25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Novi procesorji so energijsko učinkoviti

1 min read

Malokdo se še spomni, da si je “večno drugi” iz sveta procesorjev, podjetje AMD, leta 2014 zadalo cilj, da bo energijsko učinkovitost svojih procesorjev do leta 2020 izboljšalo za kar 25-krat. Takrat se je to zdelo malodane nemogoče. Piše se leto 2020 in zato je prav, da pogledamo, ali je namera uspela. Vsaj v primeru najzmogljivejšega primerka, procesorja AMD Ryzen™ 7 4800H, s katerim so opremljeni zmogljivejši primerki igričarskih prenosnikov, lahko napoved potrdimo. Še več, energijska učinkovitost je v primeru omenjenega procesorja v primerjavi z njegovimi pradedki višja za kar 31,7-krat!

Zakaj je to pomembno? Ker očitno s tem dobimo ne le boljše zmogljivosti (novi mobilni procesorji so res impresivni), nižja poraba električne energije prispeva tako k daljši avtonomiji delovanja na baterijo kot nižjem znesku na računu za elektriko. Pa še okolje nam je hvaležno.

Za ponazoritev vpliva tehnološkega preskoka glede energetske učinkovitosti, so v podjetju AMD podali naslednji izračun: če velika organizacija npr. nadgradi 50.000 prenosnih računalnikov s procesorji AMD iz leta 2014 na modele z letnico 2020, bi prihranila približno 1,4 milijona kilovatnih ur električne energije in 971.000 kg emisij ogljika. Kar je približno tolikšen ogljični odtis, ki ga 16.000 dreves “počisti” v 10 letih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.