7. julija 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Vaš stari iPhone vam lahko prinese stotaka

3 min read

Prav ste prebrali, če imate iPhone, šestico ali sedmico, lahko dobite (vsaj) sto evrov. Če še imate račun zanj in skupinska tožba uspe.

Zavod KOLEKTIV 99 je s pomočjo Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil kolektivno odškodninsko tožbo zoper ameriško korporacijo Apple. Zavod KOLEKTIV 99 v tožbi zatrjuje, da je multinacionalka s sedežem v Kaliforniji z namernim upočasnjevanjem delovanja in zmanjševanjem nabora funkcionalnosti določenih modelov telefona iPhone oškodovala potrošnice in potrošnike tudi v Sloveniji. Tožba, s katero Zavod KOLEKTIV 99 v korist vseh oškodovanih potrošnic in potrošnikov zahteva povračilo škode v znesku 27,5 milijona evrov, je bila vložena na podlagi Zakona o kolektivnih tožbah, ki omogoča skupinsko uveljavljanje pravic posameznikov v primerih množičnega oškodovanja.

Zavod KOLEKTIV 99 poziva potrošnice in potrošnike, ki so bili zaradi Applovih ravnanj oškodovani, da se prek obrazca na spletni strani www.kolektiv99.si evidentirajo in tako pomembno pripomorejo k nadaljnjemu postopku kolektivnega spora ter si zagotovijo, da bodo o pomembnih nadaljnjih korakih in dogodkih v zvezi s sporom sproti obveščeni. Postopek za potrošnike ne pomeni nobenega stroška.

Korporacija Apple je 21. 12. 2017 izdala obvestilo, v katerem je javno priznala, da je preko sistemskih nadgradenj operacijskega sistema iOS namenoma upočasnjevala delovanje in zmanjševala nabor funkcionalnosti nekaterih starejših iPhone modelov, ne da bi o tem predhodno obvestila uporabnike teh telefonov. S posodobitvijo iOS 10.2.1. so bili oškodovani uporabniki iPhone modelov 6, 6 plus, 6s, 6s plus in SE, s posodobitvijo iOS 11.2. pa uporabniki iPhone modelov 7 in 7 plus.

Zaradi priznanja in odkritij, povezanih z upočasnitvijo delovanja telefonov in poslabšano močjo baterij, je bil Apple tarča številnih tožb, naloženi pa sta mu bili tudi dve globi, in sicer v Italiji (10 milijonov evrov) in Franciji (25 milijonov evrov). Marca 2020 se je družba Apple v ZDA dogovorila za sodno poravnavo, v kateri bo lahko višina odškodnine, glede na število prijavljenih oškodovancev, znašala od 310 do 500 milijonov ameriških dolarjev. Apple se je novembra 2020 v ZDA dogovoril še za eno sodno poravnavo v zvezi z omenjenimi ravnanji, tokrat v znesku 113 milijonov ameriških dolarjev.

Ocenjuje se, da je v Sloveniji potencialno oškodovanih med 112.500 in 187.500 uporabnikov telefonov iPhone. Čeprav so se uporabniki zatekli k različnim načinom naslavljanja težave – nekateri so se odločili za nakup novega telefona, drugi so se odločili za zamenjavo baterije, tretji pa so kupili različne podporne naprave (npr. prenosne baterije), je vsem skupno to, da se je z namestitvijo prej navedenih posodobitev iOS zmanjšala vrednost njihovih naprav iPhone. Zavod KOLEKTIV 99 v tožbi zatrjuje, da je zaradi ravnanj korporacije Apple uporabnikom iPhone 6 in 6 plus nastala škoda v višini 104 evrov, uporabnikom iPhone 6s in 6s plus 165 evrov, uporabnikom iPhone SE 127 evrov in uporabnikom iPhone 7 in 7 plus 181 evrov.

Potrošniki, ki so telefon kupili v Sloveniji, bodo v primeru uspeha tožbe lahko uveljavljali svoje upravičenje do odškodnine z računom, bančnim izpiskom ali drugo obliko potrdila o plačilu, s katerim bodo lahko dokazali, da so v obdobju med 9. 9. 2014 in 28. 12. 2017 v Sloveniji kupili relevantni iPhone model. Več informacij, vključno z vloženo tožbo, je na voljo na spletni strani www.kolektiv99.si.

Kolektivni spor zoper Apple je prvi primer tovrstne kolektivne odškodninske tožbe v Sloveniji in tudi prvi primer Zavoda KOLEKTIV 99, ki se je odrazil v pripravi in vložitvi tožbe, pri čemer pa v zavodu obravnavajo tudi druge primere množičnih oškodovanj potrošnic in potrošnikov. Tako je npr. v zadnjih fazah priprava kolektivne odškodninske tožbe zoper korporacijo Guess, ki je s kršitvami pravil konkurenčnega prava, ki jih je ugotovila Evropska komisija, oškodovala potrošnice in potrošnike v Srednji in Vzhodni Evropi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.