28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Samsung Galaxy Z Fold5

5 min read

Zložljivi tablifon. Kaj, kako, prosim? Tako nekako bi lahko na hitro opisal Samsungovega praktičnega velikana. Prepogljivi Galaxy Z Fold5 je lahko ozek (in debelejši) pametni telefon ali pa kvadratna tablica. Sem se pa ves čas preizkusa spraševal, komu je pravzaprav namenjen …

Kaj: prepogljivi pametni telefon

Najnovejši pametni telefon, katerega zaslon se na polovici prepogne. V razprtem položaju je tako pravzaprav tablica …

Umestitev: višji cenovni razred

Za ceno slabih 1.900 evrov je prav, da dobimo dve napravi v eni.

Mere in teža

Proizvajalčeve številke pravijo naslednje: 154,9 x 129,9 x 6,1 mm, 253 gramov. V odprtem stanju, v zaprtem pa se dolžina skoraj prepolovi, debelina pa podvoji, logično. Presenetljivo ne deluje okorno, niti (pre)težko.

Zaslon(a)

Kar dva ima. Glavni je pasme Dynamic AMOLED 2X in obvlada pregib. V iztegnjeni postavitvi diagonala meri skoraj tabličnih 7,6 palca, zaslon pa prikazuje ločljivost 1812 x 2176 pik, osveževanje 120 Hz. V prepognjeni oziroma zloženi postavitvi pa ima uporabnik še vedno na voljo prednji zaslon, ki je »iste pasme«, le da njegova diagonala meri 6,2 palca, kar zadostuje za uporabno ločljivost 904 x 2316 pik.

Platforma

Tu presenečenj ni, saj jih ne sme biti. Pod zaslonom je vgrajen najzmogljivejši mobilni procesor ta hip – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, pri čemer lahko eno jedro osemjedrnika doseže celo frekvenco 3,36 GHz. Odzivnost je zagotovljena, 12 GB delovnega pomnilnika poskrbi, da telefon zlahka opravi vse, kar mu naložimo. 256 GB vgrajenega pomnilnika za hrambo podatkov je pošteno odmerjenih, za (naj)zahtevnejše pa obstajata tudi različici s 512 GB in 1 TB hrambe. Telefon se zna povezati v omrežja 5G, hvalim tudi implementacijo funkcionalnosti eSIM.

Kamere

Kamer je pri tem modelu v izobilju. Začnimo po vrsti. Ob »zloženem« telefonu je na prednjem zaslonu reža, v kateri se skriva kamera s senzorjem ločljivosti 10 MP, ki bo najverjetneje najpogosteje v uporabi za selfi posnetke. Posebne hvale si ne zasluži, saj je enaka kot na modelu Fold2, kot bi Samsungu po skladiščih ostajal cel kup slikovnih senzorjev. Ko telefon razpremo, se zdi, da imamo opravka le z zaslonom, a videz vara. Pod razkošno odmerjenim zaslonom je namreč skrita tudi kamera, tokrat ločljivosti 4 MP, tako da lahko tudi v tem načinu opravimo kakšno video konferenco – bržkone je prav temu tudi namenjena.

Na hrbtni strani so še tri kamere. Glavna z ločljivostjo 50 milijonov pik ter telefoto kamera s 3-kratno optično povečavo in ločljivostjo 10 MP, obe premoreta tudi optično stabilizacijo slike, kar močno olajša tako zajem fotografij kot video posnetkov v gibanju. Za ljubitelje krajine, panoram ali pa zgolj tiste z veliko prijatelji se pod zadnjo izmed leč nahajata še širokokotni objektiv ter senzor ločljivosti 12 MP. Celoto zaokroža uporabnikom dobro znana aplikacija, ki ji je težko kaj očitati, premore tudi profesionalni način za tiste, ki si želijo več nadzora nad fotografiranjem. Prepogljiv telefon ima v tem primeru še enega aduta – v povsem raztegnjenem položaju si namreč na zunanjem zaslonu lahko ogledamo motiv selfija, ki ga bomo zajeli s hrbtno kamero. Je pa res, da tak položaj telefona ni najlažji za držanje in fotografiranje … Kakovost fotografij, vprašate? Zelo dobra, tako podnevi kot ponoči. Ne pa tudi vrhunska, kot so nas v zadnjih mesecih razvadili nekateri konkurenti.

Zvok

Telefon premore po en zvočnik na vrhu in na dnu, ki suvereno opravita svoje delo tudi pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin. Jasen in močan zvok, celo nekaj nizkih tonov se občuti, skratka zvočnika svoje delo opravita brez pripomb.

Baterija

Galaxy Z Fold5 ima vgrajeno baterijo zmogljivosti 4.400 mAh, ki mora poganjati več zaslonov, to pa je recept za energetsko lakoto. Kljub temu z avtonomijo delovanja nismo imeli nobenih težav, zlahka je prestal celodnevno mešano uporabo. Ob rabi velikega zaslona je jasno, da bo avtonomija ob gledanju video posnetkov in brskanju po spletu nekoliko manjša kot pri telefonih z manjšimi zasloni, a energetski davek, ki ga plačamo za zaslonsko razkošje ni hud. Tako je pravzaprav največja zamera na tem področju hitrost polnjenja. Ta znaša zgolj 25W, kar je manj, kot zmorejo nekateri tekmeci iz nižjega srednjega razreda, pri čemer polnilec sploh ni priložen. To Samsungu nikakor ne more biti v ponos. Manjši obliž na to rano predstavljata možnost brezžičnega polnjenja (15W) kot tudi možnost brezžičnega polnjena drugih naprav (4,5W).

Programska oprema

Svež Android 13 in Samsungova preobleka One UI 5.1.1 bosta takoj domača vsem, ki že uporabljajo Samsung telefone, vsi ostali pa si ga zlahka prilagodimo lastnemu okusu. Tisti, ki so »doma« v Samsungovem ekosistemu, bodo cenili tudi cel kup namenskih aplikacij za to in ono nalogo, vsem ostalim pa bodo predstavljale nepotrebno navlako.

Največji adut telefona Galaxy Z Fold5 je vsekakor večopravilnost, ki v kombinaciji z veliko delovno površino razvaja uporabnike, ki radi počno več stvari hkrati.

Občutki

Subjektivna kategorija. Galaxy Z Fold5 me ni prepričal. Zložen je preozek in predebel, razprt pa prevelik. Očitno nisem prava ciljna skupina zanj, čeprav na telefonu napišem veliko mailov in preberem spletnih vsebin. To sta denimo opravili, pri katerih blesti. Zaslon, ki spominja na mere tablice, ima svoje prednosti, predvsem prebiranje spletnih vsebin in najrazličnejših dokumentov postreže s precej boljšo izkušnjo kot pri klasičnih pametnih telefonih. Pri ogledu video posnetkov te prednosti ni več, saj so video posnetki večinoma v ležečem formatu z razmerjem stranic 16 : 9 ali celo 21: 9, torej so v praksi enako veliki na klasičnem pametnem telefonu v ležeči postavitvi … Je pa res, da lahko z Galaxy Z Fold5 hkrati gledate film, risanko, serijo, YouTube posnetke ter berete e-pošto, spremljate družbena omrežja itd. Da, to počne bolje od ostalih, še več, programska oprema podpira kar do štiri sočasno aktivne mobilne aplikacije! Pri tem se tri razporedijo v izbrano shemo na zaslon, četrta pa pojavi kot izskočno/plavajoče okno. No, to je bolj za važenje pred prijatelji, saj le redke aplikacije ta hip podpirajo tovrstno delovanje, večina se jih upira. Všeč mi je bil stransko nameščen bralnik prstnih odtisov, ki svoje delo opravlja hitro in brezhibno.

Končna sodba

Priznam, telefona Galaxy Z Fold5 nisem »pogruntal«. Nisem doživel trenutka »to je to«, kot bi ga verjetno ob premijskem modelu skorajda moral. Drži, zna in zmore nekaj več kot tekmeci, spet pa na drugih področjih za njimi zaostaja. Ne želim zveneti podcenjevalno, toda občutek imam, da za velikimi prepogljivimi telefoni in njihovimi sposobnostmi še najbolj zaostajamo uporabniki in naše znanje. Galaxy Z Fold5 bi lahko uporabljal tudi namesto računalnika, pa ga ne. Ker mi ni dovolj »naravno«. Komu je torej namenjen? Bahačem in tistim, ki iščejo divjo večopravilnost v vsakem trenutku. Vsi ostali pa bodo z drugimi modeli, tudi iz Samsungove ponudbe, ustrezneje postreženi.

Plusi:

+ odlična prepogljiva zasnova, zdaj se zloži brez reže

+ uporabniška izkušnja, posebej večopravilnost

+ zaslona

+ mobilna platforma

Minusi:

– cena

– ni priloženega polnilca, niti ovitka

Skupna ocena: 8/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.