29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Mobilna galaksija z letnico 2024

4 min read

Pa je prišel famozni 17. januar, dan, ko je Samsung predstavil svoje letošnje mobilne adute, pametne telefone iz družine Galaxy S. Bi uganili njihova imena? Seveda bi, saj ni težko. Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ in Galaxy S24, podprti z umetno inteligenco Galaxy AI, prinašajo nove mobilne izkušnje. In tako napovedujejo novo dobo, ki bo za vedno spremenila način, kako mobilne naprave krepijo uporabnike. Umetna inteligenca izboljša skoraj vsako izkušnjo z mobilniki Galaxy S24, vse od omogočanja komunikacije brez ovir z inteligentnim prevajanjem besedil in klicev, do povečanja ustvarjalne svobode z Galaxy ProVisual Engine in vzpostavitve novih standardov za iskanje, ki bodo spremenili način, kako uporabniki telefonov Galaxy odkrivajo svet okoli sebe.

Smiselna inteligenca?

V sporočilu za javnost je zapisano, da Galaxy AI predstavlja smiselno inteligenco, ki izboljšuje vse dele življenja, zlasti najbolj temeljno vlogo telefona: komunikacijo. Ko morate komunicirati kljub jezikovnim oviram, je z Galaxy S24 to lažje kot kdaj koli prej. Klepetajte s študentom ali sodelavcem iz tujine, ali rezervirajte prenočišče, ko ste na počitnicah v drugi državi. Vse to je mogoče s funkcijo Sprotni prevod (Live Translate), dvosmernim glasovnim in besedilnim prevajanjem telefonskih klicev v realnem času v izvorni aplikaciji. Aplikacije tretjih oseb niso potrebne, umetna inteligenca v napravi pa poskrbi za popolno zasebnost pogovorov.

S funkcijo Tolmač (Interpreter) je mogoče pogovore v živo takoj prevesti na razdeljenem zaslonu, tako da lahko ljudje, ki si stojijo nasproti, preberejo besedilni zapis tega, kar je povedala druga oseba. Deluje tudi brez mobilnih podatkov ali omrežja Wi-Fi.

Pri sporočilih in drugih aplikacijah lahko funkcija Pomoč za pisanje (Chat Assist) pomaga izpopolniti pogovorne tone, da bo komunikacija zvenela tako, kot je bila mišljena – kot vljudno sporočilo sodelavcu ali kratek in privlačen stavek za zapis na družbenem omrežju. AI (umetna inteligenca), vgrajena v tipkovnico Samsung, lahko v realnem času prevaja sporočila, e-pošto in podobno v kar 13 jezikih. V avtomobilu bo Android Auto samodejno povzel prejeta sporočila in predlagal ustrezne odgovore ter dejanja, kot je pošiljanje časa prihoda, tako da boste lahko ostali v stiku in hkrati osredotočeni na vožnjo.

Organizacijo močno okrepi tudi funkcija Pomoč za zapiske (Note Assist) v aplikaciji Samsung Notes, ki vključuje povzetke, ustvarjene z AI (umetno inteligenco), ustvarjanje predlog, ki poenostavijo zapiske z vnaprej pripravljenimi oblikami in ustvarjanje naslovnic, da so zapiski enostavno opazni s kratkim predogledom. Pri glasovnih posnetkih, tudi če je govorcev več, funkcija Pomoč za prepis (Transcript Assist) uporablja umetno inteligenco in tehnologijo za pretvorbo govora v besedilo za prepisovanje, povzemanje in celo prevajanje posnetkov.

Komunikacija ni edini način, kako Galaxy S24 ponese temeljne prednosti telefona v prihodnost. Spletno iskanje je spremenilo skoraj vse vidike življenja. Galaxy S24 predstavlja mejnik v zgodovini iskanja, saj je prvi telefon, na katerem je predstavljen intuitiven, z gestami voden razdelek Iskanje z obkroževanjem (Circle to Search) z Googlom. Da bi uporabnikom telefonov Galaxy ponudili neverjetno novo orodje, se je Samsung obrnil na vodilno družbo za spletno iskanje, družbo Google, in s preprosto potezo odprl nove oblike iskanja. Z dolgim pritiskom na gumb Domov lahko obkrožite, poudarite, prečrtate ali pritisnite karkoli na zaslonu Galaxy S24 in si ogledate koristne in kakovostne rezultate iskanja. Če v ozadju prijateljeve objave na družbenem omrežju opazite čudovito znamenitost ali osupljivo zabavno stvar na YouTube Shorts, lahko hitro izveste več o tem – ne da bi zapustili aplikacijo, v kateri se nahajate. Glede na lokacijo uporabnika lahko generativni pregledi z umetno inteligenco za določena iskanja zagotovijo koristne informacije in kontekst, zbrane iz celotnega spleta, uporabniki pa lahko postavljajo bolj zapletena in raznovrstna vprašanja. Tako preprosto je in tako epsko.

Strojno predvidljivi, barvno presenetljivi

Vsak Galaxy S24 Ultra poganja mobilna platforma Snapdragon® 8 Gen 3 Galaxy. Gre za sistemski nabor, optimiziran posebej za uporabnike Galaxy, pri čemer prinaša izjemne izboljšave NPE za bolj učinkovito obdelavo nalog umetne inteligence. Pri vseh treh modelih družine Galaxy S24 za odlično sliko ob sočasni varčnosti skrbi tudi prilagodljiva frekvenca osveževanja AMOLED-zaslona, ki »skače« na intervalu 1-120 Hz.

Kot je že v navadi, je največ razlik pri velikosti zaslona. Galaxy S24 Ultra se ponaša s Corning® Gorilla® Armor steklom na zaslonu, ki je optično izboljšano in zagotavlja vrhunsko vzdržljivost pred poškodbami, ki jih povzročajo vsakodnevne praske. V različnih svetlobnih pogojih zagotavlja bistveno zmanjšan odsev, in sicer do 75 %, kar zagotavlja nemoteno in udobno izkušnjo gledanja. Galaxy S24 Ultra ima 17,2-centimetrski (6,8-palčni) zaslon, medtem ko »bratca« letos prav veliko ne zaostajata – s 17-centimetrskim (6,7-palčnem) zaslonom Galaxy S24+ in 15,7-centimetrskim (6,2-palčnem) zaslonom Galaxy S24.

Je pa še nekaj novosti pri samih ohišjih telefonov in, kakopak, barvah. Galaxy S24 Ultra je prvi telefon Galaxy z okvirjem iz titana, ki povečuje vzdržljivost in življenjsko dobo naprave. Bistveno tanjše ohišje telefona Galaxy S24 Ultra omogoča boljšo izkušnjo na poti in udobnejši oprijem. Pri telefonih Galaxy S24+ in Galaxy S24 poenostavljena zasnova One-mass izpolnjuje bolj estetske standarde z brezhibno povezavo med zadnjim pokrovom in stranskim okvirjem naprave. Galaxy S24 serija je na voljo v barvnih odtenkih navdihnjenih z zemeljskimi minerali. Pri Galaxy S24 Ultra barve vključujejo: titan sivo, titan črno, titan vijoličasto in titan rumeno. Barve Galaxy S24+ in Galaxy S24 vključujejo: oniks črno, marmorno sivo, kobaltno vijolično in jantarno rumeno.

Relativno dostopni

Pričakujete navite cene? No, začuda te niso navite v nebo, temveč ostajajo na nivoju lanskih. Galaxy S24 bo na voljo po priporočeni maloprodajni ceni od 899 evrov, Galaxy S24+ se začne pri 1.149 evrih, medtem ko bo za Galaxy S24 Ultra treba odšteti vsaj 1.449 evrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.