25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Zaradi grozno ranljivih procesorjev si bomo še grizli nohte

1 min read

Zdi se prav neverjetno, kako je uspelo razvijalcem procesorjev več desetletij “šlepati” grozni ranljivosti Spectre in Meltdown, o katerih lahko beremo te dni. Največ potu teče po čelih Intelovih inženirjev, ki mrzlično iščejo rešitve za nastalo situacijo, saj so ranljivi skoraj vsi njegovi procesorji. Dodatna težava je v tem, da tudi če se ranljivosti pokrpajo na nivoju operacijskih sistemov in osnovnih plošč, to pusti posledice na zmogljivostih – nekateri procesorji delujejo od 20 do 50 % počasneje, kar pa ni nekaj, kar bi bila podjetja proizvajalcu procesorjev pripravljena odpustiti.

Boljša situacija je v AMD taboru. Tam so prvo različico Spectre zakrpali na nivoju OS in praktično z zanemarljivim učinkom na zmogljivosti, druga različica Spectre (BTI) pa sploh ne deluje na AMDjevih sredicah, podobno kot ranljivost Meltdown.

Po namestiti varnostnega popravka za sistem Windows (v mojem primeru 10) se mi je kar oddahnilo, da mi produkcijski PC poganja Ryzen 5 1600. Vsem priporočam, da si popravke namestite čim prej, saj v nasprotnem primeru tvegate krajo podatkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.