Elektronsko-fotonski procesor

Skoraj vsi vemo, da je hitrost svetlobe nekaj najhitrejšega, kar poznamo Zemljani. Zakaj je ne bi izkoristili tudi v svetu računalništva? Inženirji s področja bivše Jugoslavije so uspeli poročiti elektrone in fotone znotraj enega procesorja in tako odprli vrata razvoja super hitri in varčni obdelavi podatkov.

opticnicpu1 opticnicpu2

Prototip je dvojedrni procesor, ki ga sestavlja več kot 70 milijonov tranzistorjev in 850 fotonskih komponent. Uporablja arhitekturo RISC-V, meri vsega 3×6 mm in predstavlja naslednji korak v evoluciji komunikacijskih tehnologij, ki uporabljajo optična vlakna. Raziskovalci so namreč uspeli izdelati mikroprocesor z vmesniki (I/O), s katerimi zna sodelovati z drugimi čipi.

Optična vlakna, za ta namen seveda miniaturizirana, prenesejo več podatkov (in hitreje) kot bakreni vodniki. Procesor je ta hip 10- do 50-krat hitrejši od procesorjev, ki so danes na trgu, obenem pa je izredno varčen. Za prenos terabita podatkov v sekundi porabi le 1,3W. Njegova največja prednost pa je v tem, da optika omogoča obdelavo podatkov na bistveno večji površini – moč ni nujno skoncentrirana na nekaj milimetrov, temveč lahko govorimo o cm, metrih in celo kilometrih.

Pod inovativni procesor so se podpisali: Vladimir Stojanović, Krste Asanović, Miloš Popović, Chen Sun ter Rajeev Ram.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.