27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Z menjavo zimskih pnevmatik ne gre hiteti

2 min read

Od danes, 15. marca vse do 15. novembra 2024, zimske pnevmatike niso več obvezne, a vremenske razmere so spomladi lahko zelo spremenljive, kljub toplemu sončnemu vremenu, ki nas spremlja zadnje dni. Agencija za varnost prometa zato svetuje, da z menjavo zimskih pnevmatik za letne ne hitite. V zgodnjih jutranjih urah je v nekaterih delih države ali na posameznih osojnih legah cestišče lahko spolzko ali poledenelo, še vedno lahko zapade tudi sneg ali ledeni dež. Takšnih razmer ne smete podcenjevati, ampak vnaprej predvidite dejavnike, ki povečujejo tveganje, ter se nanje ustrezno pripravite.

V zimskih razmerah se podaljša zavorna pot, lahko pride do zanašanja vozila. Zimske pnevmatike najbolj pripomorejo k varnosti in tehnični brezhibnosti vozila, saj zagotavljajo boljši oprijem na cestišču, boljšo vodljivost vozila ter krajšo zavorno pot. Namenjene so vožnji pri temperaturah do približno + 7 °C, narejene so iz drugačne gumene zmesi, ki je namenjena vožnji v nižjih temperaturah. Imajo bolj globok profil in zagotavljajo boljši oprijem na poledenelem ali zasneženem cestišču.
V poletnih mesecih pa je njihov oprijem slabši kot pri letnih pnevmatikah, na vroči in suhi površini se hitreje in neenakomerno obrabijo. Zavorna pot se tako podaljša, vožnja pa je manj varna in manj ekonomična, saj bo življenjska doba pnevmatik krajša.


Agencija za varnost prometa vam želi srečno pot, pred odhodom pa preverite stanje na cestah, saj je v tem koncu tedna napovedanih več del na cest: https://www.promet.si/sl/aktualna-napoved

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.