27. januarja 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Slovenski superračunalniški centri odprli svoja vrata

3 min read
  1. oktober je t. i. Exascale dan, dan, posvečen novi generaciji najzmogljivejših superračunalnikov. Na pobudo Nacionalnega kompetenenčnega centra HPC SLING so ob tej priložnosti domači podatkovni centri pripravili bogat program ter odprli svoja vrata.

Slovenski kompetenčni center za superračunalništvo
Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. Da bi postala Evropa lahko konkurenčna svetovnim superračunalniškim velesilam, je leta 2018 nastalo Evropsko podjetje EUROHPC JU, ki podpira razvoj superračunalništva, infrastrukture in znanja. Eden izmed projektov, ki potekajo pod okriljem EUROHPC JU je tudi EuroCC, v katerem sodeluje 33 Evropskih držav. V projektu sodeluje tudi Slovenija, ki v konzorciju desetih partnerjev razvija nacionalni kompetenčni center HPC SLING.

Kompetenčni center spodbuja izobraževanje, usposabljanje in povezovanje na področju superračunalništva, za potrebe raziskav v znanosti in industriji, na akademskem področju ter pri zagotavljanju javnih storitev, predvsem prek dviga nivoja znanja uporabnikov in splošnega zavedanja, kakšne so prednosti uporabe tovrstne tehnologije.

“V okviru SLING-a omogočamo program brezplačnih izobraževanj vsakomur, da lahko pridobi vsa potrebna znanja za uporabo superračunalnikov – vse od osnov pa do ekspertnih znanj, kjer je potrebno poznavanje tako uporabe tehnologije same kot tudi dobro poznavanje posameznega znanstvenega področja. Kar nekaj teh znanj lahko pridobijo prek delavnic in seminarjev, ki jih organiziramo v sklopu Nacionalnega kompetenčnega centra HPC.”, pojasnjuje Damjan Harisch, koordinator projekta EuroCC.

Izobraževanja in strokovna podpora pa je na voljo študentom, raziskovalcem in tudi slovenskim podjetnikom ter industriji. “Pomoč nudimo tudi malim in srednje velikim podjetjem, saj jim poleg uporabe slovenskih superračunalniških zmogljivosti lahko pomagamo pri prijavah na evropske projekte in tako pridobivanju dodatnih sredstev, ki jih potrebujejo za raziskave in razvoj,” še doda Harisch.

Dan odprtih vrat superračunalniških centrov
Exascale dan so konzorcijski partnerji želeli izkorisiti zato, da superračunalništvo, njegovo uporabo in izjemne priložnosti, ki jih prinaša gospodarstvu, znanosti in skupnosti, približajo širši publiki. Vrata je odprlo 5 superračunalniških centrov in sicer Institut informacijskih znanosti v Mariboru, ki bo predstavil enega najzmogljivejših superračunalnikov na svetu in v Sloveniji, EuroHPC Vega. Obiskovalci so si poleg Vege ogledali tudi ednega redkih zasebnih superračunalnikov v Evropi Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalnik Maister na Univerzi v Mariboru, superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnesa ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani in HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Ob 17. uri pa je potekal še virtualni dogodek za vse, ki se dneva odprtih vrat niso mogli udeležiti na lokacijah. Na virtualnem dogodku je bil dodatno predstavljen tudi superračunalniški sistem na Kemijskem inštitutu.

“Želimo, da bi ljudje spoznali in razumeli kaj so superračunalniki in predvsem zakaj jih uporabljamo. Kdor hoče, si tako lahko čisto od blizu pogleda zmogljivo tehnologijo.”, pojasni Harich. Na dnevu odprtih vrat so bili v ospredju predvsem dijaki in študentje, ki se želijo spoznati z najnovejšimi tehnologijami. Tomi Ilijaš, direktor Arcturja, pa doda: “Mladim želimo pokazati, da je tudi inženirsko delo zanimivo in prinaša neizmerno zadoščenje, ko iz nič lahko ustvarjaš sisteme, ki delujejo v dobro mnogih ljudi. Spodbuditi jih želimo, da se ne zadovoljijo samo s tem, da so uporabniki teh tehnologij, ampak se namesto tega raje podajo na potovanje v središče znanja, da se potopijo v skrivnosti bitov in čipov, ki jih razumejo le redki.«

Tehnologije prihodnosti
Izbrani datum, 18.10. ni bil določen po naključju. Exascale računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS). To izjemno računalniško zmogljivost lahko lažje predstavimo z naslednjo primerjavo: vsak človek na Zemlji bi moral izračunati 24 ur na dan več kot štiri leta, da bi izračunal, kar zmore izračunati Exascale superračunalnik v 1 sekundi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.