28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Telekomova optika za 460.000 srečnežev

2 min read

Ko se udeležim Telekomovih novinarskih konferenc, jih skoraj vedno pobaram tudi o napredku optičnega omrežja. No, tokrat so se pohvalili kar sami – priklop na svoje optično omrežje omogočajo že več kot 460.000 slovenskim gospodinjstvom, skupaj z odvisno družbo GVO, ki gradi in vzdržuje širokopasovna optična omrežja, pa pol milijona gospodinjstvom. Domači telekomunikacijski gigant ob tem intenzivno in skrbno vlaga tudi v krepitev in razvoj najsodobnejših mobilnih tehnologij.

Sam v svojem domačem kraju še nisem med omenjenimi srečneži, da bi bakreno parico lahko zamenjal za optični vodnik, čeprav je GVO optične kable položil že novembra lani …

Nič ne de, nazaj k novici. Zgolj v letu 2023 je Telekom Slovenije priklop na optično omrežje omogočil dodatnim 17.000 gospodinjstvom, z mobilno tehnologijo 5G pa je pokril dodatnih 420.000 prebivalcev in okrepil zmogljivosti oziroma kapacitete celotnega mobilnega omrežja. Tako z omrežjem 5G dosega že več kot 60-odstotno pokritost prebivalstva, v letu 2025 pa bo zagotovil 99-odstotno pokritost skladno z razvojnimi potrebami, zahtevami in načrti. Tudi na ta način vodilni slovenski ponudnik celovitih telekomunikacijskih storitev in rešitev aktivno uresničuje vizijo gigabitne digitalne Slovenije do leta 2030.

»Telekom Slovenije je infrastrukturni temelj povezanih uporabnikov in naprav. Svoje omrežje stalno širimo, nadgrajujemo in posodabljamo z najsodobnejšimi tehnologijami, ki so energetsko in tehnološko učinkovitejše. Na ta način prek zmogljive infrastrukture uporabnikom zagotavljamo informacijsko-komunikacijske storitve, ki so skladne z najnovejšimi trendi ter potrebami in njihovimi pričakovanji. Kot zanesljiv ponudnik kritične infrastrukture in digitalizacije storitev načrtujemo nadaljnji tehnološki in storitveni razvoj, pri tem pa izjemno pozornost namenjamo tudi povečevanju vrednosti naših storitev z vključevanjem rešitev kibernetske varnosti,« izpostavlja Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo.

Omrežje Telekoma Slovenije uporablja tudi vse več uporabnikov ostalih operaterjev v Sloveniji, ker jim Telekom Slovenije omogoča zagotavljanje kakovostnih povezav, kjer ostali operaterji nimajo svoje infrastrukture. Izjemno zmogljivo in robustno omrežje Telekoma Slovenije, ki zagotavlja visoke prenosne kapacitete, vsak dan uporablja več kot milijon uporabnikov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.