19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Miza za vsakogar ima nov dom

2 min read

Naj spomnim: v sklopu prazničnega decembra je t. i. Miza za vsakogar postala okrogla miza javnega dialoga, ki je k sodelovanju privabila različne nevladne organizacije in goste, ki so se z deljenjem intimnih zgodb dotaknili stigmatiziranih o težavah vključevanja v družbo.

Zdaj pa ima novo poslanstvo. Mastercard jo je podaril Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana (Center IRIS), kjer bo olajšala vsakdanja opravila uporabnikom centra. Predaja Mize za vsakogar v Centru IRIS pomeni velik korak v smeri prizadevanj večje družbene vključenosti. Miza za vsakogar, ki je zasnovana z uporabo načel vključujočega oblikovanja kot socialno arhitekturni projekt in opremljena z modularnimi informativnimi vložki in sedišči je namreč namenjena vsem ljudem, tudi tistim s posebnimi potrebami ter drugimi omejitvami.

»Kot družba, ki nenehno stremi k napredku in inovacijam, si želimo biti dostopni za vse. Prav strah pred neznanim je prepogosto razlog, da bi prisluhnili, kaj šele sprejeli. To izhodišče je botrovalo k odločitvi, da se v sklopu Mastercard praznične vasice povežemo z najrazličnejšimi nevladnimi organizacijami, opozorimo na pomembnost družbene vključenosti ter tudi ostale spodbudimo k soustvarjanju bolj vključujoče družbe, ki temelji na sprejemanju različnosti. Vsekakor se zavedamo, da so tovrstne spremembe v družbi dolgotrajen proces, a ostajamo pozitivni, da smo s tem korakom marsikomu podarili kotiček navdan s pozitivne energije in navdiha,« je povedal Luka Gabrovšek, poslovni direktor Mastercard Slovenija.

»Miza za vsakogar se je popolnoma vključila v naše življenje. Veseli nas, da bo učencem zagotovila vključujoče in spodbudno okolje, ki je izjemnega pomena za njihovo osebno rast in izobraževalni razvoj. Iskreno se zahvaljujemo družbi Mastercard za tako prijazno gesto, obenem pa z navdušenjem pozdravljamo pobudo, ki predstavlja velik korak na poti do bolj vključujoče družbe,« je dodala Romana Kolar, ravnateljica Centra IRIS.

Tu je še priročnik: Vključenost za vsakogar
»Navdihujoče zgodbe so nas spodbudile, da vidimo življenje tudi z druge perspektive, zato smo ustvarili prav poseben priročnik,« je izpostavil Luka Gabrovšek, kjer so slednjega v tiskani obliki predstavili gostom.

Vsebina priročnika Vključenost za vsakogar zajema opise izzivov oseb z različnimi omejitvami ter s povezavami v obliki QR-kod do društev, ki se zavzemajo za njihovo enakopravno vključenost v družbeno okolje. Poleg tega so v njem zbrani nasveti in priporočila za bolj vključujoče javno življenje, ki nam bodo v pomoč pri učinkovitejši komunikaciji s tovrstnimi osebami tako v vsakdanjih situacijah kot tudi ob morebitnih nevarnostih.

Priročnik si lahko prenesete v elektronski obliki na tej povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.