28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Honor 90 Lite

3 min read

Dobrodošli v novi rubriki Tehnokratko. Kot že ime razkriva, gre za kratke in jedrnate preizkuse programske in strojne opreme ter storitev na spletnem mestu Tehnokrat.si. Tehno in kratko – Tehnokratko.

Čast prvemu tako preizkušenemu izdelku pripada pametnemu telefonu HONOR 90 Lite. Pa ga spoznajmo. To je (večinoma) vse, kar morate vedeti o njem.

Honor 90 Lite – na Tehnokratko

Kaj: pametni telefon

Pametni telefon kot pametni telefon z letnico 2023, kombinacija Mediatek platforme in Android OS, kakopak v HONOR-jevi preobleki.

Umestitev: spodnji srednji razred

S ceno okoli 250 evrov je eden dostopnejših telefonov na trgu, to mu vsekakor štetjem v plus.

Mere in teža

Suhoparne številke pravijo naslednje: 162,9 x 74,5 x 7,5 mm; 179 gramov. Sicer pa je telefon nekako v razrednem povprečju, ki ga določa diagonala zaslona, je pa od številnih tekmecev vitkejši in lažji, kar je pohvalno.

Zaslon

Diagonala 6,7 palca, pasma IPS LCD, ločljivost 1080 x 2388 pik, osveževanje 90 Hz. Ni AMOLED, a za ta denar je to to, posrečena izbira in vsekakor med boljšimi zasloni LCD. Tudi na prostem ob močni sončni svetlobi ne razočara, niti nisem zaznal težav z utripanjem slike ob uporabi v temi ali mraku.

Platforma

Mediatek Dimensity 6020 je očiten varčevalni ukrep, a za uporabnika skoraj nezaznaven. Osemjedrnik s frekvencami okoli 2 GHz in povprečno grafiko je več kot povprečni kupec od tega telefona zahteva. Zna se povezati v omrežja 5G. Hvalim 256 GB vgrajenega pomnilnika za hrambo podatkov.

Kamere

Oznaka 100 MP pod lečami kamer na hrbtni strani obljublja veliko, dostavi pa malo. Glede na tehnične podatke bi od glavne kamere pričakoval boljše fotografije. Ostali hrbtni kameri pa sta še slabši … Ker ni optične stabilizacije slike in namenskega slikovnega procesorja (te stvari so rezervirane za premijski razred), trpi tudi kakovost posnetkov. Funkcija povečave nad 2-kratno vrednostjo praktično ni uporabna. Pohvalim pa lahko aplikacijo za fotografiranje in zajem video posnetkov, ki omogoča različne kombinacije pogledov – sploh videi, kjer snemate hkrati sebe in okolico so špica za vse ljubiteljske videografe in TikTokerje, kjer kakovost posnetka ni v prvem planu. Glede na ciljno občinstvo, med katerim so vsekakor mladi, se prednja selfie kamera dobro odreže.

Zvok

Varčevanju proizvajalca v želji po nizki ceni je še najbolj podlegel zvok. To, da ni 3,5 mm reže za slušalke še preživimo, danes je izbira dobrih Bluetooth slušalk ogromna, manj všeč mi je odločitev za vgradnjo le enega zvočnika. Ta se nahaja na spodnji strani zaslona in je povprečno glasen, poslovimo pa se lahko od stereo zvoka. Če vam je veliko do zvoka, telefon sparite z dobrimi brezžičnimi slušalkami.

Baterija

Kapaciteta pravi 4500 mAh, a jo umetno zavrta železnina počasi prazni, tako da dva dneva med polnjenji nista nobena težava. Polni se le prek kabla (priložen), polnilca pa v tanki škatli ni. Z ustreznim polnilcem doseže moč polnjenja do 35W, kar pomeni, da v pol ure baterija pridobi več kot pol zmogljivosti.

Programska oprema

Svež Android 13 in HONOR-jeva preobleka Magic OS 7.1 sta precej posrečena kombinacija, ki se je uporabnik hitro privadi.

Občutki

Subjektivna kategorija. Plastičen občutek v roki lahko premostimo z ovitkom. Sicer pa hvalim lahkotnost in posrečeno upravljanje. Kljub v primerjavi s premijskimi modeli podhranjeno strojno opremo je telefon odziven, 8 GB pomnilnika je dobrodošlih. K odzivnosti veliko prispeva tudi odličen bralnik prstnih odtisov, vgrajen v stranski gumb za vklop, ki telefon hipno odklene. Zaslon in baterija sta vsekakor boljša dela telefona, le pri kamerah in predvsem zvoku bi si želel kak kompromis manj. A tisti »iznajdljivi« bodo našli tudi način, kako iz kamer pridobiti še boljše slike.

Končna sodba

Za ta denar je to to. Pametni telefon z bržkone najboljšim razmerjem med ceno in dobljenim ta hip. Če niste ravno vplivnež, ki rabi kar najboljše fotografije in video posnetke, ali pa zagrizen igričar, ki bi potreboval več »digitalnih konjskih moči«, potem lahko prihranite veliko stotakov z nakupom telefona, kakršen je HONOR 90 Lite.

Plusi:

+ fantastično razmerje cena/zmogljivosti

+ avtonomija baterije in hitro polnjenje

+ vitkost in sorazmerno nizka teža

Minusi:

– hrbtne kamere bi lahko od sebe dale boljše slike in video posnetke

– le en povprečen zvočnik

– ni reže za pomnilniško kartico

Skupna ocena: 8/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.