27. maja 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Vedno več kibernetskih napadov

3 min read

Ob mesecu varne rabe interneta v Telekomu Slovenije vse uporabnike komunikacijskih storitev opozarjajo na pomen ustrezne varnosti v digitalnem okolju, pa naj gre za mobilne naprave, domače računalnike ali poslovna omrežja. Napadov in poskusov napadov na posameznike in podjetja je namreč vedno več; v letu 2022 se je njihovo število v primerjavi z letom prej povečalo za petino. V Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije zaznavajo velik porast zlorab ali poskusov zlorab različnih prijavnih podatkov (gesel, osebnih podatkov, podatkov plačilnih kartic). Zato gesla skrbno varujmo in jih redno menjujmo.

Najpogostejši načini napadov, s katerimi hekerji ciljajo tako posameznike kot podjetja, so sicer zlonamerna programska oprema (črvi, trojanci ipd.) in izsiljevalski virusi (ransomware), ki jih napadalci žrtvi največkrat dostavijo s pomočjo spletnega ribarjenja (phishing) ali prek ranljivosti programske opreme. Vdori v elektronsko pošto in direktorske prevare so še vedno zelo priljubljen način hekerjev za preusmeritev plačil na svoje račune. Napadi DDoS (porazdeljeno onemogočanje storitev) ter skeniranje omrežij in iskanje varnostnih lukenj so prav tako vsakodnevna stalnica.

“Ni dovolj le dobra ključavnica na vratih naših domov in pisarn. Za enako dobro ali pa še boljšo ključavnico moramo poskrbeti na vratih svojega digitalnega sveta, pa naj gre za mobitel, tablico, domači ali službeni računalnik. Za varnost v digitalnem okolju moramo poskrbeti tako doma kot v službi in na poti, kjerkoli in s katerokoli napravo dostopamo do interneta. Tega se še mnogo premalo zavedamo,” izpostavlja Metod Platiše, strokovnjak za kibernetsko varnost v Telekomu Slovenije. Ob tem še posebej poudarja pomen skrbnega ravnanja z gesli: “Izjemno pomembno je, da skrbno ravnamo z gesli, ki jih uporabljamo za dostop do naprav in uporabniških računov. Poskrbimo, da jih redno menjujemo, nikakor jih ne posredujmo drugim, ne pošiljajmo jih po e-pošti ali prek SMS-sporočil. Vse to predstavlja varnostno tveganje.”

5 enostavnih priporočil za varno rabo interneta:

  • Dvakrat premislite, predno obiščete spletne strani z dvomljivo vsebino in varnostjo. To so običajno spletna mesta z izjemno atraktivno ponudbo, ki se ji človek težko upre, vendar gre večinoma za prevaro in zbiranje podatkov o vaših plačilnih karticah in geslih.
  • Pri spletnem nakupovanju osebne podatke vpisujte samo na tiste spletne strani, ki jim popolnoma zaupate. Še posebej bodite previdni pri vpisu podatkov o plačilnih karticah.
  • Za različne spletne dostope uporabljajte različna gesla. Gesla varno shranite, pri tem vam je lahko v pomoč uporaba posebnega programa za hranjenje gesel.
  • Elektronska pošta je zelo priljubljen »ribnik«, v katerem hekerji lovijo žrtve s t. i. phishing sporočili. Bodite zelo pozorni na pošiljatelja e-sporočil in na njegov e-naslov. V e-sporočilih neznanih pošiljateljev ne sledite povezavam in ne odpirajte priponk, predvsem pa ne vpisujte svojih osebnih podatkov, gesel ali številk plačilnih kartic, saj jih ponudniki storitev ne zbirajo na takšne načine.
  • Na svojem mobitelu, računalniku in drugi napravi, s katero dostopate do spleta, si vključite varnostno preverjanje spletnih strani z uporabo storitve, kot je Varen splet ali Varen poslovni splet, ki bistveno zmanjša možnost vdora v vaš računalnik ali mobilnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.