Nove prevare s kreditnimi karticami

Združenje bank Slovenije je zaznalo pojav nove oblike poskusa prevare oziroma goljufije s kreditnimi karticami. Gre pa takole: neznana oseba (beri: prevarant) pokliče stranko banke ali hranilnice in se predstavi kot zaposleni na oddelku za varnost pri VISA ali MasterCard kartični shemi.

Prevarant, ki po telefonu pokliče stranko, že razpolaga z nekaterimi osnovnimi podatki o stranki; običajno so to podatki o imenu in priimku stranke, naslovu ter delu podatkov s strankine kreditne kartice. V postopku prevare neznana oseba stranko banke ali hranilnice obvesti, da je bila njena kartica uporabljena za nakup, češ da želi navedeno  informacijo preveriti. Neznana oseba stranko vpraša, ali je kupila blago v višini ”X” EUR v ”Y” trgovini s kartico, ki je izdana na ime banke. Stranka običajno odgovori z NE. Ker neznana oseba v nadaljevanju stranki ”pojasni”, da mora potrditi, da je prava imetnica kartice, od nje zahteva, da zaupa številko na zadnji strani kreditne kartice ( t.i. CVC oz. CVV številko), ki se uporablja izključno pri nakupih s kartico preko interneta. Neznana oseba stranki dodatno pojasni, da potrebuje te podatke, da se prepriča, da kartica ni bila izgubljena ali ukradena. Po pridobitvi potrebnih podatkov za izvedbo plačila preko interneta se nato v nadaljevanju res lahko zgodijo dejanske zlorabe strankinega računa.

Združenje bank Slovenije zato opozarja vse imetnike plačilnih in kreditnih kartic na posebno previdnost in pravilno uporabo ter nadvse skrbno ravnanje s podatki. Velja namreč, da imetniki plačilnih in kreditnih kartic svojih podatkov o karticah nikoli nikomur ne posredujejo preko elektronske pošte oziroma po telefonu. Združenje priporoča, da stranke bank in hranilnic pri uporabi plačilnih kartic dosledno upoštevate ter ravnate skladno s priporočenimi Temeljnimi pravili varne uporabe plačilnih kartic, saj se lahko s previdnim ter odgovornim ravnanjem izognete prevaram in morebitni škodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.