19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Lažne spletne trgovine z obutvijo

2 min read

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa Varni na internetu opozarja na številne lažne spletne trgovine, predvsem z obutvijo. Prijave pretentanih kupcev prejemajo vsakodnevno, od novembra 2022 so zaznali že 40 lažnih spletnih trgovin. Vsem je skupno ime Slovenija ali Ljubljana v naslovu spletne strani in zelo nizke cene artiklov, v večini primerov gre za znane blagovne znamke superg.

Slovenija v imenu spletne strani

Na SI-CERT so od novembra obravnavali že 40 lažnih spletnih trgovin z oblačili, čevlji in športno obutvijo. V zadnjem tednu so vsakodnevno prejeli vsaj štiri prijave ogoljufanih kupcev in zaznali osem novih lažnih trgovin. Goljufi so lažnim trgovinam dodali »lokalno noto«, tako v naslovu spletne strani poleg blagovne znamke vidimo tudi »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«. S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca.

Kot poudarjajo na SI-CERT, to niso slovenska podjetja, kljub ‘slovenskemu’ imenu v naslovu spletne strani. Prevarani potrošniki poročajo, da so na teh straneh obutev naročili in jo tudi plačali, a ta nikoli ni prispela. V nekaterih primerih pa jih je najprej presenetilo obvestilo, da morajo urediti carinske postopke, saj so bili prepričani, da je šlo za nakup pri slovenskem ponudniku. Nato so ugotovili, da je pošiljka poslana iz Kitajske, izdelek pa je bil ponaredek, izjemno slabe kakovosti, v nekaterih primerih pa so prejeli popolnoma drug izdelek, npr. sončna očala, denarnico ali ženske čevlje, namesto moških.

Pozor: Fotografija izdelka v lažni spletni trgovini in izdelek, ki ga je kupec dejansko prejel.

Vse obravnavane lažne spletne trgovine so zasnovane po istem kopitu; znane blagovne znamke so na voljo po izjemno nizkih cenah, dostava je brezplačna po celem svetu, vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino. Tudi vizualno so lažne trgovine precej podobne, prav tako so, z izjemo imena trgovine, praktično prekopirani njihovi opisi in vsa ostala vsebina na strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.