29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Odprte prijave v Inovacijski sklad Strive EU

3 min read

Mastercard je odprl razpis za prijave za sredstva Inovacijskega sklada Strive EU. Gre za povsem novo pobudo, ki je namenjena pospeševanju razvoja rešitev za podporo mikro in malim evropskim podjetjem na njihovi poti do digitalizacije.

Inovacijski sklad EU bo do 20 projektom iz držav članic EU zagotovil nepovratna sredstva v višini do 500.000 evrov, skupaj s tehnično pomočjo in mentorstvom, ki ga morda potrebujejo za pospešitev razvoja svojih rešitev.

Prijave so odprte za entitete vseh velikosti – od začetnikov do tistih, ki so že uveljavljeni – pod pogojem, da razvijajo inovacije, ki pomagajo evropski skupnosti malih podjetij:
1. Dostopati do delovnega kapital in kredita preko vgrajenega financiranja;
2. varno digitalizirati s krepitvijo kibernetske varnosti;
3. uspešno pluti med spreminjajočim se potrošniškimi preferencami in regulatornimi pričakovanji glede okoljske trajnosti;
4. izkoristiti umetno inteligenco (AI) za prihranek časa in ustvarjanje dobička.

»Mala podjetja so hrbtenica evropskega gospodarstva in – bolj kot kadar koli prej – je ključno, da prejmejo podporo, ki jo potrebujejo, da se pridružijo digitalnemu gospodarstvu,« je ob tem povedal Mark Barnett, predsednik Mastercard Europe. »Veseli nas, da smo odprli prijave v Sklad za inovacije Strive EU. Prepričani smo, da bomo tako spoznali nekaj najbolj inovativnih evropskih umov.«

Razvoj Strive v Evropi
Inovacijski sklad je najnovejša aktivnost pod okriljem globalnega programa Strive podjetja Mastercard in hkrati prva, ki je namenjen ekskluzivno iniciativi Strive EU. Ta je bila v lanskem novembru predstavljena v Evropskem parlamentu, v imenu Mastercard pa za njeno izvedbo skrbi podjetje Caribou Digital.

Strive, ki ga Mastercard Center za vključujočo rast podpira že od leta 2021, združuje vrsto filantropskih programov, namenjenih podpori več kot 10 milijonom malih podjetij po vsem svetu pri uspešnem delovanju v digitalnem gospodarstvu.

S pomočjo programa Strive EU želi Mastercard še dodatno okrepiti odpornost in spodbuditi rast skupnosti malih podjetij v Evropi s podporo novim inovacijam po vsej Evropski uniji, ki pomagajo malim podjetjem do kapitala, digitalizacije ter pridobivanja poznanstev in strokovnega znanja.

Svet malih podjetij Strive EU bo igral ključno vlogo pri izbiri končnih prejemnikov sredstev Inovacijskega sklada kot tudi pri podpori zmagovalcem, tako s finančnimi sredstvi kot z mentorstvom in omogočanjem dostopa do neprecenljivih virov znanja.

Podoba malih in srednjih podjetij v Sloveniji
Modernizacija je prinesla številne spremembe tudi slovenskim majhnim in srednjim podjetjem. Izsledki raziskave, ki jo je Mastercard izvedel lani poleti, kažejo, da jim 23 % predstavlja digitalna transformacija. Mnoga družinska podjetja si želijo boljše uporabe novih tehnologij in digitalnih orodij za transformacijo njihovega poslovanja (35 %); 27 % pa jih je odgovorilo, da ne vedo, katere digitalne rešitve bi jim najbolj ustrezale. Želijo si več usposabljanj in izobraževanj (38 %) ter poslovnega mentorstva (27 %). Dejavniki, ki družinskim podjetjem preprečujejo prehod na digitalne rešitve, vključujejo pomisleke glede kibernetske varnosti (46 %) in zasebnosti (32 %); 36 % pa jih je kot dejavnik navedlo zanašanje na internetno povezavo.

Za več informacij o prijavi v Inovacijski sklad Strive EU obiščite spletno stran sklada. Rok za prijave je odprt do 11. marca 2024 do 12. ure po srednjeevropskem času. Ocenjevanje prijav bo potekalo junija, prejemniki sredstev pa bodo objavljeni novembra 2024.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.