapiski, beleženi v aplikaciji Samsung Notes, lahko dobijo smiselne povzetke (da, ustvariti jih boste morali v enem večjih svetovnih jezikov). Ponuja celo možnost prepisa zvočnega posnetka (Transcript Assist).


Galaxy S24 Ultra se zelo izkaže tudi kot pomočnik ustvarjalcem vsebin, posebej, če radi ustvarjate s pisalom S Pen. Poleg tega precej posrečeno predlaga kratke in privlačne stavke kot vsebino za družbena omrežja. Umetna inteligenca lahko celo v realnem času prevaja sporočila, e-pošto in podobno v kar 13 jezikih.

Razveseli celo takšna uporabna drobnarija, kot je nadgradnja funkcionalnosti Android Auto. Telefon lahko samodejno povzame prejeta sporočila, predlaga (precej ustrezne) odgovore ali celo dejanja, kot je pošiljanje časa prihoda »dopisovalcu«, tako da lahko ostanete osredotočeni na vožnjo (po začetnem navdušenju nad to novotarijo, kakopak).


Občutki

Subjektivna kategorija. Ko ga vzamem v roke, je občutek odličen, za kar poskrbi ohišje iz titana, saj je oprijema več kot pri telefonih, ki se zanašajo na plastiko in steklo. Kljub temu se poldrugega tisočaka vreden telefon skorajda ne bi upal uporabljati brez ovitka, ta in ona zaščita gor ali dol. Je pa manj občutljiv na sledi prstnih odtisov in umazanijo kot predhodniki, kar je vsekakor dobrodošlo. Je velik in težak, a ne pretežak (no, vsaj meni).

Zaslon je naravnost odličen. Baterija in pisalo zelo dobra. Kamere so svojevrstno razočaranje, saj sem pričakoval napredek in lovljenje konkurentov, ne pa capljanje na mestu. Programska oprema z umetno inteligenco na čelu pa me je pustila z mešanimi občutki. Da, zna in zmore veliko, čeprav vse v praksi ne deluje kot v reklamah. Vse, kar je povezano s slovenskim jezikom, ne bo delovalo tako kot v angleščini. Poleg tega nisem prepričan, da je »algoritmizacija« res tako dobra stvar – algoritem v telefonu in njegov »kolega« na Googlovi strani nas bosta »popredalčkala« in kar naenkrat zožila naš pogled na svet – skozi fotografijo ali vsebino. Pač po principu, aha, ti imaš raje takšne fotografije, jih bom pač »popravljal« v to smer, prikazal tisoč in eno vsebino z mačkami (vstavi poljubno žival) ipd.

Končna sodba

Preden zaidem. Galaxy S24 Ultra je res dober telefon. Boljši, kot sem pred preizkusom menil, da bo. Po zaslugi programskih nadgradenj, navdahnjenih z umetno inteligenco, deluje moderno, zelo moderno. Verjetno bodo konkurenti hitro sledili in ponudili enake funkcionalnosti, a če jim to ne bo uspelo, potem se bodo v Samsungu trepljali po ramenih, saj bo njihov tržni delež zrasel (nazaj). Sam si le želim, da bi ob dobrih prodajnih številkah naslednik dobil še boljše kamere in hitrejše polnjenje, saj bi se s tem že resno približal (zame) idealnemu telefonu.

Plusi:
+ uporabniška izkušnja (po zaslugi umetne inteligence)
+ zaslon
+ pisalo

Minusi:
– cena
– ni priloženega polnilca, niti ovitka
– kamere ostajajo na lanski ravni

Skupna ocena: 9/10


Za vse, ki ste se prebili do konca testa, pa še manjša zbirka testnih fotografij na prelep zimski dan v prestolnici …

1 thought on “Tehnokratko: Samsung Galaxy S24 Ultra

  1. Samsung ima zakrivljene telefone že od S6 in sicer z modelom S6 edge. Pa tudi pred tem je obstajal note edge

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.