26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Mobilni telefon je star 45 let

1 min read

Kapo dol, Motorola, svetu si dala telekomunikacijsko svobodo in mobilnost. Glavni inženir Martin Cooper si verjetno pred 45. leti ni predstavljal, kakšne razsežnosti bo imel njegov izum, a kamenček je sprožil pravi plaz. Prototip Motorola DynaTAC 8000x, s katerim je pred novinarji opravil sprehod po Šesti aveniji v Manhattnu in med njim poklical svojega največjega konkurenta v podjetje AT&T, je spremenil svet. Cooper je inženirju Bell Labs dr. Joelu Engelu preko svojega mobilnega telefona sporočil: “Joel, Martin tu. Kličem te z mobilnega telefona, pravega ročnega prenosnega mobilnega telefona.” Na drugi strani je bila le tišina, saj je bil klicani v šoku.

Izvirnik – mobilnik DynaTAC 8000x (kratica označuje pojem DYNamic Adaptive Total Area Coverage) je tehtal kar 1,1 kg in v dolžino meril 25 cm. Nič čudnega, da sta se ga takoj prijela vzdevka “cegel” ter “čevelj”. Skoraj polovico teže prvega mobilnega telefona je predstavljala baterija, kljub temu, da je nudila le 20 minut avtonomije, polnila pa se je 10 ur. “Avtonomija sploh ni bila pomembna, nihče ni bil pripravljen držati tega telefona k ušesu tako dolgo,” se spominja Cooper.

Cooper je vodilne v podjetju Motorola prepričal v izjemnost svojega dosežka, podjetje pa je v naslednjih dveh desetletjih porabilo kar sto milijonov dolarjev in šele leta 1993 z mobilnimi telefoni ustvarilo pr(a)ve prihodke.

Danes smo lahko Cooperju vsi hvaležni za pionirsko delo na področju mobilne telefonije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.