18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Huawei P30 Pro – telefon, ki “vidi” v temi

3 min read

Konec marca je že tradicionalno čas, rezerviran za predstavitev družine pametnih telefonov P proizvajalca Huawei. V Parizu so zato predstavili novinca Huawei P30 in Huawei P30 Pro, model P30 lite pa v Slovenijo prihaja čez dober mesec dni.

Tudi pod štirikratno kamero na P30 Pro je podpisana Leica.

Največji adut premijskih telefonov je po pričakovanjih kamera, ki dviga mobilno fotografijo na znova višji nivo. To potrjuje tudi preizkus DxOMark, kjer je Huawei P30 Pro dosegel rekordno skupno oceno 112. Telefon je opremljen s popolnoma novo oblikovanim sistemom štirih kamer Leica. Ta vsebuje glavni glavni objektiv s tipalom Huawei SuperSpectrum in ločljivostjo 40 milijonov slikovnih pik, ultra širokokotni objektiv s tipalom z ločljivostjo 20 milijonov slikovnih pik, teleobjektiv ločljivosti 8 milijonov slikovnih pik, globinskim tipalom ToF ter prednjo kamero ločljivosti 32 milijonov pik, ki bo snemanje selfijev dvignila na novo raven.

Vidi v temi
Tipalo Huawei SuperSpectrum zajema svetlobo na popolnoma nov način. Tipalo s filtrom RYYB (rdeča-rumena-rumena-modra) zamenjuje klasični RGGB (rdeča-zelena-zelena-modra) Bayerjev filtra in z zamenjavo zelenih pik z rumenimi dviga občutljivost ISO do vrednosti 409.600 (P30 Pro) oziroma do 204.800 na telefonu Huawei P30. Bistveni premik v tehnologiji tipala v kombinaciji s Huaweijevo optično stabilizacijo slike, stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence ter široko zaslonko (f/1,6) na telefonu Huawei P30 Pro zagotavlja izjemno fotografsko in video izkušnjo v širokem spektru snemalnih in svetlobnih pogojev, vključno s pogoji izredno slabe svetlobe, rezultat pa so jasne fotografije iz več podrobnostmi in barvami. Povedano drugače – če v temi ničesar ne vidimo pred sabo, lahko s P30 Pro temo preprosto poslikamo in si na sliki ogledamo, kaj je pred nami. Ta “trik” je pred leti uporabil Nikon pri predstavitvi svojih naprednih D-SLR modelov.

Rezultat, ki bo bržkone vsaj do konca leta ostal nepremagan …

Vidi tudi daleč
Novi objektiv SuperZoom prinaša vrhunsko raven fotografiranja z optično povečavo, ki je do zdaj ni bilo v napravah tako tanke zasnove. Zaradi periskopske konstrukcije leč pametni telefon Huawei P30 Pro premore 5-kratno optično, 10-kratno hibridno in 50-kratno digitalno povečavo. Optični element (prizma) teleobjektiva upogne svetlobne žarke pod kotom 90 stopinj in tako poveča goriščno razdaljo ter zmanjša debelino objektiva kamere, ne da bi to motilo zasnovo pametnega telefona. Ta je kljub izdatni povečavi objektiva še vedno neverjetno tanek.

Razloči globino
Huaweijeva kamera ToF sprosti domišljijo. Edinstveno tipalo pametnega telefona Huawei P30 Pro ocenjuje globino polja. Zaradi natančnih meritev razdalje do predmetov v prizoru je mogoča simulacija več nivojske zameglitve (učinek bokeh). Funkcija super portreta pa zajeme najmanjše podrobnosti, kot so posamezni prameni las. Z združevanjem podatkov o globini in sposobnostjo programskih algoritmov pametni telefon posname izjemne slike z razpršenim ozadjem in poudarjenim objektom fotografije v vsakih pogojih.

Umetna inteligenca za še boljše fotografije
Huaweijeva umetna inteligenca (AI) pa uporabniku pomaga, da združi vse to v popolnem posnetku. Prednja in zadnje kamere lahko zajamejo zaporedje več fotografij, ki jih umetna inteligenca združi v popolno fotografijo z visokim dinamičnim razponom (HDR+) ter tako prepreči, da so deli fotografije premalo ali preveč osvetljeni.

Ne bosta poceni
Pametna telefona Huawei P30 in Huawei P30 Pro sta v Sloveniji že naprodaj. Huawei P30 v različici s 6 GB delovnega pomnilnika in 128 GB notranjega pomnilnika velja slabih 700 evrov, Huawei P30 Pro pa v različici s 6 GB in 128 GB notranjega pomnilnika ter v različici z 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB notranjega pomnilnika, za kateri je treba odšteti 899,99 oziroma 999,99 evra.       

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.