29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Samsung televizorji za slabovidne

2 min read

Tehnologija ne dela le razlik, včasih poskrbi tudi za bolj vključujoče stvari. Kot npr. današnja novica, da so modeli televizorjev iz družin Samsung Neo QLED in QLED 2023 pridobili certifikat TÜV Rheinland Low Vision Care, ki potrjuje, da so primerni za slabovidne uporabnike. Ta certifikat se podeli izdelkom, ki upoštevajo standarde izboljšane predstavitve slike in izboljšanjem zaznavanja, namenjene gledalcem z vrsto slabovidnosti (ambliopijo). Zaenkrat ga premorejo modeli Neo QLED 8K (QN900, QN800), Neo QLED 4K (QN80 in novejši) in QLED (Q80 in novejši).

“Tehnološke inovacije dobijo pravi pomen, ko so na voljo vsem, zato smo navdušeni nad prejemom tega certifikata, ki poudarja naše prizadevanje za ustvarjanje funkcij, ki omogočajo večjo dostopnost gledanja,” je dejal Seok Woo Yong, izvršni direktor in namestnik vodje področja vizualnih zaslonov v podjetju Samsung Electronics.

Da bi izboljšal izkušnjo gledanja za potrošnike z različnimi vrstami slabovidnosti, je Samsung razvil način Relumino, ki izboljša določene dele videoposnetkov – na primer poudari obrise ter izboljša kontrast in ostrino – tako da je lažje razbrati vsebino na zaslonu in slediti dejanjem. Ambliopija, znana tudi kot leno oko, se pojavlja pri približno treh odstotkih otrok, kar pomeni, da je ena najpogostejših težav s slabovidnostjo v otroštvu. V večini primerov slabovidnosti otrokovi možgani ignorirajo signale, ki prihajajo iz enega očesa, kar pomeni, da razvijajo poti le za drugo oko.

TÜV Rheinland, vodilni mednarodni certifikacijski organ, podeljuje svoj certifikat Low Vision Care na podlagi ocene, kako tehnologija vpliva na uporabniško izkušnjo oseb sz slabovidnostjo. Izvaja različne teste, v katerih primerja, kako se običajni načini prikaza in način Relumino razlikujejo po jasnosti, ostrini in splošnem vizualnem udobju.

Poleg tega najnovejšega certifikata so Samsung zasloni prejeli tudi certifikata Circadian Rhythm Display in Eye Care, ki ga podeljuje Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE), ter potrditev Glare-Free, ki jo podeljuje Underwriters Laboratories (UL) za tehnologije, ki zagotavljajo varnejše in udobnejše gledanje. Podjetje Samsung je prejelo tudi certifikata Pantone Validated in Skin Tone Validated organizacije Pantone, kar pomeni, da certificirani Samsung zasloni izpolnjujejo standarde barvne natančnosti te organizacije. Ta vse obsežnejši seznam priznanj poudarja, kako lahko inovacije pozitivno vplivajo na izkušnje potrošnikov s tehnologijo, in utrjuje vodilno svetovno vlogo podjetja Samsung na področju televizorjev v zadnjih 17 letih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.