18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Philips že razkril televizorje z letnico 2023

2 min read

Philips je predstavil svojo letošnjo družino televizorjev OLED. Ta vključuje modele OLED708, OLED808 in OLED908 z velikostmi diagonale od 42 do 77 palcev.

Prava paša za tehnološke navdušence in filmofile bodo seveda televizorji OLED908. Ti bodo opremljeni z novo matriko MLA (Micro Lens Array) OLED, znano tudi kot META OLED (mimogrede, to bomo našli tudi v LG-jevem modelu G3 in Panasonicovem modelu MZ2000). Največja odlika nove matrike, poleg širšega vidnega kota in večje energetske učinkovitosti, je izjemno povečana svetilnost, ki doseže do 2100 kandel (70 odstotkov več kot predhodniki), kar bo verjetno všeč predvsem igralcem iger, saj filmski način televizorja ohranja nižjo svetilnost z natančnejšo barvno temperaturo. 908-ice (v velikosti 55, 65 in 77 palcev) so opremljene še s 3-stranskim sistemom osvetlitve Ambilight “Next Gen”, ki je bil prvič predstavljen konec leta 2022, in 3.1-kanalnim zvočnim sistemom podjetja Bowers & Wilkins.

Kaj pa modeli OLED808? Ti ohranjajo matrike OLED EX in torej temeljijo na nadgrajenem lanskoletnem OLED807. Razlike? Predvsem je tu naprednejša različica tehnologije Ambilight (3-stranska) ter 2.1-kanalni 70W zvočni sistem. Poleg običajnih velikosti diagonale zaslona 48, 55, 65 in 77 palcev letnica 2023 dodaja še manjšo velikost 42 palcev.

Pohvalno pa tudi 808-ice tako kot OLED908 premorejo funkcije HDMI 2.1 eARC, IMAX Enhanced, VRR, AMD FreeSync, Nvidia G-Sync Compatible, ALLM in druge napredne igralne funkcije.

Procesor P5 sedme generacije s 4K120 Dolby Vision
Vsi Philipsovi televizorji OLED z letnico 2023 imajo vgrajen procesor podjetja MediaTek, in sicer Pentonic 1000. Gre za zmogljivejši procesor, ki naj bi potrošnikom prinesel številne prednosti, vključno z boljšim delovanjem aplikacij.

Nadgrajen je tudi video procesor. Glavna funkcija procesorja P5 AI sedme generacije je funkcija “Ambient Intelligence”, ki lahko z izboljšanim senzorjem svetlobe, vgrajenim v televizor, prilagodi svetilnost in barve tako, da ustrezajo okoliški osvetlitvi.

Dodatna prednost nadgrajenih procesorjev je podpora za Dolby Vision v ločljivosti 4K 120 Hz, kar je več kot v prejšnjih modelih v ločljivosti 4K 60 Hz. Dolby Vision pri 120 Hz že deluje z izbranimi igrami na igralni konzoli Xbox serije X, v prihodnosti pa naj bi prišel tudi na druge naprave in medijske predvajalnike.

Nov daljinec in Google TV
Philips letos prehaja z Android TV na Google TV. Na televizorjih je še vedno nameščen sistem Android, na osveženem domačem zaslonu Google TV pa so zdaj na voljo številne storitve s pretočnimi vsebinami, žal je tudi več oglasov.

Google TV ima dodatne funkcije, kot so profili za otroke, in bo še letos dobil nove funkcije, ki ne bodo prišle na starejše televizorje s sistemom Android TV.

OLED908 je priložen tudi nov daljinski upravljalnik z vgrajeno baterijo, ki jo je mogoče polniti prek vmesnika USB-C. Daljinski upravljalnik ima osvetljene gumbe in senzor gibanja, ki samodejno osvetli gumbe, ko ga dvignemo.

Za konec pa še “slaba” novica. Kljub temu, da jih je Philips pokazal že sedaj, bo večina televizorjev OLED908 v Sloveniji naprodaj šele jeseni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.