20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Več odpuščanj ob kršitvah

2 min read

Škoda, ki v podjetju nastane ob kršitvi varnosti podatkov, se ne odraža le na področju financ, ugleda in zasebnosti strank. Resno lahko vpliva tudi na kariero v varnostne incidente vpletenih posameznikov. Poročilo, ki sta ga pripravili družba Kaspersky Lab in podjetje B2B International, je skoraj vsaka tretja (31 %) kršitev varnosti podatkov v zadnjem letu vodila do izgube službe. Med odpuščenimi so bili tudi zaposleni na višjih položajih, ki v podjetju niso delali na področju informacijske tehnologije. V malih in srednje velikih podjetjih je službo izgubilo 29 % slednjih, v večjih družbah pa 27 %.

Kršitev varnosti podatkov v podjetju lahko povzroči popolno spremembo v življenju strank in tudi zaposlenih, še ugotavlja raziskava. Študija kaže, da je v preteklem letu 42 % podjetij po vsem svetu doživelo vsaj eno zlorabo podatkov. V dveh petinah primerov je to vplivalo na osebne podatke kupcev – v dobrih 40 % vseh podjetij. Posledice občutijo tudi zaposleni, saj v veliko primerih, tudi tisti na najvišjih položajih, po kršitvi varnosti podatkov izgubijo službo.

Razpon položaja zaposlenih, ki so odpuščeni po kršitvi varnosti podatkov, kaže, da lahko takšen incident vpliva na kogarkoli. Samo v letu 2017 so bili zaradi tega razloga odpuščeni zaposleni iz različnih delovnih mest, od generalnih direktorjev do običajnih zaposlenih, ki so izpostavili podatke strank.

Za podjetja to pomeni več kot le izgubo talentov: 45 % malih in srednje velikih ter 47 % velikih podjetij je moralo prizadetim strankam plačati odškodnino. V več kot tretjini – 35 % malih in srednje velikih ter 38 % velikih podjetij – so opazili, da imajo po incidentu težave pri pridobivanju novih kupcev. Več kot četrtina majhnih in srednje velikih podjetij (27 %) in večjih družb (31 %) pa je morala poravnati denarne kazni in globe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.