27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnokratko: Samsung Galaxy Z Flip5

5 min read

Med prvimi sem v roke dobil Samsung Galaxy Z Flip5. Občudoval sem ga sicer že na predstavitvi na dogodku Unpacked v Seulu v Južni Koreji, a nekaj povsem drugega je, ko telefon uporabljaš več dni. Takrat si ustvariš jasnejšo sliko, kako se obnese. In Galaxy Z Flip5 mi je zlezel pod kožo, pa ne samo meni …

Kaj: prepogljivi pametni telefon

Zdaj, ali je bolj pravilno prepogljivi ali pregibni, prepuščam vam. Gre za pametni telefon, katerega zaslon se na polovici prepogne in tako ustvari majhno napravico, ki jo lažje nosimo po žepih in torbicah.

Umestitev: višji cenovni razred

S ceno slabih 1.200 evrov je jasno, da to ni telefon za slehernika.

Mere in teža

Proizvajalčeve številke pravijo naslednje: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm, 187 gramov. V odprtem stanju, v zaprtem pa se dolžina skoraj prepolovi, debelina pa podvoji, logično. Zelo posrečeni »gabariti«.

Zaslon(a)

Da, kar dva ima. Glavni je pasme Dynamic AMOLED 2X in obvlada pregib. V iztegnjeni postavitvi diagonala meri 6,7 palca, zaslon pa prikazuje ločljivost 1080 x 2640 pik, osveževanje 120 Hz. A glavna zvezda je tokrat zaslon na hrbtni strani, ki je v primerjavi s prejšnjo generacijo bistveno povečan – diagonala meri 3,4 palca, zaslon vrste Super AMOLED pa prikazuje ločljivost 720 x 748 pik.

Platforma

Začuda se je Samsung odločil v »malčka« vgraditi najzmogljivejši mobilni procesor ta hip – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, pri čemer lahko eno jedro osemjedrnika doseže celo frekvenco 3,36 GHz. Odzivnost je zagotovljena, 8 GB delovnega pomnilnika poskrbi, da telefon zlahka opravi vse, kar mu naložimo. 256 GB vgrajenega pomnilnika za hrambo podatkov je pošteno odmerjenih, za najzahtevnejše pa obstaja tudi različica s 512 GB hrambe. Telefon se zna povezati v omrežja 5G, hvalim tudi implementacijo funkcionalnosti eSIM.

Kamere

Na hrbtni strani se nahajata dve kameri, glavna in takšna s širokokotno lečo. Za obema se skrivata ne več najnovejša senzorja ločljivosti 12 MP, glavna kamera pa pozna tudi optično stabilizacijo slike, ki je uporabniku v izdatno pomoč pri zajemu videoposnetkov. Prednja kamera je ločljivosti 10 MP, ampak za razliko od vseh drugih telefonov, je skorajda ne boste več uporabljali za selfije. Zakaj? Ker to nalogo večinoma bolje opravi hrbtna kamera, ki vam je v zloženem položaju takoj na voljo – pa še na hrbtnem zaslonu lažje kadrirate vse skupaj. Vmesnik pozna več prilagoditev, za sprožilec lahko uporabite dotik krogca na zaslonu (položaj tega lahko celo premikate) ali pa gumb ob strani telefona. Glavni adut, tudi pri fotografiranju, pa je pregib zaslona, saj tako lahko lažje fotografiramo pod različnimi koti – ali pa celo druščino prijateljev. Glavna kamera je praktično enaka kot na danes že ostarelem modelu Galaxy S20, torej čudežev ne gre pričakovati. Dnevne fotografije so super kakovosti, pri nočni fotografiji pa sicer odlična programska oprema vendarle ni vsemogočna – novejši tekmeci so tu večinoma boljši.

Zvok

Dober, a ne odličen. Telefon premore po en zvočnik na vrhu in na dnu, ki suvereno opravita svoje delo tudi pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin. Da pa zna Samsung še bolje poskrbeti za zvok, dokazuje družina mobilnikov Galaxy S.

Baterija

Baterija pri modelu Galaxy Z Flip5 je seveda kompromis, saj zanjo ni toliko prostora kot pri klasičnih pametnih telefonih. Njena kapaciteta znaša 3700 mAh, kar je nekako dve tretjini današnjega povprečja, a po zaslugi dejstva, da lahko telefon dlje časa uporabljamo v zaprti postavitvi, sploh ni težava. Celodnevna avtonomija je zlahka dosegljiv izziv. Telefon se polni le prek kabla (USB-C kabel priložen), polnilca pa v tanki škatli ni. Z ustreznim polnilcem doseže moč polnjenja do 25W, kar je za današnje standarde počasno (beri: pol ure do 50 %, potem pa se vleče). Roko na srce, sodobni Samsungi se polnijo občutno počasneje od konkurence. Sicer pa telefonu v velik plus štejem tako možnost brezžičnega polnjenja (15W) kot tudi možnost brezžičnega polnjena drugih naprav (5W).

Programska oprema

Svež Android 13 in Samsungova preobleka One UI 5.1.1 bosta takoj domača vsem, ki že uporabljajo Samsung telefone, vsi ostali pa si ga zlahka prilagodimo lastnemu okusu. Tisti, ki so »doma« v Samsungovem ekosistemu, bodo cenili tudi cel kup namenskih aplikacij za to in ono nalogo, vsem ostalim pa bodo predstavljale nepotrebno navlako.

Mi je pa nadvse všeč napredek, narejen na zunanjem (hrbtnem) zaslonu. Tudi z vidika programske opreme, saj je zdaj nadvse uporaben. Bistveno večji zaslon je uporaben za še marsikaj drugega kot obvestila in prikaz časa. Tudi e-pošto na njem zlahka preberete (in nekaj težje odpišete s pomočjo virtualne tipkovnice), dodano vrednost na področju fotografiranja sem že omenil, tudi pregled aplikacij, kot so vreme, športna aktivnost, koledar, zemljevidi in druge, deluje zgledno. Da, celo vsebine aplikacij Youtube in Netflix lahko gledate na hrbtnem zaslonu, če (res) tako želite.

Občutki

Subjektivna kategorija. Galaxy Z Flip5 mi je zlezel pod kožo in v žep. Všeč mi je, kako se zloži. Hrbtni zaslon je neverjetno uporaben, za branje e-pošte in fotografiranje telefona sploh nisem odpiral. Če so se mi predhodniki zdeli krhki, je občutek, da bi tale utegnil prenesti kako silo več. Všeč mi je dejstvo, da je (omejeno) vodoodporen, čeprav se ne morem znebiti občutka, da je to telefon za uporabnike, ki veliko dajo na čistočo in urejenost. Tečaji in prevleka zaslona na dolgi rok vendarle ne marajo niti prahu niti vode. Tipičen damski telefon, ki je uporaben tudi za »dedce«.

Končna sodba

V peti generaciji je Samsungu uspelo. Galaxy Z Flip5 se pohvali s pregibno zasnovo brez rež, zato telefon (končno) ni več videti kot prototip. Ni le bolj kompakten, je privlačen, celo seksi, če uporabim pridevnik, s katerim so ga označevale predstavnice nežnejšega spola. Hrbtni zaslon je večji in izjemno pripomore k uporabnosti – ugotovil sem, da lahko vsaj polovico stvari postorim brez da bi razprl telefon, to pa pozitivno deluje tudi na porabo energije, saj je ob zmogljivem procesorju prav glavni zaslon največji porabnik. A nad avtonomijo baterije nimam pripomb, le polnila bi se lahko hitreje. Čeprav je strojna oprema kamere že dlje časa nespremenjena, Galaxy Z Flip5 po zaslugi programske opreme posname boljše slike kot predhodniki. Samo ugibam, kaj bi bilo, če bi mu namenili še boljše slikovne senzorje – za denar, ki ga želijo za ta telefon, bi si jih vsekakor zaslužil. Je pa to telefon, s katerim ne morete zgrešiti, če si ga le lahko privoščite.

Plusi:

+ odlična prepogljiva zasnova, zdaj se zloži brez reže

+ vrhunska zaslona in uporabniška izkušnja

+ najzmogljivejša mobilna platforma

Minusi:

– cena

– glede na ceno naprave bi si ta zaslužila še boljše kamere

– ni priloženega polnilca, niti ovitka

Skupna ocena: 9/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.