18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnologija za (bolj) trajnostno kmetovanje

3 min read

Troti v vinogradu? Ja, pa ne tisti, “čebelji”, temveč droni, ki slikajo, merijo, pršijo. Tako nekako bi lahko na kratko povzel vtise današnjega obiska sodobnega vinograda v Avstriji, kjer sta Huawei in Dronetech, največji avstrijski ponudnik storitev, podprtih z brezpilotnimi letalniki (t. i. droni), predstavila nove aplikacije, ki izhajajo iz njunega sodelovanja na področju pametnega kmetijstva in tehnologij 5G.

V vinogradu Nussböckgut, več stoletij starem posestvu v Zgornji Avstriji, ki je bilo prvič uradno omenjeno (zapisano) že leta 1323, sta podjetji predstavili posodobitev svojega pionirskega projekta, začetega lani, in medijem predstavili, kako lahko njune tehnologije 5G in interneta stvari (IoT) izboljšajo področje trajnosti v kmetijstvu. Podjetji sta organizirali tudi okroglo mizo, na kateri so sodelovali strokovnjaki za digitalizacijo in kmetijstvo, ki so razpravljali o tem, kako lahko tehnološke inovacije, zlasti tehnologije 5G, spodbujajo trajnostno kmetovanje ob naraščajoči globalni zaskrbljenosti glede prehranskih verig in njihove varnosti.

Huawei in Dronetech sodelujeta pri razvoju rešitev, ki uporabljajo brezpilotne letalnike in tehnologije 5G.

Podjetji sta sporočili, da njuno sodelovanje prehaja v drugo fazo, poimenovano »Digitalno nebo« (ang. Digital Sky). Huawei bo poleg povezljivosti, temelječe na tehnologijah 5G, zagotavljal še storitve računalništva v oblaku, ki so temelj za analizo ogromnih količin podatkov s pomočjo umetne inteligence (AI) v realnem času.

Medtem bodo Dronetechovi droni, opremljeni s kamerami in senzorji visoke ločljivosti, raziskovali zemljišča in raswtline/nasade/poljščine, zajeli slike in najrazličnejše druge podatke ter jih poslali v obdelavo algoritmom umetne inteligence in tako uporabnikom takoj zagotovili koristne ugotovitve.

Tehnologija tako kmetovalcem pomaga pri odkrivanju majhnih žuželk/škodljivcev, spremljanju stanja pridelka in napovedovanju letine, kar jim omogoča natančno uporabo in optimizacijo rabe vode, kemikalij in pesticidov ob minimalni količini odpadkov.

V drugi fazi projekta partnerja načrtujeta še razvoj pristopa souporabe za storitve brezpilotnih letalnikov (t. i. delitvena ekonomija). Uporabniki iz različnih panog, vključno s kmetovalci, občinami, podjetji ali posamezniki, bodo lahko najeli drone in njihove rešitve, podprte z umetno inteligenco, uporabili za širok nabor aplikacij, kot so pregledovanje stanja sončnih kolektorjev, upravljanje prometa ali zaznavanje izrabljenosti električnih vodnikov.

Ogled delovanja pametnega kmetijstva 5G v praksi, ki ga je gostil vinograd Nussböckgut v Linzu.

»Projekt podjetij Huawei in Dronetech, ki brezpilotne letalnike in napredno tehnologijo uporablja pri spremljanju rasti špargljev in v vinogradništvu, je prvi tovrstni projekt v Avstriji. Cilj projekta je natančna analiza rasti rastlin s prepoznavanjem slik v realnem času. S tem želimo izboljšati letino, pridelek in kakovost plodov,« pojasnjuje Andreas Reichhardt, generalni direktor Generalnega direktorata VI za telekomunikacije, poštne storitve in rudarstvo na avstrijskem ministrstvu za finance, in dodaja: »Izkoristiti želimo priložnosti na področju digitalne preobrazbe, za to pa potrebujemo optimalno infrastrukturo – s poudarkom na tehnologijah 5G.«

Največji izziv pri uvajanju dronov, ki podpirajo tehnologije 5G, v kmetijstvo je pokritost kmetijskih površin z ustreznim signalom. Trenutno so omrežja 5G namenjena predvsem končnim uporabnikom, ki se večinoma nahajajo na tleh ali v zaprtih prostorih, zato so morali inženirji razviti še rešitve za kakovostno pokritost s signalom za brezpilotne letalnike, ki najpogosteje letijo 50 metrov nad tlemi.

Erich Manzer, namestnik izvršnega direktorja Huawei Avstrija, je dejal: »Tehnologija 5G je bila razvita za tri ključna področja uporabe: za visoko pasovno širino, nizko zakasnitev in povezovanje milijonov naprav. Uporaba dronov v kombinaciji z umetno inteligenco in tehnologijami 5G lahko korenito spremeni številna področja dela, ki zahtevajo veliko virov, npr. področje vzdrževanja ali spremljanje prostranih območij.«

David Hopf, izvršni direktor podjetja Dronetech, je opozoril še na dodaten vidik: »Droni, ki jih poganja umetna inteligenca, so pomembni dejavniki za trajnostno prihodnost kmetijstva. V sodelovanju s podjetjem Huawei smo razvili rešitev, ki ne le močno zmanjša uporabo pesticidov in gnojil, temveč tudi poveča učinkovitost kmetovanja in zmanjša stroške dela. To pomaga našim verigam oskrbe s hrano postati bolj trajnostne.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.