26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Synology DiskStation DS716+

7 min read

Synology DiskStation DS716+

Podatkov v podjetjih in domačih okoljih je čedalje več. Vse več znancev in prijateljev me sprašuje, kako jih varno dolgoročno shraniti, nekateri med njimi pa želijo do njih dostopati od koderkoli. Drugi računalniški zanesenjaki so že imeli priložnost spoznati, kako velik napredek so v zadnjih letih naredili strežniki NAS. Danes je pred vami preizkus enega najbolj vsestranskih in zmogljivih modelov na trgu. Synlogogyjev DiskStation DS716+ namreč prisega na le redke kompromise.

DS716_naslovna

Kratek uvod o strežnikih NAS

Domači strežnik NAS je vsekakor ena izmed najboljših rešitev za obvladovanje podatkov na enem mestu. Tudi zato, ker se nanj lahko povežemo na različne načine, največkrat prek domačega omrežja, praktično vsa podjetja pa ponujajo tudi kakšno oblačno rešitev, da lahko prek spleta (ne glede na fizično lokacijo) dosežemo podatke. Številni med nami niti ne preverjamo, koliko podatkov ustvarimo med letom. Zasebni in poslovni dokumenti, elektronska pošta, fotografije in predvsem video posnetki zasedajo ogromne količine prostora. Glede na dejstvo, da že povprečno gospodinjstvo šteje ogromno pametnih naprav, uporabniki pa si pri delu in zabavi pomagamo s številnimi spletnimi storitvami, so naše datoteke vedno bolj razdrobljene med napravami in storitvami. Nekaj jih je na službenem računalniku, nekaj na otrokovi tablici, pa po vseh telefonih, na prenosniku, aha, pa na fotografije in videe v fotoaparatu ne gre pozabiti. Koliko datotek smo naložili na Facebook ter Dropbox niti ne vemo.

DS716_naslovna_2

 

O napravi

Synologyjev DS 716+ je resnično zmogljiv strežnik NAS, saj ima vgrajeno tiskovino s kar štirijedrnim procesorjem ter 2 GB pomnilnika DDR3L, kar je nekako 4-krat več, kot premorejo povprečni NAS strežniki, ki omogočajo vgradnjo dveh diskov. Pomnilnik je mogoče celo nadgraditi na 4 GB, če bo napravo »mučilo« večje število uporabnikov. V preizkušeni model je možno vgraditi dva diska skupne kapacitete 16 TB, sam pa sem ga preizkusil z dvema diskoma zmogljivosti 3 TB (7200 rpm). Synology model DiskStation DS716+ namenja manjšim podjetjem ali delovnim skupinam, sam se s to oceno povsem strinjam, saj je za domačo rabo znatno predrag, zares izkaže se namreč takrat, ko je obremenjen in bi drugim strežnikom NAS že pošla sapa. Zmogljivosti je namreč v izobilju, zato strežnik podpira transkodiranje 4K video vsebin v realnem času. Naprava uporablja novi datotečni sistem BTRFS, ki zagotavlja še boljše zmogljivosti med mešano obremenitvijo (shranjevanje/kopiranje podatkov med njihovim branjem ipd.).

Da cilja na poslovno rabo DS716+ dokazuje s poudarki na zanesljivosti delovanja, premore namreč dva gigabitna omrežna vmesnika s funkcijo združevanja povezave, prav tako pa zna preklopiti iz ene povezave na drugo v primeru odpovedi katerekoli od njiju. Podjetje tako v praksi le redko ostane brez dostopa do podatkov. Tehnologija, poimenovana Synology High Availability (SHA), kombinira povezavo med aktivnim in pasivnim strežnikom (če jih uporabljamo več) v grozd strežnikov in v primeru nedosegljivosti aktivnega strežnika takoj aktivira pasivnega.

Štirijedrni procesor takta 1,6 GHz se izkaže takoj, ko od strežnika NAS zahtevamo kaj več. Ena boljših lastnosti naprave je procesorjeva strojna podpora enkripciji AES-NI, kar pomeni, da DS716+ skoraj ne »čuti« razlike, če mora podatke, ki jih prenaša, tudi kodirati. Proizvajalec obljublja impresivne hitrosti branja (223 MB/s) in zapisovanja (137 MB/s) podatkov, ki ne strmoglavijo niti ob vklopljeni enkripciji podatkov (pri večini drugih NAS strežnikov ta naloga praktično prepolovi hitrost prenašanja podatkov). Za miren spanec jamči tudi triletna garancija, pa tudi sicer so Synologyjevi strežniki NAS znani po izjemno visoki zanesljivosti delovanja.

 

Tehnični podatki

procesor: Intel Celeron N3150, 64-bit, 1,6 GHz (turbo do 2,08 GHz), strojna enkripcija

pomnilnik: 2 GB DDR3

diski: 2 (nista priložena); združljiv s 3,5” in 2,5” modeli SATA2/3

vmesniki: 3x USB 3.0, eSATA

datotečni sistem: BTRFS, EXT4

mere (V X Š X D): 157 mm X 103.5 mm X 232 mm

teža: 1,75 kg

RJ-45 1GbE LAN Port: 2 (z Link Aggregation / Failover support)

Wake on LAN/WAN

ventilator: 92 mm (hrup 18 dB(A))

poraba energije: 20,77 W (delovanje), 8,96 W (mirovanje)

garancija: 2 leti

 

Delovanje

Naprava je presenetljivo tiha, zadaj je namreč razmeroma velik ventilator, seveda pa je veliko odvisno tudi od vrste vgrajenih diskov in nastavitve načina delovanja – ventilator lahko deluje v tihem ali hladnem (glasnejšem) načinu. Tekom preizkusa sem napravo uporabljal v tihem načinu, kljub ekstremnemu prenašanju podatkov ni imela nikakršnih težav s pregrevanjem. Razvijalci so priklopu zunanjih naprav namenili kar tri vmesnike USB 3.0 in eSATA, predvsem tisti na prednji strani je zelo dobrodošel, če imamo napravo NAS nameščeno na delovni mizi in večkrat z zunanjih diskov in ključkov (ali nanje) prenašamo večje količine podatkov.

DS716_prikljucki

DiskStation DS716+ je brez dvoma eden najbolj zmogljivih strežnikov za dva diska na trgu. Razveseljuje predvsem z brezkompromisno povezljivostjo – dvoje gigabitnih mrežnih priključkov namreč podpira združevanje pasovne širine pa tudi prevzemanje bremena ob morebiti odpovedi enega od priključkov (ali vmesnika na stikalu/usmerjevalniku). Slednje funkcije bodo najbolj vesela podjetja, saj bi tudi ob odpovedi enega izmed mrežnih vmesnikov delo z napravo ne ostalo prekinjeno. Synology DS716+ zna tudi glede na nastavitve upravljati z obremenitvijo in ob sočasnem dostopu večjega števila uporabnikov in zahtevkov ustrezno poskrbi za njihovo zalaganje z vsebinami. V domačem okolju naprave seveda niti približno nisem mogel spraviti na kolena, pa četudi sem se nanjo povezal s petimi napravami (PC, dva prenosnika, televizor in telefon), vsem je uspela zagotavljati dostop do podatkov (ne nazadnje tudi za pretakanje 4K videa potrebujemo »le« okoli 25 MB/s). Ob le eni aktivni mrežni povezavi je naprava sposobna stalno prenašati podatke s hitrostjo okoli 112 MB/s. V bistvu ob vgradnji zmogljivih diskov omejitev pretoka podatkov predstavljata gigabitna omrežna vmesnika, ki postaneta ozko grlo, a tudi 200 MB/s+ (2x 100 MB/s) je za današnja manjša poslovna okolja ogromna številka. Samo poglejmo, koliko mesečno stane gigabitna povezljivost v internet … Poraba je za NAS napravo z dvema diskoma pričakovana, gibala se je okoli 28W med mirovanjem in okoli 33W med delovanjem, kar je za vgrajeno strojno opremo spoštljiv podatek.

DS716_DSM_1

DSM je tisti, ki dela razliko

Odlika naprav Synology je že vrsto let operacijski sistem oziroma uporabniški vmesnik DSM, ki je v peti različici (v času preizkusa je bila aktualna 5.2) resnično skoraj vsemogočen, saj posameznikom in manjšim podjetjem omogoča praktično vse funkcionalnosti zasebnega računalniškega oblaka. Navduši tudi možnost povezovanja in deljenja podatkov z drugimi oblačnimi storitvami. Gre za nadvse prijazen in učinkovit sistem, ki spominja na oddaljeno namizje in omogoča delo z več odprtimi okni/aplikacijami hkrati. Ob prijavi – srčno priporočam uporabo močnega alfanumeričnega gesla, če boste imeli strežnik NAS priklopljen v internet – nas pozdravi preprost in nadvse pregleden vmesnik.

DS716_DSM_prosojnost

DS716_DSM_orodja

Največja vrednost programske opreme DSM je njena »vsemogočnost«. DSM namreč spremeni strežnik NAS iz tipičnega datotečnega strežnika hkrati še v odjemalec datotek torrent, avdio in video (skratka multimedijski strežnik), lastni oblak, strežnik za video nadzor (le ustrezne IP-kamere je treba kupiti) in celo preprostejši pisarniško-poslovni strežnik! Aplikacij resnično ne manjka, izbiramo pa jih med petimi ključnimi kategorijami (shranjevanje podatkov, orodja, multimedija, posel in varnost). V nadzorni plošči enostavno poskrbimo za vse ključne nastavitve glede uporabniških imen, dostopa in povezovanja.

DS716_DSM_disk_in_ledice

K tišjemu delovanju pripomore tudi način “quiet mode”, medtem ko skrb za pozornosti dokazuje nastavitev jakosti svetilnosti na prednji strani naprave vgrajenih LED-diod (prikladno, če imamo napravo na mizi).

Enostavne nadgradnje

Ker sem na model DS716+ presedlal neposredno iz uporabe modela DS215+, preprosto sem zamenjal diska v ohišjih (mimogrede, to opravilo ne bi moglo biti bolj preprosto, saj ne zahteva uporabe orodja), me je še kako zanimalo, kako se obnese migracija podatkov in nastavitev. DiskStation DS716+ je to opravil zgledno, preprosto je zaznal spremembo, me vprašal, ali želim preseliti podatke in nastavitve (ali zgolj podatke) ter nalogo migracijo opravil v par minutah.

Synology716_migracija_1

Synology716_migracija_2

Nato sem posodobil še DSM na novejšo različico in nameščene aplikacije, v manj kot 10 minutah je bila naprava NAS pripravljena za resno delo/tlako.

DS716_DSM_nadgradnja

DS716_DSM_popravki

Komentar

Medtem ko je shranjevanje večjih količin podatkov v oblaku v zadnjih letih za številne uporabnike postala vse bolj priljubljena možnost, velja pripomniti, da sistem/strežnik NAS ponuja praktično isto funkcionalnost brez mesečne naročnine (no, kupiti ga vendarle moramo). Za razliko od tega, da podatke hranimo na podatkovnem strežniku nekoga drugega, se lahko odločimo za lokalno varno hrambo. Z namestitvijo sistema NAS v svoje omrežje imamo tudi bistveno več nadzora nad programsko opremo, saj vedno več tovrstnih naprav po vzoru mobilnih naprav omogoča nameščanje različnih namenskih aplikacij. Škatlica NAS se z njimi lahko spremeni v spletni in/ali e-poštni strežnik, sistem za video nadzor, datotečni strežnik, večpredstavnostni center ali pa delovno postajo. Najlepše pri vsem skupaj pa je dejstvo, da lahko te naloge opravlja hkrati (če smo le izbrali eno izmed zmogljivejših naprav)! Strežnik NAS, ki ga priklopimo v lokalno omrežje in/ali internet nato z vsebinami zalaga vse naše naprave, gre za neke vrste osebni zasebni oblak.

 

Zaključek

Synology DiskStation DS716+ glede zmogljivosti in vsestranskosti rabe skorajda nima konkurence. Glede na dejstvo, da manjšemu podjetju, denimo pisarniškemu okolju z do 10 zaposlenimi, predstavlja hkrati lahko datotečni strežnik, tiskalniški strežnik, sistem za video nadzor, spletni strežnik, multimedijski strežnik in še kaj drugega, je tudi cena primerna. Vsekakor priporočljiv nakup, če iščete strežnik NAS, ki vas ne sme pustiti na cedilu.

 

OCENE

Kakovost izdelave: 9,5/10

Zmogljivosti: 10/10

Glasnost delovanja: 8,5/10

Cena: 8/10

Skupna ocena: 9/10

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.