24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Prepogljiva mobilna moda se nadaljuje

5 min read

Troboj v svetu pametnih mobilnikov s pregibnimi zasloni se nadaljuje. In je v novi generaciji naprav še bistveno hujši kot prej. Tokrat je svojega aduta predstavil Xiaomi. Xiaomi MIX Fold 2 predstavlja ogromen tehnološki preskok v segmentu ultra tankih zložljivih pametnih telefonov. Telefon je namreč v raztegnjenem stanju debel vsega 5,4 mm (!) in nudi vrhunsko uporabniško izkušnjo tako na notranjem kot zunanjem zaslonu. Poleg tega zagotavlja pristno slikovno izkušnjo s kamerami Leica in izjemno energijsko učinkovitost, saj ga poganja najnovejša mobilna platforma Snapdragon 8+ Gen 1. A pojdimo lepo po vrsti.

Nov sistem prepogibanja Micro Waterdrop
Xiaomi MIX Fold 2 odlikuje revolucionaren dizajn. Je eden najtanjših zložljivih pametnih telefonov na trgu z ohišjem, ki je debelo le 11,2 mm, kar je občutno tanjše od mnogih drugih zložljivih naprav. Oba robova merita le 5,4 mm v raztegnjenem stanju, kar zagotavlja prijeten občutek v roki.

Da bi dosegel te preboje glede prepogibanja, se je Xiaomi osredotočil na izboljšanje tečajev – osrednje komponente zložljivega pametnega telefona. Xiaomi MIX Fold 2 je opremljen z lastno razvitimi tečaji zaslona Micro Waterdrop, ki imajo manjši upogibni radij, to pa so inženirji dosegli tudi z uporabo natančnega postopka izdelave brez spajkanja, s katerim so ustvarili dvokrilno lebdečo ploščo iz ogljikovih vlaken. Visoko integrirane komponente so obenem zmanjšale število delov na samo 87, kar je omogočilo lažjo in tanjšo zasnovo tečajev.

Dva zaslona, ena izjemna izkušnja gledanja
Xiaomi MIX Fold 2 premore vrhunska zaslona AMOLED dveh različnih velikosti na obeh straneh. Zunanji zaslon ima klasično zasnovo z razmerjem stranic 21 : 9, kar omogoča odlično združljivost z večino aplikacij, in upošteva uporabniško izkušnjo pri rokovanju. 6,56-palčni zaslon, ki ga je prispeval Samsung (generacija E5), sliko prikazuje v ločljivosti 2520 x 1080 pik in podpira visoko frekvenco osveževanja 120 Hz ter dosega svetlost do 1000 nits.

Na notranji strani najdemo 8,02-palčni zaslon Samsung Eco² OLED. Opremljen s tehnologijo POL-LESS nadomešča tradicionalni polarizator z ultra tankim barvnim filtrom in uporablja črni matrični material za zmanjšanje odseva na zaslonu. V primerjavi s tradicionalnimi zasloni se je prepustnost svetlobe povečala za 33 %, poraba energije pa zmanjšala za 25 %. Ta zaslon ima ločljivost 2160 x 1914 pik in 120 Hz osveževanje AdaptiveSync Pro. Posebna folija proti bleščanju zmanjša odbojnost na manj kot 2 %, kar ima za posledico bolj prijetno izkušnjo gledanja.

Zaslona nudita izjemno vrhunsko uporabniško izkušnjo, oba podpirata frekvenco osveževanja 120 Hz ter profesionalno kalibracijo barv. Ne glede na to, kateri zaslon uporabljate, naprava podpira zaznavanje ambientalne svetlobe na sprednji in zadnji strani, kar zagotavlja naravno in gladko samodejno prilagajanje svetlosti.

Leica kamere in pristop dvojne kakovosti
Xiaomi je postavil nov slikovni standard za fotografijo s pametnimi telefoni, pri čemer je združil Leicino strokovno znanje s Xiaomijevimi bogatimi izkušnjami na področju računalniške fotografije. Za zagotovitev optične odličnosti je Xiaomi MIX Fold 2 opremljen s slikovnim senzorjem IMX766 s 50 milijoni slikovnih pik (glavna kamera) in 7-delno lečo, ki uporablja ALD premaz z majhno odsevnostjo. Telefon premore še ultra širokokotno kamero ločljivosti 13 MP in telefoto kamero ločljivosti 8 MP z 2-kratno optično povečavo in možnostjo portretiranja.

Poleg objektiva Summicron, ki je certificiran s strani Leice, nudi Xiaomi MIX Fold 2 dostop do dveh fotografskih stilov, »Leica Authentic Look« in »Leica Vibrant Look«, ki fotografu nudita večjo ustvarjalno svobodo. S podporo za Xiaomi ProFocus nudi Xiaomi MIX Fold 2 hiter zagon kamere, hitre zajeme in podporo za neprekinjeno fotografiranje do 30 sličic na sekundo.

Kar zadeva video, Xiaomi MIX Fold 2 podpira snemanje Dolby Vision HDR ter Dolby Vision in Dolby Atmos za ogled videa. Videoposnetki, posneti s Xiaomijem MIX Fold 2, bodo osupljivi, še posebej z uporabo platform UGC, ki podpirajo Dolby Vision, kar uporabnikom omogoča skupno rabo izjemnih vizualnih vsebin na spletu.

Hiter in hladen
No, hladnejši od konkurentov, saj ultra hitri procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 v praktično vsakem telefonu “švica”. Velja pa zato Xiaomi pohvaliti za vrhunsko odvajanje toplote. Xiaomi MIX Fold 2 ima hladilni sistem velike površine, kar je redko videno pri zložljivih pametnih telefonih. To mu omogoča 50-odstotno izboljšanje toplotne prevodnosti v primerjavi s predhodniki (in konkurenti). Notranja plast baterije je prekrita s filmom druge generacije za odvajanje toplote iz borovega nitrida s površino do 3715 mm². Večslojna grafitna plošča visoke gostote pa nudi trden temelj za odlično trajno delovanje Xiaomija MIX Fold 2.

MIUI Fold 13, novi standard zložljivih zaslonov
Xiaomi MIX Fold 2 deluje na najnovejšem operacijskem sistemu Android z domačo preobleko po imenu MIUI Fold 13. Razvita kot permutacija klasičnega vmesnika MIUI, je popolnoma prilagojena zložljivi obliki in z optimizacijo interakcije z zaslonom, ki omogoča velik napredek v uporabniški izkušnji.

Zasnova namizja pametnega zaslona se prilagodi zložljivemu zaslonu in podvoji vidno območje pametnega telefona. Poleg ohranjanja vizualne konsistentnosti omogoča uporabo na stotine razpoložljivih pripomočkov MIUI brez deformacij, kar povečuje tako estetiko kot uporabnost.

Sistemske aplikacije na Xiaomiju MIX Fold 2 so prilagojene njegovemu velikemu zaslonu, veliko število vmesnikov aplikacij pa je bilo preoblikovanih za boljšo izkušnjo na zaslonu. Koledar, upravljanje datotek, snemalnik zvoka, zapiski in druge aplikacije uporabljajo novo zasnovo stolpcev, tako da v celoti izkoristijo velik zaslon. Prilagoditev aplikacij drugih podjetij bo izvedena v skladu z rešitvami, ki so na voljo v sistemu Android 12L, kar bo zagotovilo več možnosti izvorne podpore za aplikacije tretjih oseb.

Dodatne inovacije pri Xiaomiju MIX Fold 2 vključujejo posodobitve interakcije s pametnim zaslonom. Uporabniki lahko zdaj potegnejo s tremi prsti za razdeljen zaslon. Do lebdečih oken lahko hitro dostopate prek stranske vrstice, ki jo lahko uporabite tudi za izhod iz načina razdeljenega zaslona. Prilagojena je bila tudi zasnova lebdečih oken in obvestil, večopravilnost na pametnem telefonu pa še nikoli ni bila tako učinkovita.

Vem, zanima vas cena tega prepogljivega telefona. V bistvu bo treba nanjo še počakati, saj v Sloveniji še ni naprodaj, zgolj za občutek pa lahko preračunam ceno na Kitajskem, kjer se to “veselje” začne pri 1300 evrih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.