16. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

SilverStone Strider Platinum ST55F-PT 550W

4 min read

Podjetja SilverStoneTek računalnikarjem bržkone ni treba posebej predstavljati, znano je predvsem po visoko kakovostnih računalniških ohišjih in napajalnikih, v zadnjih letih pa je v program dodalo številne periferne komponente in naprave, kot so hladilniki, ventilatorji, sistemi hrambe podatkov itd. Tokrat sem se lotil preizkusa zadnje generacije napajalnikov Strider Platinum, in sicer najšibkejšega med njimi ST55F-PT, ki nudi do 550W zmogljivosti.

ST55F-PT-4

SilverStone ta napajalnik priporoča uporabnikom namiznih računalnikov, ki cenijo učinkovitost in tišino. Gre namreč za enega najmanjših ATX modularnih napajalnikov na trgu, kar bodo znali ceniti predvsem uporabniki manjših računalniških ohišij. Oznaka 80 PLUS Platinum jamči visoko učinkovitost delovanja ob praktično vseh obremenitvah. Daleč najboljša lastnost tega napajalnika pa je njegova sposobnost absolutno tihega delovanja. Dokler je njegova obremenitev pod 20%, namreč napajalnik vgrajenega ventilatorja sploh ne obrne, torej deluje neslišno. In večina sodobnih računalnikov v mirovanju ali ob delu v namizju še zdaleč ne porabi 100W, torej je napajalnik prijetno tiho, slišno delo ventilatorja postane šele ob zagonu kakšne igre ali zahtevnega programa. Po drugih izdelkih iz družine Strider Platinum je napajalnik podedoval še vrsto drugih lastnosti, predvsem zelo zmogljivo linijo +12V (skoraj 46A!), nizka nihanja napetosti (nujna za stabilno delovanje pod obremenitvijo, +/-3%) ter oznako za primernost delovanja v načinu 24/7. Tudi sam bi brez pomisleka ta napajalnik vgradil v strežnik, saj kljub semi-pasivni zasnovi ostaja na varni temperaturni strani. Napajalnik sem preizkusil tudi na način, da je računalnik 72 ur poganjal različne teste, pa je njegov izpuh toplega zraka ostal v povsem sprejemljivih mejah, kar pomeni, da imajo tiskovina, vgrajene komponente in ventilator še dovolj rezerve. Slednje sicer ne čudi, saj je nova generacija napajalnikov Strider Platinum na voljo tudi v različicah s 650W in 750W zmogljivosti.

Embalaža in pakiranje

Da hoče izstopati iz povprečja, napajalnik pokaže že s svojo težo – ta je precej večja od cenejših napajalnikov na trgu in kot taka že dober pokazatelj, da imamo v rokah konkreten izdelek. Verjeli ali ne, najboljši laični test napajalnika se začne s težo! Ker gre za modularni napajalnik, nas v lično zapakirani škatli pričaka cel kup kablov za priklop električnih priključkov različnim komponentam. Razveseljujeta predvsem kar dva 8-pinska PCI Express priključka, ki data vedeti, da lahko na ta napajalnik obesimo tudi dve zahtevnejši grafični kartici (a vseeno ne smemo pretiravati, 550W je 550W). Poleg napajalnika pohvalno dobimo še navodila za uporabo, ki sicer niso v slovenskem jeziku, a nič ne de, večina drugih proizvajalcev napajalnikom prilagala le napajalni kabel. Napajalniku priloženi kabli so dovolj dolgi, da tudi vgradnja napajalnika v večja ohišja ne bo predstavljala nobenih težav.

ST55F-PT-1ST55F-PT-3

Tehnični podatki

Strider Platinum ST55F-PT ima za 550W napajalnik resnično impresivne številke. Takole se berejo:

3,3V -> 20A

5V -> 20A

12v1 -> 45,9A

SilverStone za svoj napajalnik zagotavlja, da zmore celo malenkost več, kot je nominalna vrednost, kar je v svetu napajalnikov precejšnja redkost.

ST55F-PT-2

Delovanje

Ker sam ne premorem naprave za preizkušanje napajalnikov ob različnih napetostih, se lahko zanesem le na zmogljivo strojno opremo, predvsem procesor in grafično kartico, ki navita poskušata porabiti kar največ energije in tako ustvariti največje breme. Po grobih preračunih sodeč, sem lahko ustvaril največ za dobrih 400W bremena, ob tem pa je napajalnik iz zidne vtičnice vlekel okoli 440W, kar priča o izjemni učinkovitosti med višjo obremenitvijo – ta je kar okoli 90%. Kot zanimivost lahko omenim, da se ventilator napajalnika zavrti šele, ko računalnik iz vtičnice vleče okoli 130W, torej je tudi na spodnjem delu obremenitve učinkovitost prav tako zelo visoka (čez palec lahko ocenim, da je prav tako okoli 90%), kar je v svetu napajalnikov skorajda izjema – višje učinkovitosti dosegajo šele ob višjih obremenitvah (nekje od polovice navedene zmogljivosti navzgor).

ST55F-PT-5

Zaključek

Napajalnik SilverStone Strider Platinum ST55F-PT 550W sodi med najbolj prepričljive izdelke na trgu. A ko pogledamo njegovo ceno, ta znaša kar 140 evrov, drugega niti ni za pričakovati. Drži, zelo dobre 550W napajalnike lahko kupimo že za polovico te cene, je pa res, da v tem primeru ne dobimo res tihega napajalnika. Kdor ceni tišino, bo z veseljem odštel nekaj več denarja. Tudi sam, saj v mojem primeru napajalnik preživi več računalnikov …

 

OCENE

Kakovost izdelave: 9,5/10

Zmogljivosti: 10/10

Cena: 7/10

Skupna ocena: 9/10

ST55F-PT-0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.