27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Lenovo se gre HPC

2 min read

Superračunalniki imajo svoj čar. To ve cel svet. Kitajski Lenovo je na prestižni lestvici TOP500 še okrepil svoj položaj in postal najpomembnejši proizvajalec rešitev s področja visokozmogljivega računalništva na Kitajskem in drugi na svetu.

Na konferenci SuperComputing 2016 (SC16) objavila uspešno dokončanje druge faze projekta CINECA s področja visokozmogljivega računalništva (HPC). Podjetje veliko vlaga v razvoj računalniških zmogljivosti, saj želi postati vodilni ponudnik rešitev umetne inteligence.
lenovo-cineca
Zavezanost k inovacijam na področju visokozmogljivega računalništva je botrovala novi generaciji rešitev HPC, ki so na voljo širšemu naboru uporabnikov. Med novostmi velja izpostaviti rešitve Antilles – odprtokodni grafični uporabniški vmesnik (GUI), ki poenostavlja upravljanje sistemov ter nove Lenovo Distributed Storage Solution (DSS) rešitve s področja skalabilne infrastrukture za hrambo vseh vrst podatkov.

Akademski konzorcij CINECA je že maja letos s porazdeljenim računalništvom dosegel zmogljivost 1,7 PFLOPs, sedaj pa je Lenovo omenjeni organizaciji v drugi fazi implementiral še 3600-grozdni sistem, opremljen s procesorji Intel® Xeon Phi™, ki so povezani s hitrim omrežjem 100Gb Intel Omni-Path. Skupna zmogljivost tega okolja znaša kar 6,2 PFLOPs.
lenovo-sistemi
Marconi by CINECA je tako eden najzmogljivejših superračunalnikov v Evropi, namenjen pa je raziskovalcem s področij fizike, kemije, astronomije, medicine in urbanega načrtovanja. Sistem za upravljanje uporablja odprtokodno rešitev OpenSource Extreme Cluster/Cloud Administration Toolkit (xCat), CINECA pa načrtuje, da bo izredno zmogljivi sistem kot eden prvih v svetu postregel s prebojnimi rešitvami na področju strojnega učenja in umetne inteligence.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.