12. avgusta 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

NEO pri 100.000

3 min read

Brez skrbi, ne gre za istoimensko kriptovaluto, temveč platformo NEO Telekoma Slovenije, ki je dosegla nov razvojni mejnik – 100.000 uporabnikov. Domači telekomunikacijski gigant je med prvimi na svetu (že pred poltretjim letom) predstavil rešitev, s pomočjo katere lahko TV-gledalci vsebine namesto s klasičnim daljinskim upravljalnikom upravljajo z glasom in to v slovenskem jeziku. Statistika priča o tem, da so uporabniki novost zgrabili, saj so marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.000 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov mesečno.

Kaj Slovenci z glasovnimi ukazi najpogosteje iščemo?
Med tistimi, ki so glasovno upravljanje osvojili takoj in brez kakršnihkoli težav, so bili otroci, ki sodobne tehnologije osvajajo intuitivno in marsikdaj hitreje kot starši. Nenazadnje to dokazuje tudi statistika govornega iskanja po vsebinah, med katerimi še posebej izstopajo risanke. Med najpogosteje iskanimi vsebinami so namreč Tačke na patrulji, Barbie, Pujsa Pepa ter Maša in medved, ki jih otroci najdejo v Otroškem parku in ki je zasnovan tako, da lahko starši otroku omogočijo le ogled tistih vsebin, ki so primerne starosti otroka.

Skupno je bilo doslej v dveh letih in pol zabeleženih preko 115 milijonov glasovnih ukazov. V letošnjem marcu so uporabniki uporabili 8,6 milijona ukazov, kar je povprečno 280.000 na dan oz. skoraj 12.000 na uro in 200 na minuto; v popoldanskem in večernem času pa število dosega tudi do 1000 ukazov na minuto.

Sicer se več kot polovica vseh glasovnih poizvedb nanaša na menjavo programa (izgovorjeno ime programa), dobro tretjino pa predstavljajo konkretne vsebinske poizvedbe, in sicer iskanje filmov, serij, igralcev, videotek, aplikacij in podobno. Ostalo predstavljajo t. i. tehnični ukazi, s katerimi uporabniki oddajo posnamejo, zamenjajo profil, zvišajo oz. zmanjšajo zvok, upravljajo pametni dom ali pa izgovorijo konkretno zaporedno številko programskega mesta.

V Telekomu Slovenije so sicer aprila lani prešli na lastno rešitev prepoznavanja glasovnih ukazov, ki je bila razvita v Sloveniji, s čimer so nadgradili rezultate razpoznave slovenskega govora, tako da ta v platformi NEO delujejo odlično. Z dodatnimi tehničnimi rešitvami uporabo glasovnega upravljanja vseskozi tudi lajšajo, tako da so pred kratkim grafični prikaz pri glasovnem upravljanju oz. iskanju vsebin posodobili na način, da uporabnika med drugim opozori, če je jakost njegovega glasu previsoka ali prenizka; prav tako uporabnik prejme nasvet, naj za boljšo prepoznavo glasu daljinec približa ali oddalji od obraza.

NEO igre navdušujejo
Telekom Slovenije platformo NEO, ki je rezultat razvoja in znanja njegovih strokovnjakov, nenehno nadgrajuje in v največji možni meri prilagaja potrebam slovenskih uporabnikov. Tako lahko od februarja letos uporabniki v okviru platforme kot prvi v Sloveniji igrajo igre v oblaku, ki so trend na področju igričarstva. V okviru platforme lahko trenutno izbirajo med 59 naprednimi igrami, ki so namenjene družinam, v prvih dveh mesecih pa so bile najbolj priljubljene športne, dirkalne in akcijske ter nekatere otroške igre. Uporabniki so najpogosteje igrali WRC 6 FIA World Rally Championship, Aqua Moto Racing Utopia, MotoGP™17, Split/Second: Velocity, Disney•Pixar Cars 2: The Video Game, MXGP – The Official Motocross Videogame, Tennis World Tour: Roland Garros Edition, F1™ 2018, Gravel, Dogfight 1942 in Anarcute. Za igranje lahko uporabijo ploščke Logitech F710, Sony PS4 ali XBOX One.

Kmalu dodatne NEO novosti
Poleg upravljanja TV-vsebin NEO omogoča tudi preprosto upravljanje naprav in senzorjev pametnega doma, je dodatna točka WiFi, deluje na TV, mobitelih, tablicah in računalnikih, kot aplikacija (NEO Lite) pa na pametnih televizorjih Android. Kmalu jo bo mogoče uporabljati še na operacijskih sistemih Samsung (Tizen) in LG (WebOS). Dodana bo možnost povezave NEO z bluetooth napravami, nove bodo funkcionalnosti NEO Pametnega doma za obveščanje uporabnikov ob ključnih dogodkih (ob vstopu v prostor, sprožitvi alarma ipd.).

V kratkem prihajata tudi novi spletna stran in mobilna aplikacija, ki bosta v prenovljeni za še boljšo odzivnost, enotna struktura in razpored vsebin na vseh napravah pa bosta še poenostavili uporabniško izkušnjo. Uporabnikom bo na vseh napravah na voljo skoraj celoten nabor TV-programov v izbrani programski shemi, prav tako bo razširjen nabor programov s funkcionalnostjo Ogled nazaj, Snemaj ter Nadaljuj z ogledom.

NEO video predvajalnik bo na vseh napravah omogočal hiter in enostaven vpogled v najbolj zanimive vsebine, kot so odločilni trenutki športnih tekem. Nadgrajen bo univerzalni iskalnik, omogočeno bo verižno snemanje in obveščanje o novih vsebinah, uredniško vodene bodo tematske strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.