27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

CES 2024: novi televizorji Samsung

4 min read

Podjetje Samsung Electronics je že dan pred začetkom sejma CES 2024 pokazalo svoje nove televizorje s tehnologijami QLED, MICRO LED in OLED. Nova generacija najavlja začetek obdobja televizorjev z vgrajeno umetno inteligenco, saj ti premorejo namenski procesor, katerega naloga ni le skrb za izboljšane kakovosti slike in zvok, temveč poudarek na navdihovanju in krepitvi življenjskih slogov uporabnikov.


Neo QLED že pri 8K
Najnovejši Samsung televizorji Neo QLED ločljivosti 8K in 4K se lahko pohvalijo z realistično kakovostjo slike, vrhunsko zvočno tehnologijo in bogatim naborom aplikacij ter storitev. Televizor Neo QLED 8K z letnico 2024 premore NQ8 AI Gen3 – najnovejši in najinovativnejši Samsung procesor za televizorje doslej. Ta ima nevronsko procesno enoto (NPE), ki je dvakrat zmogljivejša od predhodnice, število nevronskih mrež se je povečalo za osemkrat, s 64 na 512, kar omogoča, da se vse vsebine na zaslonu prikazane z ostrimi podrobnostmi.

Družina Neo QLED prinaša nabor funkcij, ki še izboljšajo kakovost slike, med drugim algoritem 8K AI Upscaling Pro, ki vse vsebine nadgradi v ločljivost 8K, ter funkcijo AI Motion Enhancer Pro, katere naloga je skrb za jasen prikaz hitrega gibanja – funkcija samodejno zazna vrsto športa in z globokim učenjem uporabi ustrezen model za prikaz gibanja in predmetov (npr. žoge). Funkcija Real Depth Enhancer Pro v hitro premikajoče se prizore dodaja podrobnosti s pomočjo umetne inteligence za natančno krmiljenje mini diod LED. Z zaznavanjem dela prizora, na katerega bi se človeško oko naravno osredotočilo, in njegovim postavljanjem v ospredje, so slike videti bolj realistične in tridimenzionalne.

Vizualne sposobnosti televizorja Neo QLED 8K dopolnjuje brezhibna kakovost zvoka, ki je enaka osupljivi kakovosti 8K-slike: tehnologija Q-Symphony 2024 skrbi za popolno sinhronizacijo zvoka med oddajami, filmi in seznami predvajanja lahko uporabniki povežejo več brezžičnih zvočnikov in zvočnih polic s televizorjem ali projektorjem. Rešitev Active Voice Amplifier Pro pa poskrbi za občutno izboljšanje dialogov, pri čemer uporablja ekskluzivno tehnologijo globokega učenja, s katero loči glasove od mešanega zvoka in poskrbi, da uporabniki lažje sledijo pogovoru na zaslonu pri katerikoli glasnosti.


MICRO LED: premikanje meja zaslonske tehnologije
Z novo prozorno diodo MICRO LED Samsung svetu kaže, da obstajajo neskončne možnosti razvoja zaslonske tehnologije. Zaslon, ki je videti kot kos prozornega stekla, ustvari jasno sliko za različne primere uporabe tako v domovih kot v poslovnih okoljih.

MICRO LED je resnično inovativna tehnologija zaslonov, ponaša se z modularno zasnovo, ki proizvajalcem omogoča prilagajanje oblike, velikosti in razmerja zaslonov, da ustrezajo vsakemu prostoru. Dolgoletne raziskave podjetja Samsung in razvoj, ki izhaja iz njegovega strokovnega znanja na področju polprevodnikov, so pripeljale do izjemno učinkovitega postopka, ki omogoča neposredno namestitev vezij za krmiljenje sijalk LED na steklo in s tem ublažitev izgube svetilnosti.


Brez televizorjev OLED ne gre
Kljub razvoju novih zaslonskih tehnologij, matrike OLED ostajajo kraljice v svetu televizorjev. Samsung televizorji OLED z letnico 2024 prinašajo pomembne nadgradnje lanskoletnih modelov, pri čemer S95D ponuja izjemno velik 195-centimetrski (77-palčni) zaslon, na katerem so vidne vse podrobnosti, visoka hitrost prikaza slike (frekvenca osveževanja do 144 Hz) pa poskrbi, da so videoposnetki ne le živobarvni temveč tudi izjemno tekoči. Zaslon je za 20 % svetlejši od prejšnjih modelov, z globokimi in bogatimi črnimi odtenki ter z umetno inteligenco izboljšano barvno natančnostjo. Poleg 77-palčnega velikana je Samsung predstavil še modela S90D in S85D z različnimi dolžinami diagonale zaslona, in sicer od 107 cm (42″) do 211 cm (83”).

Nova tehnologija OLED brez odseva (Glare Free), posebej zasnovana za zaslone OLED 2024, ohranja barvno natančnost in zmanjšuje odseve, hkrati pa ohranja ostrino slike, kar zagotavlja poglobljeno izkušnjo gledanja tudi pri dnevni svetlobi. Premaz z nizko stopnjo odbojnosti, optimiziran za OLED, premaga kompromis med sijajem in odbojnostjo zaradi nove specializirane plasti trdega premaza in vzorca površinskega premaza.

Televizorji za petične
Za konec smo seveda prihranili televizorje in projektorje iz družine Lifestyle, ki vključuje modele The Frame, The Serif in The Terrace. Novi The Frame je opremljen z izboljšavami, ki povečujejo umetniško izkušnjo. Z več kot 2500 umetniškimi deli iz svetovno znanih muzejev in galerij v Trgovini z umetninami (The Art Store), lahko uporabniki zdaj uživajo v še boljši izkušnji kot doslej. Nova funkcija pretakanja umetnin na televizorju The Frame uporabnikom omogoča, da izkusijo raznoliko zbirko Trgovine z umetninami, tako da jim mesečno zagotavlja brezplačna ročno izbrana umetniška dela. Poleg tega televizor The Frame 2024 pomaga zmanjšati stroške energije za do 10 % s spremenljivo prilagoditvijo frekvence osveževanja, ki je na voljo v umetniškem načinu.

Projektor The Premiere 8K je prvi projektor na svetu, ki ponuja brezžično povezljivost. Ta rešitev odpravlja potrebo po kablih in potrošnikom omogoča, da ohranijo svoje bivalne prostore urejene in čiste. Projektor z izjemno kratko projicirno razdaljo je opremljen s pametnimi funkcijami, kot so predvajanje zvoka brez slike, igre v oblaku, vedno vključen glas z mikrofonom za glasovno opravljanje in štiri večpredstavnostne razdelitve zaslona, ki razširjajo uporabnost in zagotavljajo vse več primerov uporabe. Projektor vključuje Samsung patentirano tehnologijo Sound-on-Screen, ki združuje zgornji zvočniški modul in programske algoritme s tehnologijo za potopno zvočno izkušnjo.

Tu je še osveženi The Freestyle, druga generacija prenosnega projektorja, ki je opremljen s funkcijo pametno ujemanje robov, ki omogoča nemoteno združevanje projekcij iz dveh projektorjev The Freestyle in tako ustvari velik zaslon za slike in videoposnetke. Omogoča, da dve napravi projicirata kar 406-centimetrsko (160-palčno) sliko z razmerjem stranic 21 : 9, brez potrebe po ročnem prilagajanju slike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.