27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Telemach prvi “po žicah”

2 min read

Ne zgodi se ravno pogosto, niti v Sloveniji, niti v svetu, še manj pa na področju fiksnih komunikacij, da sledilci premagajo vodilnega na trgu, ki je običajno tudi monopolist (ozr. je dolgo bil). A prav temu smo bili priča na prehodu v novo leto.

Družba Telemach, ki je v Sloveniji že nekaj časa vodilni ponudnik plačljivih video vsebin, hkrati pa tudi najhitreje rastoči mobilni operater, je ob koncu preteklega leta dosegla še en pomemben mejnik, saj je prevzela prvo mesto tudi med ponudniki storitev fiksnega interneta. Podatki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) iz 21. decembra 2020 namreč kažejo, da ima Telemach na tem področju sedaj že 29,8-odstotni tržni delež. S tem se Telemach uvršča med le nekaj ponudnikov v Evropi, ki so po tržnem deležu prehiteli državne operaterje.

Informacijsko-komunikacijska tehnologija se razvija z izjemno hitrostjo, brez dostopa do interneta si življenja že vrsto let ne moremo več predstavljati. Razmere, ki so nastale kot posledica koronavirusa, pa so uporabo spleta in proces digitalizacije še dodatno pospešile. Obremenjenost internetnih povezav pri Telemachu se je tako v lanskem letu v povprečju povečala za kar 50 odstotkov, temu pa so botrovali številni dejavniki – od šolanja na daljavo in dela od doma do povezovanja z najbližjimi ter močno povečanega povpraševanja po spletnem nakupovanju.

V Telemachu so ponosni, da jim je uspelo kljub dodatnim obremenitvam v letu 2020 še povečati svoje zmogljivosti in dvigniti kakovost storitev ter s tem podpreti celotno družbo. V podjetju bodo tudi v prihodnje nadaljevali rast in razvoj, saj so prepričani, da bodo številne uporabniške navade, ki so nastale kot posledica razmer v preteklem letu, z nami ostale tudi v prihodnje.

V podjetju se ponašajo tudi z omrežjem nove generacije, GIGA omrežjem, ki pokriva več kot 350.000 gospodinjstev in skoraj v celoti zagotavlja dostop do interneta s hitrostmi do 1 Gbps. Nadgradnje omrežja bodo v podjetju nadaljevali tudi v prihodnje, saj se bodo med drugim osredotočili na tehnologijo DOCSIS 3.1 ter XGSPON, ki bo uporabnikom omogočala hitrosti kar do 10 Gbps.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.