19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Milijon evrov za mobilna plačila

3 min read

Mastercard je danes predstavil program infrastrukturnega razvoja Osmica, v okviru katerega bo v prihodnjih treh letih namenil milijon evrov za spodbujanje tehnološkega razvoja trga v Sloveniji, in sicer z vpeljavo ponudbe POS-terminalov za mobilne naprave, ki bo mala in srednja podjetja ter obrtnike dolgoročno spodbudila k prehodu na digitalna plačila. S tem Mastercard uresničuje vizijo vsakemu trgovcu omogočiti sprejemanje digitalnih plačil.

Mastercard želi dvigniti Slovenijo nad evropsko povprečje
Mali in srednji podjetniki ter obrtniki se vse bolj zavedajo, da si stranke želijo možnosti kartičnih plačil, a obstoječe možnosti iz različnih razlogov ne ustrezajo njihovim potrebam, kar so potrdili tudi najnovejši izsledki raziskave družbe Mastercard. Petina vprašanih je dejala, da so kupci predhodno preverili, ali je možno plačati s kartico, skoraj 30 % pa jih meni, da bodo kupci v prihodnosti v večji meri pričakovali možnost brezgotovinskega plačila. Skoraj polovica tistih, ki POS-terminala ne uporabljajo, kot razlog proti navaja visoko ceno. Število digitalnih plačil v Sloveniji zadnjih šest let narašča – leta 2019 je bila zabeležena 7 % rast, ki se je leta 2020 še pospešila, saj so kupci zaradi epidemije iskali alternative tradicionalnim gotovinskim plačilom – a kljub temu kartična plačila predstavljajo le 56 % vseh digitalnih plačil. Slovenija se z dvajset in pol POS terminali na tisoč odraslih prebivalcev nahaja pod evropskim povprečjem tridesetih POS-terminalov na enako število odraslih. To kaže na velik potencial za tehnološki razvoj, saj se 21 % vseh POS terminalov izmed obstoječih 36.000 nahaja v prestolnici, med 143.000 malimi in srednjimi podjetji ter obrtniki v državi pa jih skoraj tri četrtine ne sprejema kartičnih plačil.

Endre Eölyüs, področni direktor za Slovenijo in Madžarsko v družbi Mastercard, je ob tem dejal: »V družbi Mastercard verjamemo, da so inovacije gonilo prihodnosti. Kljub temu, da je Slovenija pod evropskim povprečjem z vidika sprejemanja digitalnih plačil med malimi in srednjimi podjetji ter obrtniki, verjamemo, da lahko ta izostanek kmalu nadoknadi s pravilno usmeritvijo v tehnološki razvoj, ki bo dosegel tako prestolnico kot tudi bolj odmaknjena ruralna območja. Z izkoristkom potenciala, ki ga ponujajo mobilne naprave bo namreč vsakdo lahko trgovec in vsaka naprava POS terminal.«

Vsakdo je lahko trgovec in vsaka naprava POS-terminal
Cilj Mastercard programa infrastrukturnega razvoja OSMICA je pospeševanje tehnološkega razvoja na področju inovativnih rešitev za sprejemanje digitalnih plačil, ki bodo prilagojena specifičnim potrebam malih in srednjih podjetij ter obrtnikov v Sloveniji.

»Subvencije so namenjene tako bankam kot podjetjem, ki se ukvarjajo z razvojem ustrezne tehnologije in z družbo Mastercard delijo vizijo tehnološkega razvoja digitalnih plačil v Sloveniji,« je podrobneje pojasnil Boris Turk, vodja poslovnega razvoja za Slovenijo v družbi Mastercard. Ker bo program izveden skozi dva ključna projektna stebra je ob tem dodal: »Cilj prvega stebra je razviti rešitve po meri malih in srednjih podjetij ter obrtnikov, ki bodo okrepila njihovo vrednost. Drugi steber pa se osredotoča na predstavitev tehnološke rešitve širokega dosega, ki bo podjetjem olajšala prehod na digitalna plačila, torej POS terminal za mobilne naprave.«

Prijave v Mastercard program infrastrukturnega razvoja OSMICA bodo odprte vse do 5. marca, odločitev bo znana 2. aprila, tehnološke rešitve pa naj bi bile slovenskemu trgu na razpolago že jeseni 2021.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.