26. septembra 2023

Tehnokrat

Moč tehnologije.

A1 s 5G-signalom dosegel 40 % pokritost

2 min read

A1 Slovenija ponuja omrežje 5G že 40 odstotkom prebivalcem in tako uspešno uresničuje zastavljeno strategijo vzpostavitve omrežja 5G, ki bo do konca leta dosegel  60 % prebivalcev. Tehnologija pete generacije v omrežju A1 trenutno obsega Gorenjsko, Goriško, Obalno-kraško, Osrednjeslovensko in Podravsko regijo, sledijo še kraji z več kot 1000 prebivalci v ostalih slovenskih regijah. Podjetje s tem krepi pozicijo vodilnega telekomunikacijskega ponudnika, saj se po podatkih AKOSa prek A1 omrežja preteče kar 44 % vsega mobilnega internetnega prenosa v Sloveniji.

Kmalu na polovici

A1 Slovenija je z omrežjem 5G trenutno prisoten v Gorenjski, Goriški, Obalno-kraški in Osrednjeslovenski regiji ter Mariboru in Celju, s čimer dosega 40 odstotkov prebivalcev Slovenije.

»Intenzivna širitev omrežja 5G poteka po načrtih, za nami je prva od štirih faz pokrivanja Slovenije. Najsodobnejšo mobilno tehnologijo bomo letos omogočili 60 % prebivalcem, osredotočili se bomo na kraje z več kot 1000 prebivalci. V veliko pomoč pri načrtovanju in izbiri lokacij nam je orodje, ki je produkt znanja skupine A1 Telekom Austria. Gre za napredno analitično orodje, ki s pomočjo umetne inteligence upošteva obremenitve omrežja, proste kapacitete in potrebe trga in nas tako učinkovito usmerja k vzpostavitvi največjega 5G omrežjaje povedal Nenad Zeljković, glavni direktor za področje tehnologije.

Do konca leta bo A1 največje 5G omrežje

Podjetje je že ob začetku vzpostavitve omrežja 5G lani jeseni napovedalo, da želi do zaključka leta 2022 dostop do omrežja omogočiti 60 odstotkom prebivalcem. V prihodnjih mesecih nameravajo vključiti še Primorsko-notranjsko, Jugovzhodno in Posavsko regijo, v nadaljnjih fazah pa še ostalo Slovenijo.

Peta generacija mobilnega omrežja prinaša bistveno hitrejši mobilni prenos podatkov, boljšo odzivnost in stabilnejšo povezavo. Njene prednosti tako kot običajni uporabniki prepoznava tudi industrija, saj zanjo tehnologija 5G predstavlja nov standard in gonilo novih poslovnih rešitev. Kot osnova za pospešek digitalizacije ponuja neskončne možnosti širitve storitev na področju interneta stvari, pametnih mest in ostalih dejavnosti informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Za več informacij si oglejte zemljevid pokritosti omrežja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.