19. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Huawei Watch GT 5 Pro

Peta generacija ure Huawei Watch GT Pro obljublja in dostavi veliko. Še posebej v svoji prestižni moški (46 mm) različici z oznako Titanium. Inženirji so kopici funkcij uspeli dodati nove in uro narediti še boljšo v malodane vseh pogledih, čeprav je cenovno – pohvalno – ostala na ravni predhodnice.

Kaj: pametna ura

Podjetje Huawei že vrsto let izdeluje pametne ure, preizkušeni model Watch GT 5 Pro 46 mm pa je predstavnica najnovejše generacije, funkcionalno in cenovno umeščena tik pod model Ultimate. Analogija: ni zastavonoša, je pa tisti, ki zastavonoši nosi vodo. In tudi ta je še kako pomemben.

Umestitev: višji cenovni razred

S ceno 499 evrov je jasno, da gre za vrhunsko pametno uro, namenjeno poslovnežem in zahtevnejšim uporabnikom. Večino (dodatne) cene prineseta prav ohišje in pas iz titana, ki jo naredita še dodatno »neuničljivo«.

Mere in teža

Zunanje mere seveda določa ohišje iz titana, ki obdaja okrogel zaslon premera 46 mm. Uporaba tega materiala v ohišju in paščku ure (zgolj model Titanium) poskrbi za res nizko težo in udobno nošenje – in seveda dodatno trpežnost. Da se bo ura jasno ločila od predhodnic, je obroba zaslona zaobljen osemkotnik in ne več klasičen krog. Trpežnost je certificirana po IP65K, kar pomeni, da ura zdrži pritisk 5 ATM, kar bo všeč potapljačem, saj omogoča brezhibno potapljanje do globine 40 metrov.

Zaslon

Zaslon je premera 46 mm in po potrebi zelo svetel (ura samodejno prilagaja svetilnost) – če bi radi preizkusili njegovo jakost, lahko izberete funkcijo Svetilka in tudi v trdi noči najdete želene predmete ali pot domov. Vsebino zaslona, t. i. obraz ure lahko skoraj dobesedno poljubno prilagodimo svojemu okusu. Letošnje modelno leto prinaša ducat novih vmesnikov, seveda pa si lahko s spleta prenesemo na stotine brezplačnih ali plačljivih »obrazov«.

Platforma

Strojna oprema je doživela zanimivo »preobrazbo«. Inženirji so namreč ne le nadgradili ključne senzorje, čipe in antene, ki sestavljajo rešitev Huawei TruSense System, temveč tudi spremenili njihov položaj v ohišju, kar je botrovalo še natančnejšemu in hitrejšemu zaznavanju položaja, srčnega utripa itd. Primer: merjenje kisika v krvi zdaj uporablja kar 12 kanalov (prej 4) in je izjemno natančno. Prve primerjave z najbolj natančnimi tekmicami kažejo, da je Watch GT 5 Pro po natančnosti meritev v samem vrhu pametnih ur.

Funkcije: vse in še več

Kot se od vrhunske pametne ure spodobi, funkcij dobesedno mrgoli. Večino njih sem opisal že v preizkusih predhodnic (in celo prababice tokratnega modela), zato bi se na kratko osredotočil le na večje novosti. Osebno mi bi najbolj prav prišla funkcija Running Form Analysis, ki tekačem pomaga izboljšati tekaško kondicijo in hkrati zmanjšati tveganje za poškodbe. Profesionalni prikaz podatkov zazna stik s tlemi, navpično nihanje in ravnovesje, s čimer lahko spremljam svojo položaj pri teku ter preprečim poškodbe.

Dobrodošla novost so tudi barvni zemljevidi pri hoji ali teku oziroma zunanjih aktivnostih. Barvni zemljevid podpira tek na prostem, tek na smučeh, kolesarjenje na prostem, hojo na prostem, pohodništvo, planinarjenje in druge vadbe. Zemljevid pohvalno pozna tako dnevni kot nočni prikaz, torej poleti ponoči ura ne bo privabila vseh komarjev, med vadbo pa lahko dostopamo do vseh trenutnih podatkov, povečavo ali pomanjšavo zemljevida pa elegantno opravimo z zasukom krone ure.

Watch GT 5 Pro je namenjena tudi profesionalnim tekačem, katerim bo v izdatno pomoč funkcija priprave na tekmovanje – v okviru le te si lahko prenesejo zemljevid trase (v navezi s storitvijo komoot) ter označijo ključne točke, na katere jih bo ura med tekom opozorila – prav tako jih bo opozorila, če zaidejo iz začrtane smeri (zelo priročno pri teku čez drn in strn). Sorodna funkcionalnost je na voljo tudi golfistom – baje ura lahko dostopa do več kot 3.400 golf igrišč po Evropi (in še bistveno več igrišč po svetu). Zna jih tudi učiti pravilnih golf udarcev …

Zagotovo sem kakšno novost še pozabil, vsekakor pa ne bom pozabil zame pomembne inovacije – ura po novem premore tudi virtualno tipkovnico (sicer QWERTY in brez šumnikov), a to je dovolj, da hitro komu odpišem. Sploh v luči dejstva, da hitri odgovori in tipkovnica delujejo tako pri sporočilih SMS, kot vseh priljubljenih aplikacijah za sporočanje, kot so WhatsApp, Viber, FaceBook Messenger, Skype, Signal, Telegram …

Zvok

Watch GT 5 Pro seveda omogoča tudi telefoniranje, saj ima vgrajen mikrofon in zvočnik. Čeprav slednji ni nič posebnega, je povsem zadovoljiv za opravljanje telefonskih pogovorov. Celo predvajalnik glasbe je na voljo, a v tem primeru se namesto vgrajenega zvočnika raje poslužim brezžičnih slušalk.

Baterija

Baterija vsekakor ostaja eden največjih adut Huawei ur, posebej najboljših modelov. Watch GT 5 Pro sem prevzel z 49-odstotno napolnjenost, polnit pa sem jo dal pri 20 % – po šestih dneh! Kar vsekakor je odličen obet, da je ohranila energetsko asketskost predhodnic, in bo poslovneže, ki le redko potrebujejo GPS-funkcije, le dvakrat na mesec spomnila, da rabi polnjenje. Mimogrede – to je bliskovito hitro, saj se napolni v slabi uri.

Programska oprema

Ura s pametnimi telefoni s sistemom Android ali iOS sodeluje preko aplikacije Huawei Health oziroma Huawei zdravje, kjer lahko uporabnik do potankosti preveri vse podatke o aktivnostih, spanju, srčnem utripu (tudi EKG meritve!) in še marsikaj drugega.

Letošnja novost je tudi plačljiva različica programske opreme, poimenovana Huawei Health+. V tej različici je resda veliko dodatnih vsebin, kot so različni trening tečaji in vadbe – tudi s pomočjo »slavnih« trenerjev, meditacija, joga, taiči, pilates in druge vadbe. Najdejo se tudi zanimive glasbene podlage za sproščanje oziroma izvedbo vaj, še bolj je razdelana tematika upravljanja s telesno težo (za vse, ki bi radi shujšali). Slovenija je ena izme 35 držav, kjer je Huawei Health+ že na voljo, pri čemer pa ni poceni – naročnina znaša 7,99€ na mesec ali 59,99€ na leto. Osebno menim, da bi najdražji modeli nove ure morali Health+ že privzeto vsebovati …

Končna sodba
Huawei Watch 5 GT Pro je vrhunska ura. V testirani različici Titanium je seveda namenjena predvsem poslovnežem – z aktivnim življenjskih slogom ali brez njega. Je izjemno sposobna in trpežna ura, ki uporabnika ne pusti ravnodušnega. Kdor si jo lahko privošči, naj to stori, saj bo težko našel boljšo ponudbo.

Plusi:
+ vrhunska kakovost izdelave
+ zaslon
+ nabor funkcij
+ avtonomija baterije

Minusi:
– cena
– višina doplačila za storitev Huawei Health+ (pri tem modelu bi lahko bila vključena v ceno)

Skupna ocena: 9,5/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.