24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Alcatel odprl letošnji MWC z novimi telefoni

2 min read

Gigante iz sveta mobilne telefonije je z najavo svojih novosti letos prehitel Alcatel, podjetje v lasti družbe TCL, ki je po zaslugi izdelave telefonov za največje evropske mobilne operaterje (Vodafone, Orange in druge) peti največji proizvajalec mobilnikov na stari celini. Z letnico 2018 je Alcatel povsem prenovil in poenostavil svoj porftelj mobilnikov, ki je tako tudi preglednejši. Mobilniki so glede na družino, v katero spadajo, dobili preproste številke – 1, 3 ali 5. Vsem so skupne poteze, kot so nadpovprečno lepo oblikovano ohišje, zaslon z razmerjem stranic 18 : 9, napredne kamere (za cenovni razred) in še dodatno poenostavljeno upravljanje sistema Android 7 ali 8 (ali Go).

Vstopni razred, ki se začne z modelom Alcatel 1c – ta stane le 89 evrov – in nadaljuje z malenkost dražjim Alcatel 1x, dokazuje, da je moč narediti zelo uporabno napravo za zelo sprejemljivo ceno. Nova »baby Alcatela« bosta opremljena s sistemom Android Go, ki bo poskrbel, da bosta kljub manjši strojni podhranjenosti (le 1 GB pomnilnika) delovala še vedno presenetljivo hitro.

V družini Alcatel 3 so kar štirje novinci, originalna trojka, cenovno ugodna 3c, bolj prestižna 3x in velikan 3v. Slednji se zdi najbolj zanimiv za vse večpredstavne zanesenjake, saj prinaša 6-palčni zaslon FullView ločljivosti 2160×1080 pik, tako kot drugi novinci pa je opremljen s parom kamer na prednji strani. Te so ukrojene po meri selfie zanesenjakov, saj ena kamera premore 80-stopinjski vidni kot, druga pa 120-stopinjskega. Telefoni sami prepoznajo, ali so na sliki trije ali več obrazov in v tem primeru samodejno vklopijo širokokotno kamero. Boljši modeli, npr. 3v in 3x imata tudi na hrbtni strani par kamer, ki omogočata večjo kreativno svobodo in t. i. učinek Bokeh, s cenama 179 oziroma 189 evrov pa sta zelo zanimivi izbiri za vse, ki bi radi nadpovprečen telefon za denarnici prijazno ceno.

Na vrhu piramide je zaenkrat model Alcatel 5, ki stane 229 evrov. Njegov 5,7-palčni zaslon ponuja »le« ločljivost HD+, a se zato odkupi z nekoliko daljšo avtonomijo baterije. Zasnova, ki je odpravila spodnji rob – kamere zvočnik in senzorji se nahajajo na zgornji strani, je poskrbela, da je telefon kljub dolgi diagonali zaslona relativno kompakten in lepo sede v roko.

Vsi novi Alcateli, ki so opremljeni z bralnikom prstnih odtisov, uvajajo novo funkcijo zaganjanja priljubljenih aplikacij z različnimi prstnimi odtisi (nastavljivo s strani uporabnika). Modeli, ki imajo 2 GB ali več delovnega pomnilnika pa znajo tako kot najdražji Applov model telefon odkleniti s funkcijo prepoznavanja obraza FaceKey. Odličen podatek je tudi dobavljivost telefonov, nanje namreč ne bo treba čakati do poletja ali jeseni, temveč bodo na voljo že marca oziroma aprila. Večina novih Alcatelov, ki jih vse po vrsti poganjajo Mediatekove platforme, bo na voljo z operacijskim sistemom Android 7, a bodo kaj kmalu prejeli tudi posodobitev na Android 8.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.