27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Če bi moral imeti le eno kartico …

3 min read

bi to bila debetna kartica Mastercard. Ker me prepriča.

Pretekla leta in desetletja sem veliko prepotoval po svetu. Še več sem nakupoval – in še nakupujem – na spletu. Pri obeh aktivnostih je moje nepogrešljivo orodje plačilna kartica. Ki je bila do nedavnega izključno kreditna kartica, saj so debetne kartice predstavljale resne omejitve – predvsem pri rezervaciji sredstev v hotelih. Da, zgodilo se mi je že, da so mi iz kartice trgali denar, ki ga nikoli niso vrnili, a to je že druga zgodba/lekcija.

Prav zato mi je ideja o »zmogljivi« in praktično brezplačni debetni kartici bolj všeč kot alternativa »vsemogočnih«, a ustrezno dražjih kreditnih kartic. V preteklosti sem tudi že banke zamenjal glede na pogoje plačevanja s kreditnimi karticami. Danes je drugače. Lahko zamenjam, ali pa nemara celo samo dodam ponudnika plačilnih storitev.

Mogoče je pristranskost za stran debetnih kartic vame programirana, saj doma nikoli nismo bili naklonjeni kreditom. Že od malih nog so me učili, da nekaj kupiš, ko imaš denar za to, ne pa na kredit. Poznam mnogo ljudi, ki jih vsakomesečni odtegljaj na kreditni kartici hudo preseneti – kot »PTSD«.

Že pred leti sem navdušeno naročil debetno kartico globalnega ponudnika N26, saj je omogočala brezstična plačila, ki jih kartice banke, pri kateri sem takrat imel odprt tekoči račun, še niso (po)znale. Še danes plačujem z njo … dobrega se človek hitro navadi.

Dohitevanje …

Sem se pa zato lansko leta razveselil dejstva, da vedno več domačih bank in ponudnikov plačilnih storitev (med njimi tudi mBills) uvaja debetne kartice Mastercard. Pravzaprav so te začele dobesedno nadomeščati »osnovne« Maestro plačilne kartice in to povsem upravičeno.

Njihove prednosti so očitne. Nova generacija plačilnih kartic v eni kartici združuje vse, kar potrebuje sodobni kupec: zagotavljala varnost in zaščito, upravljanje vsakodnevnih plačil, spletno nakupovanje in brezskrbno uporabo na poti. Na vseh napravah in vseh kanalih – bodisi prek spleta, POS terminalov, v tujini in doma. Primerna je za vsakodnevna (mikro) plačila kot tudi za velike nakupe. Sam obožujem enostavnost in hitrost brezstičnega plačevanja.

Še več, če imate svoj TRR odprt pri relativno tehnološko »zreli« banki, lahko debetno kartico Mastercard enostavno dodate med kartice v mobilno denarnico na svojem telefonu, kjer vam bo vedno pri roki tako za vsa plačila – spletna ali v trgovinah iz opeke. Ker se plačani zneski v hipu obračunajo in trgajo iz vašega transakcijskega računa, je pregled nad porabo jasen – brez presenečenj na en dan v mesecu.

Kartično plačevanje pospešeno nadomešča gotovino

Kot razkriva sveža razkriva raziskava Masterindex se delež Slovencev, ki uporabljajo debetno kartico, povečuje že od leta 2016 (35 %), lani je tovrstno obliko plačila uporabljala skoraj polovica prebivalstva. Na drugi strani že manj kot četrtina Slovencev za svoja plačila izbere gotovino (občuten padec iz 31 % v 2019 na 24 % v 2020). Tudi pri plačilih do 25 evrov Slovenci najraje uporabljamo debetno kartico (44 %). Večina vprašanih, skoraj dve tretjini (62 %), nima težav s plačevanjem zneskov do 5 evrov s plačilno kartico. Kartično poslovanje smo povsem posvojili, saj več kot polovica vprašanih (52 %) uporablja kartico v več kot 80 % svojih nakupov. Večina (82 %) jih uporablja plačilne kartice vsakodnevno ali vsaj 1- do 2-krat tedensko.

Za piko na i

V Mastercardu dobro vedo, kaj počno. Dobrodošle funkcionalnosti zadnje mesece začinjajo še z različnimi nagradnimi igrami in ugodnostmi, ki širijo nabor prednosti debetnih kartic Mastercard. Akcij in popustov številnih partnerskih ponudnikov blaga in storitev je iz meseca v mesec več. Kar je pohvalno.

Skratka, po zaslugi nove debetne kartice skorajda ne potrebujem več kreditne (ki jo večina slovenskih bank »oderuško« računa med 20 in 25 evri letno, oziroma okoli dva evra mesečno). In ko bodo trgovci povsem posodobili svoje POS-terminale (ali pa jih preselili na mobilne naprave), tudi plastične kartice ne bom rabil več nositi v ovitku telefona …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.