26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Normalizacija kriptovalut – s pomočjo družbe Mastercard

5 min read

Digitalna sredstva (beri: kriptovalute) postajajo vse bolj priljubljena. In vsakdanje uporabna.

Miran Varga

Ne glede na to, kakšno je vaše mnenje o kriptovalutah – morda ste fanatik, ki vse dni (in noči) preživi v majicah z motivi svojih najljubših kriptokovancev in menjalnic, ali pa popoln skeptik –, dejstvo je, da ta digitalna sredstva postajajo vse pomembnejši del sveta plačil.

Meje za vstop v svet kriptovalut so iz leta v leto nižje. Vedno več spletnih storitev, celo bank in ne le menjalnic, strankam omogoča nakup najbolj razširjenih kriptokovancev kar iz mobilne aplikacije ali, tako kot večine drugih dobrin, s kreditno kartico. Do tu vse lepo in prav. Več trenj pa je v obratni smeri – ko želijo uporabniki svoje digitalne kovance zamenjati za denar ali z njimi nekaj plačati. Takrat morajo kriptovalute pretvoriti v fiat valuto, prenesti na bančni račun itd. Prav tu se – po mojem skromnem mnenju – skriva ena največjih poslovnih priložnosti tega desetletja.

Nič čudnega, da so zraven tudi velikani iz sveta plačil, celo največji med njimi, Mastercard, ne stoji križem rok. Že lani je podjetje napovedalo, da se pripravlja na prihodnost kriptovalut in plačil ter začelo podpirati izbrane kriptovalute neposredno v svojem transakcijskem omrežju.

»Gre za veliko spremembo, ki bo zahtevala veliko dela. Glede podpore teh sredstev bomo delovali zelo premišljeno in jih podprli na podlagi naših načel za digitalne valute, ki se osredotočajo na varstvo potrošnikov in skladnost,« je takrat dejal Raj Dhamodharan, ki v družbi Mastercard vodi oddelek za kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov, in dodal: »Naš pristop glede kriptovalut je enostaven: gre za izbiro. Mastercard ljudem ne priporoča, da začno uporabljati kriptovalute. Vendar smo tukaj, da strankam, trgovcem in podjetjem omogočimo premikanje digitalne vrednosti – tradicionalne ali kripto – kakorkoli želijo. To bi morala biti vaša izbira, navsezadnje gre za vaš denar.«

Prva plačilna kartica s kripto zaledjem
Ni trajalo dolgo, dobro leto dni, da smo uzrli rezultate omenjene napovedi. Sredi aprila je v kriptovalutam naklonjeni javnosti završalo. Dobili smo namreč prvo plačilno kartico na svetu s t. i. kripto podporo oziroma zaledjem. Zanjo sta poskrbela družba Mastercard in podjetje Nexo, ki se ukvarja s posojili v kriptovalutah.

Gre za nadvse premišljeno združevanje sveta kriptovalut in obstoječih finančnih omrežij. Ta poteza bo zagotovo dobila posnemovalce. Posebej zato, ker je pričakovati, da bodo lastniki kriptovalut omenjeno kartico hitro posvojili, saj jim prinaša naravnost ogromno prednosti. In še boljša novica – kartica Nexo Card ne bo prvenstveno na voljo v Aziji ali ZDA temveč Evropi!

Plačevanje brez prodaje kriptokovancev
Nexo Card je prva kripto plačilna kartica v Evropi, ki uporabnikom omogoča porabo brez prodaje svojih digitalnih sredstev in po zaslugi »mostu do omrežja Mastercard« plačevanje na več kot 92 milijonih prodajnih mestih po vsem svetu.

Kako deluje? Uporabnikovi kriptokovanci ostanejo na računu. Kartica je povezana s kreditom, ki ga zagotavlja podjetje Nexo in to po obrestni meri 0 %, torej ob plačevanju z njo ne plačujejo provizij. Kartica imetniku omogoča, da svoja digitalna sredstva uporablja kot zavarovanje, namesto da bi jih moral najprej prodati (in šele nato porabiti). Kreditna linija je dinamična in lahko za t. i. zastavo uporablja več kripto kovancev, vključno z, vendar ne omejeno na, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) in Tether (USDT).

No, stavek o nič provizijah drži le v omejenem obsegu. Za majhne »ribe« je raba vsekakor brezplačna, saj kartica ne zahteva minimalne porabe, ne pozna mesečnih stroškov vodenja ali stroškov morebitne nedejavnosti. Provizija se uporabniku zaračuna šele, ko njegova poraba preseže 20.000 evrov v tekočem mesecu. Obstaja še kaka omejitev? Da, a tudi ta ni strogo odmerjena – za poslovanje brez provizije je treba vzdrževati razmerje med posojilom in vrednostjo (LTV) do 20 %, torej lahko porabite do petino svojega digitalnega portfelja. V drobnem tisku pa boste našli še zapis, da imetniki kriptokovancev lahko za plačila porabijo do 90 % fiat vrednosti svoje kriptovalute, ne da bi jo prodali.

Nagrade in splošna dostopnost
Vem, da zvenim kot kakšen lik iz reklame, toda to še ni vse. Za plačevanje s kartico Nexo Card so uporabniki še dodatno nagrajeni. Vsaka transakcija s kartico Nexo prinaša takojšnje vračilo dela plačila – t. i. 2 % »cashback« – v obliki kriptovalute (izplača se v bitcoinih ali v Nexovem žetonu NEXO). To pomeni, da lahko uporabniki ne le obdržijo lastništvo nad svojimi digitalnimi sredstvi, ampak z vsakim nakupom »prihranijo« do 2 %, ki jih dobijo nazaj v kriptovaluti. Ta »pristane« samodejno na njihovem računu Nexo.

Da so v podjetjih Nexo in Mastercard res razmišljali široko, kaže odlična podpora mobilnim denarnicam. Že takoj je Nexo Card na voljo v virtualni in fizični obliki ter premore neposredno integracijo v storitvi Apple Pay in Google Pay. Imetniki kartic lahko kartico Nexo Card dodajo v svojo želeno mobilno denarnico iz aplikacije Nexo Wallet z nekaj dotiki zaslona. Za piko na i pa so dodatne virtualne kartice na voljo brezplačno. Čeprav je za uporabnike kriptovalut in podpornike digitalnih plačilnih metod to redkeje uporabljana možnost, je z Nexo Card vseeno na voljo dvig gotovine na bankomatu – prvih 10 dvigov mesečno je brezplačnih.

»Uvedba kartice Nexo Card v Evropi v sodelovanju z družbama Mastercard in DiPocket (op. p. gre za izdajatelja kartic) je za nas velik mejnik in zadnji dokaz izjemne sinergije med obstoječim finančnim omrežjem in digitalnim premoženjem. Ta edinstven izdelek bo milijonom ljudi, najprej v Evropi in nato po vsem svetu, omogočil takojšnjo porabo, ne da bi se jim bilo treba odreči potencialu kriptovalut, ki si jih lastijo. Na ta način ponujamo vsakodnevno uporabnost brez primere,« je ob splavitvi kartice Nexo Card dejal Antoni Trenchev, soustanovitelj podjetja Nexo, in reči moram, da se z njim kar strinjam.

Nexo Card je rešitev, ki kaže finačno-plačilno pot v prihodnost, predvsem pa predstavlja vrhunski most med gotovino, plačevanjem in kriptovalutami. Vam kreditne kartice ne dišijo? Nič hudega, Nexo je že obelodanil, da namerava med številnimi drugimi nadgradnjami v prihodnje dodati tudi funkcionalnost debetne kartice (porabljaš, kolikor imaš) in razširiti ponudbo na mednarodni ravni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.