18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Xiaomi vložil kandidaturo za letošnji najbolje prodajan telefon

2 min read

Medtem ko vsi vzdihujemo med najnovejšimi pametnimi telefoni, t. i. zastavonošami posameznih blagovnih znamk, je stvar za povprečnega Janeza, Miho ali Špelo bistveno drugačna. Z zastavonošami se podjetja hvalijo, denar pa služijo predvsem s cenovno dostopnejšimi modeli, ki jih tudi prodajo v bistveno višjih količinah.

S cenovno dostopnimi modeli, posebej tistimi z začetka cenikov, pa je drug izziv, oziroma je izzivov veliko. Za doseganje nižje cene je namreč moral proizvajalec sprejeti več/veliko kompromisov, za katere je jasno, da vsakemu ne bodo po volji. Kako torej najti telefon, ki najbolj ustreza povprečnemu uporabniku?

Mislim, da že poznam letošnjega prodajnega zmagovalca. Če bodo le Janez, Miha in Špela opravili svojo domačo nalogo in dovolj razgledano pregledali ponudbo, bodo ugotovili, da je cenovno dostopen telefon z najmanj kompromisi povsem novi Xiaomi Redmi Note 12.

Poglejmo zakaj.

Velik je toliko, kot trenutno skoraj vsi pametni telefoni – diagonala zaslona meri 6,67 palca, razveseljuje pa dejstvo, da je zaslon pasme AMOLED in premore osveževanje 120 Hz, kar je bila še dve leti nazaj zgolj lastnost mobilnikov iz premijskega razreda. Pri zaslonu torej niso varčevali.

Kaj pa procesor? Da, tu je razlika, a spet – v očeh povprečnega uporabnika – skoraj nezaznavna. Osemjedrni Qualcomm Snapdragon 685 bo kos malodane vsaki nalogi, edini resen minut, pa še to le pogojno, mu lahko pripišemo na račun tega, da platforma ne podpira povezljivosti v omrežja 5G. Torej se bo povezoval v omrežja 4G/LTE, ki bodo z nami še vrsto let. Verjetno precej dlje, kot bi si kdorkoli lastil mobilnik.

Tudi izbira pomnilniške kombinacije je precej posrečena. Od asketskega 4 GB pomnilnika + 64 GB hrambe do 8 GB + 128 GB. Sam predlagam vmesno možnost – 4 GB + 128 GB, saj se zdi cenovno najbolj posrečena.

Kaj pa kamere, kričite? Da, to je del, ki se pri “nizkocenovnikih” ne obnese, a Xiaomi se je odločil, da uporabnikov vseeno ne bo razočaral. Glavna kamera je tako pošteno dobra za ta cenovni razred, saj dobimo slikovni senzor pasme PDAF z ločljivostjo kar 50 Mpik. Sta pa ultraširoka in makro kamera zgolj znosni, prednja “selfi” kamera pa nekako povprečna.

Sem pozabil še kaj? Aha, baterija in polnjenje. Tu pa sami superlativi. Varčen procesor bo v kombinaciji z baterijo zmogljivosti 5000 mAh zmogel vsaj dvodnevno avtomobijo, ko bo čas za polnjenje pa se bo izkazal polnilec moči 33 W. Ta je za razliko od nekaterih konkurentov telefonu priložen. Pohvalno.

Za 249 evrov, kolikor bodo trgovci želeli za Xiaomi Redmi Note 12, je to ogromno tehnologije. Še boljša kupčija pa je, če se zanj odločite v prvem tednu prodaje, ko bo cena znižana na fantastično ugodnih 199 evrov. Da ne boste rekli, da vam nisem povedal …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.