26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Kirin 980 in premikanje mobilnih meja

2 min read

burst

Sejem IFA v Berlinu je Huawei izkoristil za novo kazanje mišic. Glavna zvezda današnjega popoldneva (in bržkone tudi prihodnjih mesecev) je Kirin 980, prvi mobilni procesor izdelan v 7-nanometrski litografiji. Če se AMD in Intel mučita s prehodom na manjše litografije, očitno kitajski velikan z njo nima večjih preglavic (iskreno – naročili so jo pri tajvanskih mojstrih TSMC).

Kirin 980 je strojno gledano, naredil izjemen korak naprej na vseh področjih glede na predhodnika, ki je dokazal, da v svetu mobilnih naprav ne obstaja zgolj platforma SnapDragon. Novi Kirin v enem čipu združuje najboljšo zmogljivost v svojem razredu, energijsko učinkovitost, napredno povezljivost in računsko moč dvoje nevronskih procesorskih enot (NPU), ki skrbijo za opravila na osnovi umetne inteligence.

Čip na zgolj enem kvadratnem centrimetru površine vsebuje kar 6,9 milijard tranzistorjev, kar je 1,6-krat več kot prejšnja generacija. V primerjavi z 10-nanometrsko tehnologijo, 7-nanometrska tehnologija prinaša 20 odstotkov višjo zmogljivost in 40 odstotkov boljšo učinkovitost procesorja.

Kirin 980 je tudi prvi procesor z vgrajenimi osnovnimi jedri Cortex-A76, ki so 75 odstotkov zmogljivejša in 58 odstotkov učinkovitejša v primerjavi s prejšnjo generacijo. Podsistem Kirin CPU uporablja inteligentni mehanizem Flex-scheduling, ki ustvarja tristopenjsko arhitekturo energetske učinkovitosti, sestavljene iz dveh super velikih jeder na osnovi Cortex-A76, dveh velikih jeder na osnovi Cortex-A76 in štirih malih jeder Cortex-A55. Ker deluje pri višjih frekvencah kot njegov predhodnik, Kirin 980 omogoča hitrejši zagon aplikacij, boljšo večopravilnost in bolj gladko uporabniško izkušnjo.

Napredovala je tudi Grafika, grafični čip nima nič več s prvotnim imenom Mali-G76 (mogoče niste vedeli, a za poimenovanje Mali je zadolžen bosanski inženir!). Mali-G76 ob 178 odstotkov izboljšani učinkovitosti nudi 46 odstotkov več grafične procesorske moči kot prejšnja generacija in vsebuje inovativno tehnologijo za pohitritev delovanja GPU Turbo.

Premierno se bo “v akciji” Kirin 980 predstavil sredi oktobra v telefonu Huawei Mate 20 Pro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.