25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

5G-omrežje dostopno tudi na Triglavu

2 min read

V A1 Slovenija so v omrežje vključili najvišje ležečo 5G bazno postajo v državi. Obenem pa so dosegli svoj letošnji cilj glede pokritosti – signal 5G doseže že 60 % prebivalcev Slovenije. Pod najvišjim vrhom v Sloveniji lahko zdaj uporabniki uživajo tudi v najnovejši storitvi A1 Ultra Net + TV, ki v slovenske domove prinaša novo brezžično tehnologijo za hitro povezovanje v svetovni splet in izjemno izkušnjo televizije.

Najvišje ležeča bazna postaja v Sloveniji se nahaja na 2514 metrih nadmorske višine in zagotavlja uporabo tehnologije 5G na širšem območju Kredarice in na vrhu Triglava. Napaja se iz kombinacije sončnih celic, vetrne elektrarne in agregata. V peti generaciji mobilnega omrežja uporabniki uživajo v bistveno hitrejšem mobilnem prenosu podatkov, boljši odzivnosti in stabilnejši povezavi. Podjetje tako uspešno nadaljuje strategijo vzpostavljanja največjega slovenskega 5G-omrežja, ki bo do konca leta 2025 dosegljivo 98 odstotkom prebivalcem. Za leto 2023 v A1 Slovenija načrtujejo nadaljnjo širitev omrežja, pri čemer se bodo osredotočili predvsem na kraje z več kot tisoč prebivalci.

Hitra rast prenosa podatkov v 5G-omrežju

Pri A1 Slovenija vzporedno s širitvijo svojega 5G-omrežja povečujejo in zagotavljajo kapacitete, ki bodo podpirale veliko rast mobilnega internetnega prometa. Danes namreč uporabniki povprečno prenesejo do 30 odstotkov podatkov več kot v enakem obdobju lani. Trenutno se prek omrežja 5G prenese desetina vseh podatkov, do konca leta, tako ocenjujejo pri A1 Slovenija, pa naj bi se prek omrežja pretočila že več kot polovica mobilnih podatkov.

Rast pretoka podatkov je na eni strani posledica številnih novih 5G-naprav v ponudbi A1 Slovenija. Te predstavljajo kar 90 odstotkov prodaje vseh novih mobilnih naprav. Na drugi strani pa porastu botruje tudi produktna usmeritev z vključenimi dodatnimi vsebinami, kot so Voyo, HBO Max, Xplore music by Deezer. Prek omrežja A1 Slovenija se danes prenese kar 44 % vsega mobilnega internetnega prometa v Sloveniji.

Razvoj naprednih rešitev

V omrežju pete generacije deluje tudi nova storitev mobilnega interneta in televizije A1 Ultra Net + TV. Ta je nastala kot odziv na potrebe kar 270 tisoč slovenskih gospodinjstev, ki nimajo dostopa do širokopasovnega interneta. Z njo želijo v podjetju svojim uporabnikom zagotoviti najboljšo in najbolj enostavno uporabniško izkušnjo. A1 Ultra Net + TV je priročna in enostavna rešitev, ki omogoča hitrejšo in zanesljivejšo povezavo v digitalni svet, hkrati pa prinaša bogat nabor TV programov in dodatne vsebine VOYO.

Za več informacij si oglejte zemljevid pokritosti omrežja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.