18. oktobra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Microsoft AI Tour – spoznavanje z umetno inteligenco

Velikan iz sveta programske opreme Microsoft se je odločil, da bo uvajanje programskih agentov in pomočnikov, t. i. kopilotov, pospešil z lokalnimi dogodki v večjih mestih po svetu. Danes je v Pragi organiziran prvi tovrstni dogodek na evropskih tleh – Microsoft AI Tour.

Kot je uvodoma dejal Michal Stachnik, generalni direktor Microsofta za Češko in Slovaško: »Podjetja najbolj povprašujejo po kadrih in izobraževanjih s področja umetne inteligence. Kdor zna kaj početi z umetno inteligenco, takoj dobi službo. Namen dogodka, kakršen je Microsoft AI Tour je lokalnim partnerjem in strankam pokazati rabo umetne inteligence v poslu, v ospredju so dobre prakse.« Češkim udeležencem so tako prikazali rabo umetne inteligence v bankah, tradicionalnih podjetjih, energetiki, vojski in ministrstvu za delo. Vpliv umetne inteligence na poslovanje podjetij je že velik in bo še veliko večji v prihodnjih mesecih in letih. Trenutno podjetja orodja umetne inteligence uporabljajo pretežno za boljše izkušnje zaposlenih in strank pa tudi za prenove poslovnih procesov, odkrivanje in odpravljanje ozkih grl.

Michelle Simmons, generalna direktorica za osrednjo Evropo v Microsoftu, je prav tako potrdila, da so to izjemno zanimivi časi za IT-industrijo. »Vse odkar je generativna umetna inteligenca začela spreminjati svet, se zanjo zanimajo tudi vlade, ne le podjetja. Tempo inovacije se ne ustavlja, prej nasprotno.«

Zanimivo je bilo videti že »začetno« statistiko. Podjetja, ki so v orodja in rešitve z umetno inteligenco vložila med prvimi, so za vsak vložen evro ustvarila 3,5 evra prihodkov. Naložba v umetno inteligenco se jim je v povprečju povrnila v 14 mesecih. Navdušeni so tudi zaposleni, saj se je v večini podjetij produktivnost zaposlenih, ki že uporabljajo ta orodja, povečala med 25 in 40 %.

Stachnik pa je uvodno predavanje zaključil z mislijo: »Umetna inteligenca ni le tehnologija, je transformativa sila, ki bo poskrbela za tektonski premik v družbi. Ustvarja nove poslovne priložnosti in poganja duh inovacij. A kot vsaka prebojni prehod ima tudi ta izzive, predvsem glede varnosti in družbenih vprašanj. Kot ponudnik rešitev moramo zagotoviti, da bodo te etične, transparentne in varne.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.