Vse manj prikriti tehnološki protekcionizem je dobil novo dimenzijo

Ameriški ukrepi zoper tehnološka podjetja iz Rusije, Kitajske in drugih za zahodnjake problematičnih delov sveta, imajo posledice. Huawei je napovedal, da je lahko največji proizvajalec telefonov na svetu tudi brez ZDA, ZTE pa je ameriška klofuta v obliki sedemletne prepovedi prodaje in rabe ameriške tehnologije skoraj ugonobila. Lenovo je nekje vmes, čeprav se mu neprodaja vladnim organizacijam, podobno kot družbi Kaspersky in še kakšni drugi, ki so bile deležne novodobnih protekcionističnih ukrepov, zagotovo pozna.

Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin

In kako se podjetja odzivajo? Vsaka po svoje, vsekakor pa včasih tudi nenavadno – a vendarle razumljivo. Danes je denimo družba za kibernetsko varnost Kaspersky Lab oznanila, da v skladu z globalno pobudo za transparentnost delovanja (angl. Global Transparency Initiative) prilagaja svojo infrastrukturo in seli nekatere ključne procese iz Rusije v Švico. Med temi so shranjevanje in procesiranje podatkov za uporabnike iz večine regij, tudi Evrope, in sestava programske opreme, vključno s posodobitvami za zaznane grožnje. Za zagotovitev popolne transparentnosti in integritete si Kaspersky Lab prizadeva za vzpostavitev neodvisne organizacije za nadzor nad delovanjem, ki bo prav tako locirana v Švici. Ta država namreč slovi po svoji nevtralnosti in strogem pristopu k zakonodaji o varstvu podatkov.

V komentarju na selitev procesov in odprtje centra za transparentnost je Evgen Kaspersky, direktor družbe Kaspersky Lab, povedal: »V hitro spreminjajoči se industriji, kot je naša, se moramo prilagoditi potrebam naših strank, deležnikov in partnerjev. Transparentnost je ena od takšnih potreb in zato smo se odločiti preoblikovati našo infrastrukturo in premestiti obrat za procesiranje podatkov v Švico. Verjamemo, da bodo naši ukrepi postali globalni trend za kibernetsko varnost in da se bo politika zaupanja razširila po celotni industriji kot ključna zahteva.«

Pa bo zdaj res (ameriški) volk sit in (ruska/kitajska/slovenska) koza cela?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.