26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

6TB trdi disk

1 min read

O klasičnih diskih z magnetnimi vrtečimi se ploščami prav pogosto ne pišem. So v računalniku, hranijo vso kramo zadnjega desetletja ali dveh, gigabajti pa se hitro nabirajo. K sreči so se na to rast digitalnih vsebin odzvali tudi proizvajalci. Z 2 smo kar hitro skočili na 3 TB kapacitete, potem se premaknili na 4 in že ugledali tudi 5 TB. A Seagate je z novim diskom Seagate Enterprise Capacity 6TB v4 postavil nov mejnik.

Seagate 2 TB

Seagatova zverina premore kar šest plošč, torej gostota zapisa ni pretirana, plošče pa se vrtijo s 7200 obrati v minuti. Vse skupaj zadostuje, da disk podatke prenaša s hitrostmi do 216 MB/s (največja hitrost zapisovanja velikih datotek, pri manjših je seveda počasnejši). Pri tem pa poraba energije med delovanjem znaša okoli 11W, med mirovanjem pa 7W. Povprečni dostopni čas znaša 4,16 milisekunde.

Seagate 2 TB hrbtna

Ja, gre za pregrešno drag disk, kar je tudi pričakovano, saj je namenjen rabi v strežniških okoljih. A leta izkušenj s takšnimi in drugačnimi diski so me naučila, da imajo strežniške različice diskov v povprečju precej daljšo življenjsko dobo in precej manjšo verjetnost odpovedi delovanja. Vsak pri sebi pa moramo razmisliti, koliko so nam podatki vredni. In jih varno hraniti – priporočljivo na več kot le enem samem disku …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.