27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Moč ekosistema, oziroma, ko veš, kaj imaš

5 min read

Ste se kdaj vprašali, zakaj sta vodilna proizvajalca pametnih telefonov, ur in tablic tako daleč pred vsemi drugimi? Zaradi odlične uporabniške izkušnje in prepričljivega ekosistema, ki stoji za njima.

Večina uporabnikov si želi predvsem dobre, če je možno pa kar odlične uporabniške izkušnje. To je sicer s posamezno napravo lažje doseči kot pa s celotnim ekosistemom, zato ne čudi, da je blagovnih znamk, katerih izdelke bi lahko uporabniki kupili »z zaprtimi očmi«, tako malo.

Poglejmo primer južnokorejskega velikana Samsung. Ta po svetu proizvaja vse od drobnih pomnilniških kartic do avtomobilov, celo velike tovorne ladje mu niso neznanka. No, o transportnih sredstvih tokrat ne bo govora, za utemeljitev moči ekosistema si bom sposodil tri naprave, ki se jih uporabniki dotikamo dnevno.

Začnimo s tistimi, od katerih se ljudje danes skorajda ne ločimo – pametnimi telefoni. Kaj pri pametnih telefonih definira uporabniško izkušnjo? V prvi vrsti je to operacijski sistem oziroma uporabniški vmesnik. Ta je v primeru Samsung naprav Android 13, kmalu tudi 14, in One UI 5 ali One UI 6, kot svojo »programsko preobleko in nadgradnjo« okolja Android poimenuje omenjeni proizvajalec.


Uporabniški vmesnik One UI je več kot le »šminka«, s katero bi se Samsung ločil od ostalih proizvajalcev. Drži, obvlada vse funkcije operacijskega sistema, katerim pa dodaja vrsto novih, celo edinstvenih. Z njim lahko telefon prilagodite lastnemu okusu, dobesedno. Samsungova najnovejša pregibna telefona, Galaxy Z Flip5 in Z Fold5 sta res, res dobra telefona – preberite, zakaj. Ta vrsta pametnih telefonov je vedno bolj priljubljena in izpopolnjena. Več zaslonov AMOLED, od katerih se eden razgrne v velikana z razkošno delovno površino, hrbtni zaslon pa služi rokovanju s telefonom v zaprtem stanju – torej preverjanje obvestil in opravljanje hitrih nalog (fotografiranje, odgovarjanje na sporočila SMS, pregled koledarja itd.), je zelo posrečena kombinacija. Sam sem še posebej navdušen nad modelom Galaxy Z Flip5, ki je fantastična žepna napravica, najbolj pa me je impresiral zunanji zaslon z različnimi zavihki, ki mi omogočajo hiter dostop do koledarja, branje e-pošte in SMS-sporočil, skratka vsebin in aplikacij, ki jih uporabljam cca. 80 % časa. Zanje torej telefona sploh ne rabim »razpreti«. Desetino stvari pa denimo opravim kar na pametni uri, s katero je telefon povezan …


Ne le posamezne funkcije, za celovite izkušnje gre

Pri družini pametnih telefonov Samsung Galaxy in urah Galaxy Watch6 ne izstopajo le njune posamezne funkcije, temveč tudi to, kako so harmonično povezane v ekosistem. Od sledenja zdravju na uri, ki se sinhronizira z aplikacijo Samsung Health na pametnem telefonu serije Galaxy, do upravljanja aplikacij na telefonu z uro, se dopolnjujeta in ponujata sinhronizirano tehnološko izkušnjo, ki ji ni para. Že to, da se lahko z uro kot David Hasselhoff v kultni seriji Vitez za volanom (da, zdaj veste, kako star sem) javite sogovorniku (ali avtomobilu), je uresničitev mojih otroških sanj. Dobesedno. Zelo praktični so tudi hitri odgovori na sporočila SMS – kar z ure. Tako je lahko telefon v drugi sobi, torbi, v avtomobilu ali na polnilcu v bližini stenske vtičnice.

Zakaj sam nosim pametno uro? Zaradi številnih vsakdanje uporabnih stvari. Ker imam cilj vsak dan prehoditi vsaj 10.000 korakov in mi takoj pokaže, kako blizu ali daleč od zastavljenega cilja sem. Občasno preverim srčni utrip, sploh po napornem teku ali pohodništvu, le redno spremljanje kakovosti spanca sem po začetnem navdušenju opustil. Imam nov vrhunski vzglavnik in spim kot dojenček. Noro napredna se mi zdi tudi t. i. bioelektrična impedančna analiza (BIA), ki mi omogoča vpogled v podatke o svojem telesu in zdravju ter sporoča, da sem v solidni telesni pripravljenosti.


Samsung DeX

Najnovejši tehnološki član mojega delovnega okolja pa je pametni monitor Samsung Smart Monitor M8. Sicer sem ga kupil z namenom, da deluje tudi v vlogi televizorja, kar, mimogrede, odlično obvlada, a me je že prvi dan navdušila funkcija Samsung DeX, s katero lahko nanj prenesem vsebino pametnega telefona ali tablice in delam na resnično velikem zaslonu z razkošno površino (diagonala monitorja namreč meri 81 centimetrov). Brezžično, s tehnologijo zrcaljenja vsebine zaslona, medtem ko je integracija z Microsoftovo oblačno pisarno Microsoft 365 še tesnejša in pravi balzam za vse, ki uporabljate drugi prepričljiv ekosistem na svetu (beri: Microsoftov).

Samsung DeX tako omogoča preklop med načinom DeX in načinom tabličnega računalnika z enako postavitvijo domačega zaslona, pri čemer način DeX lahko uporabljam v ležeči in pokončni postavitvi, še več, podprta je tudi funkcija samodejnega zasuka slike. Preverite, kaj vse še zmorejo novodobne tablice Samsung Galaxy Tab, za katere v zadnji generaciji lahko zatrdim, da so med najboljšimi na svetu.


Pogovarjanje z napravami

Mogoče bi moral tale članek začeti z integracijo digitalnih pomočnikov, ki so proizvajalcem omogočili, da se lahko uporabniki z napravami tudi pogovarjamo. Samsung Bixby in Amazon Alexa sta pomočnika, ki se v tej vlogi zelo posrečeno obneseta. Priznam, interakcije z njima sem se lotil precej plaho, predvsem z iskanjem vsebin na spletnem mestu YouTube brez uporabe daljinca televizorja, zdaj pa mi znata takoj povedati, kakšno je vreme in vremenska napoved, zaigrati skladbo, ki mi je padla na pamet in še marsikaj drugega. Tehnološki sklad na ta način postane čistokrven ekosistem – povezan in učinkovit.

4 leta posodobitev!

Moč ekosistema se kaže tudi v podpori uporabnikom. Medtem ko se je v preteklosti, posebej na področju pametnih telefonov in tablic proizvajalcem rado dogajalo, da so za vsako novo napravo »skrbeli« le prvo leto ali do prve naslednje različice operacijskega sistema Android, kar je v praksi pomenilo eno ali dve posodobitvi v življenjski dobi naprave, bo – vsaj pri Samsungu – sedaj bistveno drugače.

Podjetje je namreč napovedalo, da bodo njegove naprave iz družine Galaxy deležne vsaj štiri leta varnostnih popravkov in posodobitev, kar prevedeno v jezik operacijskega sistema Android nekako pomeni vsaj tri nove različice. Torej bodo današnje naprave Samsung Galaxy čez tri ali štiri leta obvladale tudi nove funkcije, ki danes sploh še niso razvite! Galaxy S23 serija bo tako denimo premogla celo Android 17. Koliko proizvajalcev lahko da takšno obljubo?

Ekosistem je pomemben, vam povem.


Ne spreglejte – kupiš enega, dobiš dva!

Samsung v svoji jesenski akciji, poimenovani Kupi enega, razveseli dva, ki velja do 12. novembra namreč ob nakupu telefona iz družine Galaxy S23, Galaxy Z Flip5 ali Z Fold5 za darilo podarja telefon Galaxy S21 FE! Prav ste prebrali – poleg telefona dobiš še pošteno zmogljiv dodaten telefon. Čemu bi imel dva? Hja, da razveseliš še partnerja ali družinskega člana z vrhunskim izdelkom.

Sorodna akcija velja tudi ob nakupu pametne ure iz družine Samsung Galaxy Watch6, kjer kupec kot darilo prejme tablični računalnik Galaxy Tab A8. Fantastično.

Več informacij o akciji najdete na tej povezavi.


Vsebino omogoča Samsung Slovenija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.