18. oktobra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Elektrika iz hrvaškega vetra v GEN-I

Vetrni park Senj, ki je z močjo 156 MW in načrtovano letno proizvodnjo 530 GWh električne energije največji na Hrvaškem, je septembra dobil dovoljenje za prehod iz testnega v redno delovanje. Istočasno se je pridružil tudi virtualni elektrarni Skupine GEN-I, ki je s tem postala eden od največjih agregatorjev na Hrvaškem.

Zaradi odvisnosti od vremenskih razmer je proizvodnja sicer velikih količin zelene vetrne električne energije manj predvidljiva in tako pogosto ni usklajena s potrebami odjemalcev. Tovrstne izzive rešuje Skupina GEN-I z edinstveno inovativno storitvijo virtualne elektrarne. S podpisom pogodbe o odkupu fleksibilnosti z družbo Energija projekt d.d., ki je lastnica vetrnega parka Senj, je ta park postal del virtualne elektrarne GEN-I.

Virtualna elektrarna GEN-I je napredni sistem za upravljanje z električno energijo, ki v skupno platformo povezuje omrežje razpršenih energetskih virov, porabnikov in hranilnikov. Tovrstno pametno omrežje se prilagaja stanju v elektrodistribucijskem sistemu. Tako prinaša dodano vrednost lastnikom proizvodnih virov in elektroenergetskemu sistemu kot celoti. Z optimizacijo nakupa in prodaje energije na organiziranem trgu z energijo in sistemskimi storitvami omogoča GEN-I prek virtualne elektrarne ustvarjanje dodatnih prihodkov lastnikom energetskih naprav, člani virtualne skupnosti pa imajo tudi nižje stroške dostopa do trga. Enake prednosti GEN-I ponuja tudi drugim interesentom, ki jih zanima vključitev v virtualno elektrarno.

Skupina GEN-I je svojo virtualno elektrarno zagnala že leta 2015. Vanjo redno vključuje nove proizvodne vire in odjemalce, tako da ima po vključitvi vetrnega parka Senj zdaj v upravljanju že več kot 100 razpršenih proizvodnih enot in odjemalcev v petih državah.

S podpisom pogodbe med družbama GEN-I Hrvatska in HOPS d.d (Hrvatski operator prijenosnog sustava) je Skupina GEN-I kot agregator postala ponudnik sistemskih storitev. S tem se je Skupina GEN-I uvrstila med največje agregatorje na Hrvaškem, predvsem po zaslugi proizvodnje vetrnega parka Senj. Virtualna elektrarna GEN-I pomembno prispeva k vzdrževanju stabilnosti elektroenergetskega omrežja preko sistemskih storitev za HOPS d.d, kjer nudi negativno terciarno rezervo. Tak način upravljanja povečuje stabilnost in zanesljivost omrežja, saj je sistem zmožen hitrih reakcij na nihanja v omrežju, zmanjšuje izpade in tako zagotavlja zanesljivo oskrbo z energijo. Virtualna elektrarna pomembno sodeluje pri upravljanju potreb po konični energiji in strateškem razporejanju shranjene energije, omogoča pa tudi izvajanje storitev lokalne prožnosti prek regulacije napetosti.

Skozi leta izkušenj na trgu je GEN-I svojo virtualno elektrarno nenehno nadgrajeval z novimi hitro odzivnimi
programskimi orodji in stabilnimi povezavami med vsemi deležniki. Posebni algoritmi zagotavljajo, da množica razpršenih naprav vseskozi deluje kot usklajena celota brez potrebe po ročnem poseganju operaterjev v samo delovanje.

Skupina GEN-I in Energija projekt imata za vetrni park Senj ob tem sklenjeno tudi PPA pogodbo. Ta vetrnemu parku zagotavlja dostop do trga za proizvedeno elektriko, ob tem pa vso potrebno trgovalno infrastrukturo za odsvajanje električne energije, vključno z zagotavljanjem vnaprej določene cene za določeno obdobje, uravnavanje viškov in primanjkljajev. S tem ima vetrni park Senj zagotovljen stabilen in predvidljiv vir prihodkov, kar zmanjšuje finančna tveganja, povezana z nihanjem cen energije. Pri tem gre za prvi način združevanja PPA odkupa in nudenja sistemskih storitev, kar predstavlja nov inovativni produkt, razvit v Skupini GEN-I.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.