28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Samsung QE55S95C OLED TV

3 min read

OLED po Samsungovo. Čakaj, a Samsung ne tekmuje proti vsem, ki OLED-matrike kupujejo od njegovega korejskega konkurenta, z nekimi kvantnimi pikami ipd.? Tekmuje, tekmuje, a na koncu mora priznati, da je za kinotečne zanesenjake le OLED-prava stvar.

Kaj: pametni televizor z matriko QD-OLED

Odličen televizor, ki se želi dokazati predvsem s sliko, kot bi tisti QE v imenu pomenil »Quality Exceptional«. In to mu tudi uspeva z lastno različico matrike OLED.

Umestitev: višji cenovni razred

Dva tisočaka za 55-palčni televizor? Toliko pač stane razvajanje oči.

Mere in teža

Zunanje mere televizorja kakopak določa njegova diagonala, ki je v primeru testiranega modela znašala 55 palcev ali nam vsem bolj domačih 140 cm. Kot se za OLED-televizor spodobi, je zelo vitek (debelina vsega centimeter), a težak kovinski podstavek, na katerega namestimo še »elektroniko v škatli«, poskrbi, da celota na tehtnici pokaže skoraj 24 kilogramov!

Slika

Ker televizor podpira veliko slikovnih načinov, je moč prikaz slike prilagoditi različnim vsebinam. Za večino uporabnikov bo že standardni način sprejemljiv, čeprav sem se sam najbolj navduševal nad načinom Filmmaker mode, a je treba pri tem dodati, da velja v tem načinu televizor tudi zalagati z vsebinami v kinotečnem zapisu, po možnosti posnetki v tehniki HDR. Televizor podpira HDR10+, kjer tudi pokaže vse, kar zna, edina zamera pri sliki je odsotnost podpore tehnologiji Dolby Vision. Vsebine s tem zapisom bodo v najboljšem primeru postregle z rahlo čudnimi barvami, v najslabšem pa bodo negledljive, saj bo slika trzala ali se trgala. Za OLED-televizor je tudi svetilnost izjemno dobra, kar pride posebej do izraza pri predvajanju vsebin v tehniki HDR.

A tudi če televizorja ne bomo »hranili« le z vsebinami ultra visoke ločljivosti, nas ta ne bo razočaral. Hišni slikovni procesor, poimenovan Neural Quantum Processor 4K, precej dobro opravlja svoje delo pri nadgrajevanju slike. Katerikoli vir v ločljivosti 720p (HD) ali višji, bo zato videti zelo dobro. Visoko osveževanje pa ves čas skrbi, da so tudi hitri prizori videti pristno. Le tega, kako se televizor obnese pri igranju iger z računalnikom ali igralno konzolo, nisem imel časa preveriti.

Zvok

Za tanke televizorje že dolgo priporočam nakup dodatne zvočne police, toda v primeru Samsungovega S95C temu ni tako. Njegov zvočni sistem v konfiguraciji 4.2.2 premore celo izenačevalnik in precej posrečeno poustvarja prostorski zvok, skupna moč zvočnikov 70 W, pa je poleg svetlega zaslona zaslužna za to, da si televizor prisluži zgolj oceno G na energijski lestvici. Verjemite mi na besedo – bolje kak evro več za elektriko kot poslušanje povprečnega zvoka.


Platforma / programska oprema

Tu presenečenj ni, Samsung že dolga leta stavi na lasten operacijski sistem Tizen. Ta je vsem uporabnikom Samsung televizorjev že domač, pa tudi vsi drugi ne bi smeli imeti težav, saj je uporabniški vmesnik precej intuitiven – kaj hitro bomo našli in zagnali aplikacije ali vsebine, ki jih želimo gledati. Nameščene so vse bolj priljubljene aplikacije za pretočne vsebine, tudi nekaj slovenskih je med njimi, hvalo pa si zasluži tudi Samsung TV Plus, ki premore obilo brezplačnih vsebin. Le slovenski prevodi v vmesniku bi potrebovali nekaj piljenja.


Daljinec

Daljinec je presenetljivo majhen, pravzaprav je skoraj identičen daljincu, ki sem ga prejel poleg Samsungovega računalniškega monitorja – edina razlika je, da tv-daljinec premore še sončne celice na hrbtni strani in se tako lahko sam polni (čeprav ima še vedno nameščen USB-C priključek za polnjenje). Uporabniki, vajeni velikih daljincev z obilo tipkami, bodo šokirani nad asketsko bero gumbov, a z nekaj vaje bodo ugotovili, da jih več pri vsakdanji rabi sploh ne rabijo. Osebno me je glede majhne velikosti daljinca motilo predvsem to, da zlahka zleze v kakšno režo na kavču in ga potem lahko iščem dlje časa …


Končna sodba

Ima QD-OLED najboljšo sliko med OLED-televizorji? Nima. Jo ima pa med vsemi Samsung televizorji. Če torej prisegate na Samsung ekosistem, je to to. Televizorju razen visoke cene ni moč skorajda nič očitati, še najbolj zmotita odsotnost podpore Dolby Vision in nenavadno majhen daljinski upravljalnik.

Plusi:
+ odlična in svetla slika
+ nadpovprečen zvok (za OLED-televizor)
+ dostop do aplikacij in video vsebin

Minusi:
– cena
– nenavadno majhen daljinski upravljalnik

Skupna ocena: 8/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.