Masterindex razkriva, da imajo bančne kartice še vedno velik zagon

Raziskava družbe Mastercard, poimenovana Masterindex, tudi letos ugotavlja, da plačilne kartice še naprej uspešno. nadomeščajo gotovino. Kar 70,5 odstotkov Slovencev meni, da bodo plačilne kartice v naslednjih petih letih postale najbolj zaželeno plačilno sredstvo, slaba petina anketiranih pa vidi velik potencial tudi v mobilnem plačevanju. Praktično vsi (95 %) so že slišali za brezstično plačevanje, skoraj 40 odstotkov pa je mnenja, da je to najhitrejši način plačevanja na blagajni.

Plačilne kartice osvojile Slovence
Raziskava Masterindex, ki jo je za družbo Mastercard Europe v Sloveniji izvedla Mediana konec oktobra, kaže, da je povprečno število kartic na imetnika že doseglo številko tri (lansko leto ob tem času 2,2), 34 odstotkov pa ima tri kartice ali več. Več kot polovica imetnikov kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 63 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov. Več kot 87 odstotkov uporablja osnovno kartico (za razliko od premium ipd.), kar je 5 odstotkov več, kot lani ob istem času. Pri izbiri ponudnika kartice odločilno vlogo igra predvsem široka sprejetost kartice tako v Sloveniji, nato v tujini, za tem nizka stopnja obresti in stroškov. Skoraj 60 odstotkov vprašanih je pripravljenih s kartico plačati tudi zneske nižje od 5 evrov (lansko leto je bil ta odstotek nekaj čez 50), še vedno pa s kartico najbolj pogosto plačujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo, na tretjem mestu pa ostajajo spletna plačila. Za dobro polovico (55 %) je pri plačevanju najpomembnejša varnost procesa.

Brezstično plačevanje
Brezstično plačevanje je med Slovenci že dobro poznano. Približno polovica vprašanih meni, da je to enostaven in praktičen način uporabe plačilne kartice. V primerjavi z lanskim letom se je spremenil tudi pogled na to, kateri način plačevanja na blagajni traja najmanj – še lansko leto so vprašani kot najhitrejše navajali gotovinsko plačevanje, letos pa je skoraj 40 odstotkov ocenilo, da je najhitrejši način brezstično plačevanje. Vse manj vprašanih meni, da je gotovina najhitrejše plačilno sredstvo (leta 2015 je bil ta odstotek 34,8,  lansko leto 28,6, letos le še 20,8). Brezstično plačevanje imetnikom omogoča stalen fizičen stik z njihovo kartico skozi celoten postopek plačevanja, kar je pomembno za 70 odstotkov vprašanih.

Skrb za plačila v tujini
Več kot 83 odstotkov Slovencev je v zadnjem letu potovalo ali bivalo v tujini, več kot polovica pa potovanje v tujino načrtuje v naslednjih šestih mesecih. Malo manj kot 60 odstotkov si tujo valuto priskrbi še preden se odpravijo na pot, manj kot 10 odstotkov pa s seboj na pot ne vzame plačilnih kartic. Glavne prednosti uporabe kartic v tujini na podlagi odgovorov raziskave ostajajo predvsem široka sprejetost, dobra zaščita pred zlorabo in ugodno menjalno razmerje pri plačevanju. Imetniki približno četrtino svojih nakupov v tujini opravijo s kartico.

Spletno nakupovanje nam je vse bližje
Skoraj 90 odstotkov Slovencev ima izkušnje z nakupovanjem prek spleta, skoraj 60 odstotkov je nakup opravilo v zadnjem mesecu. Povečuje se tudi delež nakupov v tujih spletnih trgovinah, še vedno pa na spletu najpogosteje kupujemo elektronske naprave, oblačila, obutev in modne dodatke, izdelke za gospodinjstvo in potovalne storitve. Zaupanje v spletno nakupovanje med Slovenci ostaja visoko (skoraj 80 %), 12 odstotkov pa vsak teden na spletu uporabi plačilno kartico.

Mobilne naprave – vedno bolj priljubljene
Pametni telefon uporablja več kot 86 odstotkov, 23 odstotkov pa uporablja tudi tablične računalnike. 21 odstotkov mobilne naprave uporablja tudi za plačevanje (lansko leto 15 %). Več kot dve petini je že opravilo nakup prek mobilne naprave, v večini za storitve javnega prevoza, nakupe v trgovini in za vstopnice na kulturne in športe dogodke. 36 odstotkov bi za plačevanje uporabljajo mobilno aplikacijo, če bi ta omogočala varen in priročen način plačevanja, upravljanje stroškov in bi bila uporabniku prijazna.

Finančno stanje v slovenskih gospodinjstvih
Skoraj polovica (48,7 %) pravi, da trenutno uspejo ob trenutnem finančnem stanju vsaj nekaj prihraniti, več kot 35 odstotkov meni, da se bo finančno stanje v njihovem gospodinjstvu v naslednjih 12 mesecih spremenilo na bolje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.