27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

“Odbit” konceptni prenosnik – s prosojnim zaslonom

2 min read

Največji proizvajalec prenosnikov na svetu, Lenovo, je upravičeno ponosen na svoje inženirje. Ti so si tokrat dali duška in izdelali konceptni prenosnik s prosojnim zaslonom, pri čemer lahko uporabnik nastavlja, koliko prosojne površine želi. Zaslon konceptnega prenosnika pa je poseben še po nečem: ne pozna okvirov kot praktično vsi današnji prenosniki!

Futurističen konceptni prenosni računalnik sliši na ime ThinkBook Transparent Display Laptop Concept in ima kot prvi prenosni računalnik na svetu vgrajen 17,3-palčni prosojen zaslon s tehnologijo Micro-LED, ki zagotavlja popolnoma brezrobo in prosojno izkušnjo zaslona. Z zaslonom brez robov, prosojnim območjem tipkovnice in navidezno lebdečo zasnovo podloge izžareva občutek visokotehnološke preprostosti in izboljša celotno uporabniško izkušnjo.

Briljantnost tega prenosnika je v njegovi inteligentni integraciji virtualnega in realnega. Z močjo vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco (AIGC), prosojni zaslon odpira nove poti delovnega sodelovanja in učinkovitosti, saj omogoča interakcijo s fizičnimi objekti in prekriva digitalne informacije za ustvarjanje edinstvene vsebine, ki jo ustvari uporabnik. Transparentnost mu omogoča, da se brez truda naravno vključi v svoje okolje. Uporabniki lahko brez težav preklapljajo med tipkovnico in risalno desko s podprtim peresom, s čimer odklenejo nove ravni ustvarjalne učinkovitosti. Umetna inteligenca v kombinaciji s prosojnimi zasloni bo odprla nove načine za delo s podatki in aplikacijami ter ponudila priložnosti za razvoj novih funkcij in oblik naprav.

Tehnologija Micro-LED ponuja veliko prednosti pri razvoju prosojnih zaslonov. Visoka nasičenost barv v kombinaciji z izjemnim kontrastom in svetilnostjo 1000 nits omogoča optimalno vidljivost vsebin na zaslonu tako v zaprtih prostorih kot na prostem, zaradi česar je enako primeren za skoraj vse načine rabe. Omenjena tehnologija ponuja tudi več možnosti za nadaljnjo optimizacijo kakovosti slike, vzdržljivosti in nastavljivo prosojnost za zagotavljanje več zasebnosti ali več prosojnosti za interakcijo s predmeti iz resničnega sveta. S svojo zmožnostjo prikazovanja videoposnetkov in dinamičnih slik se prosojni zaslon neopazno zlije in harmonizira z okolico.

Res gre za velik prenosnik, ki pa kljub temu ostaja prenosljiv, na predstavitvi so nam zaupali, da je teža pod tremi kilogrami. Seveda nas je zanimalo, kdaj bo naprodaj. O datumih nihče ni želel govoriti, a glede na to, da sem videl vsaj 5 teh prenosnikov, sumim, da serijska izdelava vendarle ne bo tako velik zalogaj. Tudi ena izmed inženirk, ki je sodelovala pri razvoju, mi je povedala, da pričakuje, da bomo v praksi imeli opravka s prosojnimi zasloni “že čez kako leto”. Super.

Koncept prenosnega računalnika Lenovo ThinkBook Transparent Display ni samo dokaz izvedljivost koncepta, ampak prikazuje futuristično perspektivo osebnih računalnikov z umetno inteligenco, ki združuje digitalna in fizična okolja, ter lahko izboljša uporabniško izkušnjo na načine, ki si jih nikoli niste predstavljali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.